Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Maroon - The Cold Heart Of The Sun
Jaar van release: 2007
Label: Century Media Records
Maroon - The Cold Heart Of The Sun
Naast Scandinavië en de VS is Duitsland maandelijks de belangrijkste leverancier van een overdosis aan releases. Vaak zijn de van onze oosterburen afkomstige platen uitstekend, soms iets minder, maar zelden slecht. Maroon uit Nordhausen (vlakbij Leipzig) is typisch zo’n band die het van zijn productiviteit moet hebben. Bijna elk jaar brengen deze metalcore-iconen wel een nieuw album uit, zonder dat daar overigens ooit een miskleun tussen zat.

Daar is Maroon gewoon te solide voor. De band rond zanger Andre Moraweck draait al mee sinds 1998 en The Cold Heart Of The Sun is hun vierde full-length in vijf jaar. Ditmaal is er gekozen voor een ietwat andere aanpak, daar getracht wordt om niet in herhaling te treden. The Cold Heart Of The Sun is deels opgenomen met Jacob Hansen en deels met Heaven Shall Burn-gitarist Alexander Dietz.

Misschien dat het daar aan ligt, want Maroon klinkt aanzienlijk anders dan op hun laatste album When Worlds Collide. Natuurlijk is er niks aan kracht ingeboet, vliegen de dubbele basdrums nog steeds in het rond, schreeuwt Moraweck nog altijd de longen uit zijn lijf (cleane zang kun je wel vergeten) en is ook de zware sound behouden. Toch doet The Cold Heart Of The Sun een stuk melodieuzer aan dan zijn voorganger, wat vooral te danken is aan de twee Sebastians (Grund en Rieche), die tekenden voor de gitaarpartijen.

Neem een nummer als (Reach) The Sun. Een dergelijk speelse gitaarsolo die in dit nummer de revue passeert was in het verleden toch ondenkbaar. En wat te denken van de begin riff van Only The Sleeper Left The World, die melodieus begint en vervolgens als vanouds overgaat in agressief gebeukt. Opmerkelijk is afsluiter Some Goodbyes Are Farewell dat rustig en ingetogen opent en na tweeënhalve minuut losbarst met een felle riff die ik niet eerder in het oeuvre van Maroon tegenkwam.

Deze Duitsers zijn inmiddels een gevestigde naam in de Europese scene en dat zal voorlopig nog wel zo blijven ook. Het komende jaar zal wel weer bol staan van het toeren en daarna zal het vijftal ongetwijfeld terug de studio induiken om weer een nieuw album op te nemen. Als die kwalitatief net zo sterk is als Cold Heart From The Sun kan ik daar alleen maar blij mee zijn.

Tracklist:
1. (Reach) The Sun
2. Only The Sleeper Left The World
3. Steelbath Your Heart
4. My Funeral Song
5. Black Halo!
6. The Cold Heart Of The Sun
7. For Those Unseen
8. As Truth Becomes Vain
9. The Iron Council
10. Fear The Most Them Who Protect
11. Some Goodbyes Are Farewells

Score: 82 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 17 oktober 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van wout op 17-10-2007 om 12:58u
Score: 60 / 100

ik word heir echt ziek van.
bijna elke degelijke hardcore/metalcore band transformeert tegenwoordig in een death metal band.
tuurlijk,muzikaal zit het allemaal leuk en aardig in elkaar,maar nu is ook maroon weer een dertien in een dozijn bandje geworden.
allemaal lekker commercieel,goed voor de hedendaagse metalmarkt waarin deze stijl van metal*core* heerst.
er zit totaal geen hardcore meer in.
een paar snelle ritmes maakt geen hardcore of metalcore,die vind je in trash ook.
waar is de echte hardcore gebleven? de rauwe harde muziek,die zo eerlijk en recht voor de raap is.
nog zoiets,caliban.
van een metalcore getransformeert in make up dragende emo flikkers.
BAH

Reactie van Een Metalfan op 18-10-2007 om 19:20u

mee eens

Reactie van Een Metalfan op 19-10-2007 om 15:17u
Score: 20 / 100

Ik vind het als ongeinteressant bagger klinken. Ze wilde de cd vullen dus dan neem je gewoon 11 dezelfde songs op. Ik heb ze als voorprogramma van obituary gezien en ze waren echt slecht. (nou ja okee als je voor obituary komt is dit niet zo je genre).

Reactie van Wout op 20-12-2007 om 19:49u
Score: 85 / 100

Ongeinteressant?