Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Saxon - Unleash The Beast (re-release)
Jaar van release: 2007
Label: SPV / Steamhammer Records

Saxon - Unleash The Beast (re-release)

Tegelijkertijd met het uitkomen van de nieuwe Saxon dvd To Hell And Back Again, verschijnt ook het album Unleash The Beast (1997) in een nieuw jasje met wat bonustracks. Unleash The Beast is niet het album dat mensen zullen noemen wanneer je ze vraagt om een recente Saxon-plaat. Dat zal ongetwijfeld wel iets te maken hebben met de slechte verkrijgbaarheid, want met de muziek zelf heeft het niets te maken.

Unleash The Beast is het meest donkere album van Saxon in hun hele oeuvre. Het is tevens het eerste album met Doug Scarrat op gitaar na het vertrek van medeoprichter Graham Oliver in 1995 en tevens het laatste album voor de negen jaren daarop met Nigel Glockler op drums. Roerige jaren dus voor Saxon, en misschien dat dat de reden is geweest voor de wat duistere klanken op dit schijfje. Daarnaast had Saxon qua populariteit net zoals veel andere traditionelere metalbands een klein dipje.

De nummers van dit album zijn, ondanks dat ze toen en nu onderbelicht zijn, vrij goed en doen eigenlijk weinig onder voor het latere werk van Saxon. Veel van wat we op Unleash The Beast aantreffen valt te scharen onder muziek in een tussenperiode waarin Saxon zocht naar een geluid dat tussen rock ‘n’ roll en metal in ligt, zoals goed te horen is op de titelsong en Terminal Velocity. Cut Out The Disease is een van de donkerste nummers van Saxon ooit en komt erg bedreigend over, datzelfde geldt voor Circle of Light. The Thin Red Line, Ministry of Fools en Bloodletter zijn leuke nummers zoals we die al meer van Saxon gehoord hebben. Over het algemeen dus weinig bijzonders, maar wel sterk. Wat nog meer opvalt buiten het zware geluid, zijn de vele hogen schreeuwen van Biff Byfford tijdens de nummers, die het geheel een wat wilder karakter moeten geven. De bonustracks zijn aardig, maar iedereen zal ze nu ongetwijfeld wel kennen, en wie zit er nu echt te wachten op nog een versie van Crusader op cd?

Wanneer je nog een tientje over hebt na al die maanden met goede releases, zou je kunnen denken aan dit album van Saxon, dat zeker niet zal misstaan in je collectie.

Tracklist:
1. Gothic Dreams
2. Unleash The Beast
3. Terminal Velocity
4. Circle of Light
5. The Thin Red Line
6. Ministry of Fools
7. The Preacher
8. Bloodletter
9. Cut out The Disease
10. Absent Friends
11. All Hell Breaking Loose
12. Crusader (live)
13. Solid Ball of Rock (live)

Score: 75 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 16 november 2007

Koop dit album in

Meer Saxon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Saxon - Unleash The Beast (re-release)
Reactie van Darker op 16-11-2007 om 18:23u
Score: 90 / 100

Dit is een mega-plaat!!!

Saxon - Unleash The Beast (re-release)
Reactie van Rinus op 16-11-2007 om 19:03u
Score: 75 / 100

Aardige plaat!
Echter wie zit er nu op een re release te wachten?
Komen bij mij altijd een beetje als zakkenvullerij over.