Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 februari:
 • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel Brennare (Lake Of Tears) - 50
 • David Byron (Uriah Heep)† - 75
 • Hans Åge Holmen (Gaia Epicus) - 53
 • John Myung (Dream Theater) - 55
 • Michael Kiske (Helloween) - 54
 • Nigel Glockler (Saxon) - 69
 • Tanya Candler (Kittie) - 39
 • Witold "Vitek" Kieltyka (Decapitated)† - 38

Vandaag overleden:
 • Sean Reinert (Cynic) - 2020
Review

Rush - Fly By Night
Jaar van release: 1975
Label: Mercury Records
Rush - Fly By Night
In februari 1975 verscheen Fly By Night van Rush op de markt. Op deze tweede plaat van de legendarische rockband is drummer John Rutsey (vanwege problemen met zijn gezondheid en een hekel aan toeren) vervangen. Het is derhalve de eerste full-length met zijn vervanger Neil Peart, die ook de teksten voor zijn rekening nam. Door zijn manier van spelen veranderde er nogal wat in het geluid van Rush en kreeg de muziek van de progressieve rockers meer een eigen geluid en klonk het minder als een kopie van Cream en Led Zeppelin.

Zijn stijl van drummen verschilt namelijk veel van zijn voorganger. Neil is veelzijdig en varieert veel meer dan John (zoals direct al te horen is in Anthem, maar nog duidelijker in By-Tor And The Snow Dog). Daardoor klinkt het al een stuk interessanter dan het debuut. Aan het gitaarspel hoor je dat er nog altijd invloeden van Jimi Hendrix en Led Zeppelin aanwezig zijn. Ook de semi-hysterische vocalen van Geddy Lee lonken in dit stadium nog naar die van Robert Plant. Ze zijn geen storende factor, maar zijn melodieuzere zang in latere jaren heeft mijn voorkeur. Door de goede productie van Terry Brown zijn de kwaliteiten van de drie heren goed te horen.

De muziek werd progressiever, hetgeen blijkt in bijvoorbeeld Anthem en het stevige Beneath, Between And Behind. Desondanks ligt de opener direct lekker in het gehoor en kun je aan laatstgenoemde horen dat het een band als Iron Maiden heeft beïnvloed. Er is dan ook eerder sprake van een hardrockalbum met progressieve invloeden dan een progplaat. Er staan namelijk ook toegankelijke nummers op als het rock ’n rollende, maar minder overtuigende Best I Can plus de singles Fly By Night en het swingende Making Memories. Ook het afsluitende In The End is niet complex. Bovendien is het een relatief rustige track, die samen met de door Tolkien-geïnspireerde ballad Rivendell op zichzelf lijken te staan doordat ze een stuk rustiger zijn dan de rest van het materiaal. Dit zorgt doorgaans voor uiteenlopende reacties en ook ik moet er elke keer aan wennen.

De epics op deze klassieker zijn nog niet van het niveau van het latere werk van het trio, maar met By-Tor And The Snow Dog doen de Canadezen een dappere eerste poging. Dat geldt ook voor de andere tracks: sterke en minder sterke momenten wisselen elkaar af. Toch laat Fly By Night al een veel gefocuster Rush horen dan op het debuut. Op vrijwel alle terreinen scoort het drietal beter. Door het toetreden van Neil Peart klinkt het geheel gevarieerder en progressiever, maar het blijft doorgaans bij hardrock. Fly By Night mag dan geen klassieker zijn, het is een solide plaat met meerdere hoogtepunten in de vroege carrière van deze legendarische rockband.

Tracklist:
1. Anthem
2. Best I Can
3. Beneath, Between And Behind
4. By-Tor And The Snow Dog
5. Fly By Night
6. Making Memories
7. Rivendell
8. In The End

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 1 maart 2015

Rush - Fly By Night
Reactie van Vincent op 01-03-2015 om 17:33u
Score: 80 / 100

Fly By Night geen klassieker?

Rush - Fly By Night
Reactie van Tim op 01-03-2015 om 18:55u

Nee, misschien geen klassieker, maar wel de opmaat daar naartoe, een overgangsplaat van het door Zep beïnvloedde debuut en de latere progressieve rockplaten. Met Anthem, Fly By Night en By Tor And The Snow Dog staan er niettemin een paar puike songs op. Kan me goed vinden in de recensie, ook qua score.

Rush - Fly By Night
Reactie van Een Metalfan op 01-03-2015 om 21:22u

prachtig ik heb weer een nieuwe cd ontdekt.
mijn dank jeffrey.

Rush - Fly By Night
Reactie van Johnny op 01-03-2015 om 21:37u

Een van de betere groepen. Stelle nooit teleur. Meer dan 40 jaar vakmanschap en succes

Rush - Fly By Night
Reactie van Andre Smoor op 05-03-2015 om 15:28u
Score: 90 / 100

Mijn eerste kennismaking met de band en zeker wel een klassieker. Ik wil deze plaat ook geen typische hardrockschijf noemen, daarvoor is de kwaliteit van de heren te hoog. Vooral in By Tor and the snow-dog is duidelijk de progressieve kwaliteit van de band te bespeuren. Niks mis met deze plaat, alleen het rustige Rivendell vind ik zelf wat minder. Top plaat.

Rush - Fly By Night
Reactie van peter op 07-03-2015 om 19:41u
Score: 95 / 100

mijn eerste lp van rush super plaat en daarna altijd blijven volgens mijn beste band aller tijden

Rush - Fly By Night
Reactie van Nico op 28-03-2015 om 13:02u
Score: 70 / 100

Mijn kennismaking was met A Farwell to Kings en daar begon het ook voor mij mee. Neemt niet weg dat Fly by night een aardig album is.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.