Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Rush - Power Windows
Jaar van release: 1985
Label: Mercury Records
Rush - Power Windows
Het is natuurlijk een schande dat een baanbrekende band zoals Rush nog geen enkele recensie op Metalfan had. Hoewel de band vanzelfsprekend valt in te delen in de meer progressieve art rock contreien, verdienen bepaalde albums absoluut een plaats in de steeds langer wordende rij aan recensies.

Het album Power Windows uit 1985 betekende wederom een ommeslag voor de band uit Canada. Waren Geddy Lee, Neil Peart en Alex Lifeson vanaf Permanent Waves al meer richting de door synths beïnvloede sound gegaan, we mogen dit album bewust als hoogtepunt van die jaren beschouwen. Althans, dit samen met opvolger Hold Your Fire. Per album werd men aldoor maar toegankelijker, maar dit stond het muzikale vakmanschap eigenlijk nooit in de weg.

Het eerste dat opvalt is de productie. De sound heeft een typische jaren '80 galm meegekregen en hier en daar lijkt het alsof de band verderop staat te spelen. Enerzijds krijgt de muziek hierdoor een grootsheid van jewelste, maar anderszijds heeft men wel weer wat aan hardheid ingeboet. Dat laatste is echter geenzins een probleem, dat maakt men gelijk al duidelijk in het heerlijke The Big Money , een nummer met de kenmerkende keelklanken van Geddy in uiterst pakkende refreinen en uiteraard de waanzinnige percussie van Neil. Ook de heerlijke solo uitstapjes van Alex zijn een lust voor het oor.

In feite heeft elk nummer een zelfde soort opbouw gekregen en kent elk nummer tevens dezelfde soort inzet van instrumentatie. De grootse synthesizer melodieën gaan overal hand in hand met de heerlijke solo's van Alex en Geddy zingt toch echt niet vervelend, hoewel velen nog altijd anders beweren. Hoewel er vooral in een fantastisch nummer als Marathon veel gebeurt, weet de band het te presteren toch toegankelijk te blijven.

Beste nummer is in mijn oren toch wel afsluiter Mystic Rhythms. Één van de weinige bestaande nummers waarin ondanks het optimistische geluid toch een mystieke sfeer ontstaat. Neil doet de songtitel eer aan op het drumstel en vooral de warme zangpartijen zijn een sterk punt in het nummer.

Ik zou negatieve punten kunnen aanwijzen, maar ik zou niet weten waar ik ze zou moeten zoeken. Wellicht is deze verwijdering van het oude Rush geluid weer een slag in het gezicht geweest van de oude fans, maar het dient gezegd te worden dat Power Windows een prachtig album is. De teksten zijn zoals altijd van een hoog niveau en elk nummer kent zo z'n afzonderlijke kwaliteiten.
De liefhebber van melodieuze kunstige rock muziek zal blind kunnen toeslaan áls het album al niet trots in de kast staat. Nog altijd een album waar ik na vele luisterbeurten geen genoeg van kan krijgen en dat lijkt me voldoende informatie voor de nieuwschierige liefhebbers. Verplichte aanschaf.

Tracklist
1. The Big Money
2. Grand Designs
3. Manhattan Project
4. Marathon
5. Territories
6. Middletown Dreams
7. Emotion Detector
8. Mystic Rhythms

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 30 september 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Ronald op 01-10-2006 om 19:59u
Score: 92 / 100

Idd een fantasties album van 1 van de beste bands ooit. Goede zet om daar wat aandacht aan te geven op de site

Reactie van iron_dennis op 26-10-2007 om 16:27u
Score: 97 / 100

Op Hold Your Fire na de beste Rush plaat. PRACHTIG!