Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Review

Rush - Moving Pictures
Jaar van release: 1981
Label: Mercury Records
Rush - Moving Pictures
Op 16 en 17 oktober gaf Rush twee spetterende optredens in Ahoy, die zijn opgenomen voor een dvd release. Tot de hoogtepunten behoorden de uitvoeringen van vier songs van het album Moving Pictures. Limelight was de opener, Tom Sawyer het slotnummer van de reguliere set en YYZ de laatste toegift. Bij de vertolking van Witch Hunt viel de visuele presentatie op, waarbij ik me even bij een middeleeuwse heksenverbranding waande.

De voorname plek die de songs van Moving Pictures tijdens deze toernee innemen, is geen toeval. Het album vormt namelijk het hoogtepunt uit een lange en indrukwekkende carrière. Met het voorafgaande Permanent Waves en de daarvan afkomstige single The Spirit Of Radio was Rush al een meer radiovriendelijke richting ingeslagen met invloeden uit de new wave stroming. Op Moving Pictures vallen de puzzelstukjes allemaal op hun plaats. De synthesizers voegen een nieuwe dimensie aan het totaalgeluid van de band toe, maar domineren de sound nog niet.

Het gitaarspel van Alex Lifeson eist de hoofdrol voor zich op en maakt van Moving Pictures een hard rockend album. Neem bijvoorbeeld het aanstekelijke Limelight, dat opent met een weergaloze en direct herkenbare gitaarriff, wat de song live zo geschikt maakt als openingsnummer. Tijdens het refrein neemt Lifeson even gas terug, om vervolgens langzaam te versnellen, wat zorgt voor een krachtige dynamiek. Tevens bevat dit nummer een bijzonder fraaie gitaarsolo.

Red Barchetta is gebaseerd op het korte verhaal A Nice Morning Drive van Richard S. Foster en bevat, mede dankzij de tekstuele opbouw, een nog sterkere dynamiek. De song vertelt hoe, in een nabije toekomst waarin oude auto’s zijn verboden, een man op een zondag een illegaal autoritje maakt. Plotseling verschijnen gigantische luchtauto’s ten tonele, die de achtervolging inzetten. Het gitaarspel ondersteunt het verhaal perfect door voortdurend de juiste sfeer te creëren.

Op Tom Sawyer treden Geddy Lee’s basgitaar en futuristisch klinkende keyboards op de voorgrond, maar geven de gitaarriffs wederom de genadeklap. Live werd het nummer ingeleid met een korte animatieclip van Stan, Kyle, Cartman en Kenny van South Park, die hun eigen versie ten gehore brachten. Dat zegt genoeg over de populariteit van het nummer. Met een progressief instrumentaal middenstuk belichaamt Tom Sawyer de samensmelting van progressieve rock, hard rock en new wave op dit album. In het afsluitende Vital Signs verwerkt Rush, in navolging van The Police, zelfs reggae-invloeden.

Stuk voor stuk zijn de songs op Moving Pictures uitschieters, waardoor ik er onbeperkt naar kan luisteren. Witch Hunt is een tekstueel sterk epos over angst en vooroordelen, met een angstaanjagend intro en mooie opbouw. Het elf minuten durende The Camera Eye is de laatste lange epic die Rush heeft opgenomen en geeft een sfeervolle impressie van het leven in New York en Londen. Geddy Lee levert hier een sterke zangprestatie. Hij heeft het hoge gekrijs uit de beginjaren definitief achter zich gelaten. Het instrumentale YYZ tot slot opent met de morse code voor YYZ, bevat een mooie oosterse gitaarsolo en zet live de meute aan om mee te hossen, zoals de aanstaande DVD ongetwijfeld zal laten zien.

Tracklist:
1. Tom Sawyer
2. Red Barchetta
3. YYZ
4. Limelight
5. The Camera Eye
6. Witch Hunt
7. Vital Signs

Score: 97 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 19 oktober 2007

Rush - Moving Pictures
Reactie van darkwave op 19-10-2007 om 19:39u
Score: 100 / 100

Dit is één van de allerbeste albums ooit en verdient niet minder dan de volledige 100 punten; beter wordt het niet!

Rush - Moving Pictures
Reactie van Gé op 20-10-2007 om 12:36u
Score: 100 / 100

Inderdaad, helemaal mee eens. Dit is Rush ten top! Ik moet ook zegen dat ik niet veel cd's heb die hier aan kunnen tippen.

Rush - Moving Pictures
Reactie van Kristof op 22-10-2007 om 10:33u
Score: 95 / 100

Goede recensie van een geniale plaat. Ik heb deze elpee ooit gekocht voor 0.5 euro op de rommelmarkt.

Rush - Moving Pictures
Reactie van Marco op 22-10-2007 om 19:33u
Score: 100 / 100

Inderdaad een Meisterwerk! Muzikaal en tekstueel briljant gedaan! Een dikke vette 10!

Rush - Moving Pictures
Reactie van Zagato op 23-10-2007 om 16:26u
Score: 100 / 100

Goeie review, één kleine opmerking. Ik heb altijd begerpen dat YYZ begint met de code die het baken van het vliegveld van Toronto uitzend (kan uiteraard ook morse zijn, zo groot is mijn kennis van het morse niet)

Rush - Moving Pictures
Reactie van pitbull op 23-10-2007 om 19:26u
Score: 70 / 100

ik bezit alles van rush,maar ik vind dit album niet zo veel beter dan
de andere albums die rush heeft geleverd.

Rush - Moving Pictures
Reactie van Rinus op 25-10-2007 om 23:29u
Score: 60 / 100

Tom Sawyer en XYZ zijn leuke nummers.
Heb nav de recensie de lp weer eens beluisterd. Geddy lee lijkt op Tom S met vlagen op kate van Acid! Was me nooit eerder opgevallen.

Rush - Moving Pictures
Reactie van Edwynn op 11-11-2007 om 11:05u
Score: 95 / 100

Prachtplaat. De oude, hardere Rush verenigd met het nieuwe, meer poppy werk van deze fantastische band. Een perfecte combinatie.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.