Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Dream Theater - Systematic Chaos
Jaar van release: 2007
Label: Roadrunner Records

Dream Theater - Systematic Chaos

Twee jaar na Octavarium en op een ander platenlabel is Dream Theater terug met hun negende studioalbum Systematic Chaos. Dream Theater heeft nog nooit teleurgesteld. Dit negende album vormt daar geen uitzondering op. Met een leger aan gastmuzikanten en hun welbekende muzikale capriolen trakteren zij de luisteraar weer op zeventig minuten uitdagende progressieve metal.

Het album opent bombastisch met het instrumentale geweld zoals we dat van Dream Theater gewend zijn. Het eerste deel van het tweedelige In The Presence of Enemies bevat alle elementen waar Dream Theater door de jaren heen groot mee is geworden. Weinig verrassend, maar wel zo lekker. Datzelfde geldt voor het rustigere Forsaken. Ook het einde van het album is in traditionele stijl met The Ministry of Lost Souls en het tweede deel van In The Presence of Enemies.

Verrassender zijn de vier nummers in het midden van Systematic Chaos. Constant Motion laat horen hoe een progressieve thrashmetalband klinkt. In één woord geweldig. Misschien hebben ze de smaak te pakken gekregen na het coveren van Metallica’s Master of Puppets tijdens een van hun vorige tournees. Datzelfde geldt voor The Dark Eternal Night; een muzikaal gevecht tussen goed en kwaad. Deze twee nummers vormen wellicht Dream Theater op hun bruutst tot nu toe met veelvuldig gebruik van tweede stemmen naast die van James LaBrie wat de tegenstelling die geprobeerd wordt uit te beelden nog versterkt. Erg geslaagd, maar The Dark Eternal Night zal misschien wennen zijn voor de mensen die een wat rustigere Dream Theater gewend zijn.

Na dit harde werk krijgt de luisteraar een beetje rust met het ingetogen Repentance wat het meest recente deel vormt uit een serie nummers over het twaalf stappen plan van de Anonieme Alcoholisten. Dit nummer valt nog meer op vanwege de vele gastmuzikanten, namelijk Mikael Akerfeldt, Jon Anderson, David Ellefson, Daniel Gildenlow, Steve Hogarth, Chris Jericho, Neal Morse, Joe Satriani, Corey Taylor, Steve Vai en Steve Wilson. Hoewel een aantal hem gezegde instrumentalisten zijn, lenen zij alleen hun stem aan dit nummer wat het erg sfeervol maakt met een enigszins cliché einde.

Bij vorige albums werd er al gespeculeerd over invloeden van Muse waarbij nog enige discussie mogelijk was over het wel of niet aanwezig zijn daarvan. Voor sommigen wellicht een domper, voor anderen een zegen, maar op Systematic Chaos kun je er niet meer omheen. Prophets of War klinkt als Muse. Het nummer dat handelt over de oorlog in Irak met teksten van James LaBrie heeft diezelfde bombastische dramatiek van die andere bekende band. Uiteraard in een Dream Theater jasje. Persoonlijk vind ik het erg geslaagd, en komt de stem van LaBrie enorm tot zijn recht bij dit type muziek, iets meer dan bij de uithalen die hij soms niet of met moeite lijkt te halen (en dan vooral live). De luisteraar moet voor zichzelf maar uitmaken of hij van een Dream Theater Muse-relatie houdt. Minder is echter de tweede stem die tegen het einde opdoemt. Compleet ‘over the top’ waardoor het enigszins zielig overkomt, en eigenlijk het nette opgebouwde nummer tegen het einde wat flauwer maakt.

Dream Theater’s nieuwste creatie Systematic Chaos is na Train of Thought en Octavarium eigenlijk weer het eerset studioalbum van deze heren dat me van begin tot einde weet te interesseren. Vol afwisseling, nieuwe invloeden, maar toch de welbekende Dream Theater trucjes geeft dit album de fans waar ze nooit genoeg van zullen krijgen, en zijn tegelijkertijd een opener naar nieuwe jongere luisteraars, die misschien uitgedaagd zullen worden tot het luisteren van Dream Theater na bijvoorbeeld het brute Constant Motion of de variëteit aan Muse-invloeden uit Prophets of War.

Tracklist:
1. In The Presence of Enemies Pt. 1
2. Forsaken
3. Constant Motion
4. The Dark Eternal Night
5. Repentance
6. Prophets of War
7. The Ministry of Lost Souls
8. In The Presence of Enemies Pt. 2

Score: 83 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 27 mei 2007

Koop dit album in

Meer Dream Theater:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Een Metalfan op 27-05-2007 om 21:09u
Score: 98 / 100

Weer een meesterwerk!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van VATERNL op 27-05-2007 om 21:57u
Score: 1 / 100

Goede band...alleen moesten ze eens van zanger wisselen.
James Labie is echt een draak van een zanger en bederft de pret volledig. Zoveel geweldige zanges tegenwoordig maar DT blijft genoegen nemen met deze 3e rangs broddelaar.

De 1 is natuurijk niet een echte score aangezien ik niet echt objectief kan zijn over deze band;)

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Remco op 27-05-2007 om 23:10u
Score: 1 / 100

Loyaliteit...

Hetgeen wat ik bij veel bands mis.

Heb het album nog niet gehoord, dus vandaar de score.

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Een Metalfan op 28-05-2007 om 11:09u
Score: 95 / 100

Naar mijn idee weer een toppertje!

Geef dan geen score...

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Marco op 28-05-2007 om 15:07u
Score: 85 / 100

Inderdaad! Muse invloeden, maar dan wel op z´n DT´s. Ik dacht precies hetzelfde bij een aantal nummers van Octavarium. Het stuk vanaf 'Helpless hysteria...' in Panic Attack bijvoorbeeld. En Never Enough... tja, overduidelijk.
Ik vind Systematic Chaos een stuk fijner klinken dan z´n voorganger.

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van metalhamster op 28-05-2007 om 17:05u
Score: 100 / 100

Tja, er is maar 1 band op deze wereld die ertoe doet!!
alle andere bands kunnen wel opdoeken na het horen van dit geniale geweld ze zullen het toch in geen jaren kunnen evenaren

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Kiske op 28-05-2007 om 20:49u
Score: 75 / 100

Het is een leuk album... maar ik er zijn dit jaar al véél betere albums uitgekomen! Dream Theater moet proberen weer nummers met een kop en een staart te gaan schrijven. Kvind het te veel een show off... de nummers zijn niet slecht maar het is het bijna allemaal net niet... constant motion en the dark eternal night kunnen namelijk wel overtuigen. Leuk album voor een keertje... maar heel veel zal ik hem niet gaan luisteren. Sorry jongens hij is gewoon weg niet goed genoeg voor DT begrippen. maar jah... je moet maar zo denken... weer een goede reden om op tour te gaan :P

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Een Metalfan op 28-05-2007 om 22:10u
Score: 97 / 100

Ja Kiske,

Ze hebben geen kop en staart die nummers? Of je snapt de songstructuren niet en zijn ze te moeilijk voor je te bevatten...

Overture van Enemies Pt1 komt later weer terug in een geniale finale van Pt2. etc.

Als je Contant Motion en Dark Eternal Night de besten vindt zeg al genoeg....:)

DIt album is in mijn optiek dé plaat die DT nu moet maken, was TOT als het ware hard (wat overig vet is) en Octa wat softer, maar heel goed...Heeft deze de juiste DT-balans weer te pakken...De balans die ik in DT zoek..Ze zijn op hun best met een gevarieerd album. Veel tempowisselingen, heel veel melodie en een goede tot uitstekende LaBrie!

Klasse werk Portnoy Petrucci & Co!! Keep on going!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Kiske op 28-05-2007 om 22:44u
Score: 75 / 100

Dus jij wou zeggen dat je constant motion en dark eternal night niet goed vind... dan is een 97 wel een hoog punten aantal voor een plaat waar je 25% van de nummers niet goed vind... en tja... ik mag toch vinden dat deze plaat gewoon niet goed genoeg is. Dream Theater kan beter... kijk maar naar wat ze op Train of Thought hebben gedaan. Lange, complexe nummers schrijven met een kop en een staart zonder dat het een complete *kijk es hoe moeilijke we alles door elkaar heen kunnen te spelen* show off word. Daar is m'n goed in... niet in wat ze nu op 6 van de 8 nummer hebben gedaan.

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Een Metalfan op 29-05-2007 om 11:11u
Score: 97 / 100

Heb ik dat gezegd? Constant Motion en Dark Eternal Night zijn retegaaf vind ik..

Maar als jij dat de besten vindt kon ik al raden dat Train of Thought je favoriete is, zo simpel ligt het..en dat vind jij dus DT-standaarden/begrippen...

Nou kan je vertellen dat zijn geen DT-standaarden, Train of Thought was voor DT een uitstapje naar een 100% metalalbum (én geslaagd!), maar de echte meesterwerken zijn toch Awake, Images, A change of Seasons en natuurlijk scenes from a memory...

Die 2 nummers omhelsen btw zo'n 20% van de muziek:)

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Kiske op 29-05-2007 om 11:55u
Score: 75 / 100

Tja... nou noem je precies 2 albums waar ze idd goed op waren... Awake en Images. Daar schreven ze songs met een kop en een staart. Die albums kan ik ook heel goed waarderen.
A change of Seasons zijn meerdere nummers in 1 dus daar snap ik van dat er geen kop en staart in zit... wel een top nummer.
Maar scenes daarin tegen kan ik absoluut niet langer dan 5 min. naar luisteren want dan word ik knetter gek van al dat gejengel. Gewoon weg de slechtste plaat die DT heeft gemaakt.
Ik vind het dus idd voor DT standaart dat ze goede song kunnen schrijven met een kop en een staart... net zoals ze dat op Train of Thought hebben gedaan maar om jou voorbeelden ook maar te gebruiken... op Awake en Images deden ze dat ook meesterlijk...
Maar op de rest allemaal niet. Ze kunnen het wel maar waarom doen ze het niet gewoon elke plaat?! Waarom moet er ze er elke keer zo'n super show off van maken?!
Goede complexe nummers schrijven is moeilijker dan wat ze nu doen! Mag ik dat toch ff lekker zelf vinden?

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Metal666 op 29-05-2007 om 12:05u
Score: 92 / 100

Ga us ff snel die country-rock-cd's van Kiske luisteren jij!;)

Hier wordt discussie gevoerd over een nieuw uitstekend album van de heren van "Het Droom Theater". Klinkt echt veelbelovend.

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Harry op 30-05-2007 om 17:59u
Score: 90 / 100

Ik moet een album vaker horen voordat ik een cijfer kan geven. Vooral dit album _moet_ ik vaker horen gezien de complexiteit, maar ik weet nu al dat ik dit een fantastisch DT album ga vinden.
Het nummer Prophets of War vind ik geweldig (behalve de op irak gerichte teksten doen me niets, daar is al zoveel over geschreven, politiek intereseert me niet) met een Muse-like sound zoals velen zeggen. Qua emotie in de songs vind ik de balans precies goed, gecombineerd met strak spel, tempowisselingen, variatie. DT levert hier echt een top-album af.

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van johan op 30-05-2007 om 18:55u
Score: 9 / 100

een super album met als afsluiter twee lange geweldige nummers

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Een Metalfan op 30-05-2007 om 19:00u
Score: 95 / 100

Fenomenaal weer:)

Neemt idd meerdere luisterbeurten in beslag, maar das een goed teken..Hoe meer luisterbeurten er voor nodig zijn, des te beter t album voor mij meestal wordt..

Bij Scenes dacht ik bij eerste keer ook WTF??! maar nu is het in mijn ogen 1 der beste cd's aller tijden

Hier heb ik ook een goed gevoel over

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van 6Iron6Maiden6 op 31-05-2007 om 12:53u
Score: 90 / 100

Heb em nog niet gehoord, maar met DT is er nooit teleurstelling!

Laat hem maar komen! wordt vast zoals vaker een 90/95 pnt!!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van caroline op 31-05-2007 om 15:09u
Score: 100 / 100

Echt Dream Theater, geen moment getwijfeld dat ze niet weer met een meesterwerk kwamen ! Ze zijn gewoon de beste band MET de beste zanger ! Voor de duidelijkheid; zonder James geen DT en dat geldt voor alle bandleden !!!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Kiske op 01-06-2007 om 01:04u
Score: 85 / 100

haha caroline... James LaBrie de beste zanger... hahahaha... dies goed... die houden we er in... mop van het jaar!!!

Kom op zeg je meent het toch niet serieus??? :D Op plaat kan iedereen goed zingen... en jah... daar klinkt ie dus goed. Maar heb je de beste man wel es live horen zingen... AAAAGGHH tenen krommend gewoon. De rest van de band zijn idd hele goede muzikanten... maar helaas zal James gewoon altijd de zwakste schakel van het stel zijn.

U ziet... deze jongen begint het album steeds meer te waarderen... ik ben al een hele punt omhoog gegaan... misschien iets te snel geoordeeld.

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Een Metalfan op 01-06-2007 om 07:51u

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Een Metalfan op 01-06-2007 om 07:53u

The Best music in world!ZHAN from Belarus!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Don Quichotte op 01-06-2007 om 09:26u

Romig geglazuurde stront met een vulling van fondant en een toefje suikerspin er bovenop. De drol is in technisch opzicht perfect gedraaid, in een mooie concentrische cirkelgang werkt men toe naar het fraaie afgeknepen puntje waarin de keutel zijn vervolmaking vindt.
Jammer alleen dat de kak van deze heren iedere voedingsstof ontbeert: een eigenschap van stront die - evenals de onappetijtelijke geur - gewaardeerd wordt door coprofagen, ook wel strontvreters genaamd. Er lopen er, getuige de hartstochtelijk beleden uitingen van verafgoding hierboven, genoeg van rond kennelijk.
Ik wil maar zeggen: eet u vooral smakelijk maar let op uw gebit. Suiker kan tandcariës bevorderen. Om over een slechte adem na nuttiging van voornoemd wanproduct nog maar te zwijgen. Niettemin: een goede bekomst, kwebbeltantes! Maar zeg niet dat u niet gewaarschuwd bent. Want dat bent u wel degelijk.

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Een Metalfan op 01-06-2007 om 09:42u
Score: 95 / 100

Zonder Labrie is er geen DT, dat ben ik met haar eens! De man met zoveel emotie achter zijn stem!

Hij is echt goed!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Propper op 01-06-2007 om 13:37u
Score: 99 / 100

Wat een geeeeeniale CD!!!
Op en top Dream Theater, lekker freaken maar toch nooit het spoor kwijraken.
Ik was al na 2 luisterbeurten verkocht.
Wat zullen de heren balen dat ze niet 2 jaartjes hebben gewacht met het uitbrengen van de Score liveset.

Dit schijfje draait over een jaar nog zijn rondjes.
Overigens, een ieder die deze band niet "trekt", ga toch lekker wat anders doen!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Een Metalfan op 02-06-2007 om 19:59u
Score: 100 / 100

Een meesterwerk!!!!!!!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Stephan op 02-06-2007 om 20:41u
Score: 77 / 100

Wel een goed album maar het niveau van Metropolis part 2 halen ze niet dat is hun meesterwerk vind ik persoonlijk. Ik moet wel zeggen dat het album naar meer luisterbeurten mooier word.

Hoewel ik alle albums goed vind van hun, je kunt eigenlijk albums niet vergelijken. Elk album is net weer ff anders.

Dream Theater is gewoon een top groep. Echt wel


Waarom is er trouwens van Metropolis Part 2 geen review, moet eigenlijk nog maar eens gebeuren.

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van peter op 03-06-2007 om 13:07u
Score: 100 / 100

dit is echt een topper
er zijn mensen die deze muziek niet kunnen of willen begrijpen als het je zo dwars zit dan luister je er toch niet naar en over James Labrie :ok hij zingt live wel eens niet zo goed maar zo als hij zingt dat kan niemand anders luister maar eens naar zijn laatste solo cd!!!!
maar deze cd is echt een meesterwerk ok het is geen metropolis pt2 of images and words of awake maar hij hoort wel in dat rijtje thuis wat een genie-en dus bij deze de volle 100 punten

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Jordy op 04-06-2007 om 18:45u
Score: 100 / 100

Toen ik hem afgelopen vrijdag kocht en opzette dacht ik *WTF is dit??* maar ondertussen heb ik hem een aantal keer geluisterd. Terwijl ik dit typ is ie bijna aan het einde en druk ik weer op play;)
En zoals al meer gezegd: hoe vaker je hem luistert, hoe beter hij wordt.
Ik kan bijna niet wachten om de kunsten die ze op deze cd vertonen live te kunnen zien en horen!!

Wat betreft James Labrie: Ik geef toe...hij zingt soms behoorlijk vals live...maar als hij zuiver zingt (zoals op de score dvd) is hij echt onovertroffen. Hij blijft de zwakste schakel van de band, maar zet hem in een andere band, en hij is de sterkste schakel;)

P.S. De documentaire op de dvd van de special edition is trouwens ook geniaal. Niet van dat slappe gezeik over hoeveel de cd wel niet voor hun betekent en wat ze eten in de studio enzo, maar echt stukjes van het opnemen.

Dream Theater is de beste band met de beste muzikanten van de laatste 15/20 jaar!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Ancie op 09-06-2007 om 10:33u
Score: 9 / 100

Wat zit iedereen toch te zeiken op James Labrie? Die is de laatste jaren echt weer in topvorm, dit weet je als je de laatste jaren ook naar de concerten bent geweest!! In mijn ogen de beste zanger op dit moment....

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Henk Span op 10-06-2007 om 13:03u
Score: 90 / 100

Zeer goed technisch produkt,tegelijkertijd moet ook gezegd worden dat het krachtpatserij is,maar dat hoort bij DT,dus bij Mike die een geweldige drive heeft!!
DT is echt harder geworden,bij het rauwe af soms,ze zullen juist meer harde metal-fans naar zich toetrekken,daar sommige fans van het eerste uur(met James Labrie)niet weten wat ze met Systematic Chaos aanmoeten.
Voor mij persoonlijk is The Great Debate van de dubbelaar Six Degrees Of Inner Turbulence HET nummer met het allerhoogste kippenvel-gehalte!!Ik lees over dit nummer zo weinig,ik snap hier niks van,ik zou zeggen tegen de DT-fans : luister eens ECHT GOED naar dit nummer,begint lekker onheilspellend/mysterieus,wordt vervolgens gigantisch mooi opgebouwd,middenstuk met enorme stuwende bass,het klinkt als een enorme storm,JlB zingt hier geweldig.

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Ed op 12-06-2007 om 12:15u

Inderdaad een groeialbum wellicht, maar is elk DT album dat niet?
Vind de toetsen iets te dominant maar dat is persoonlijk, ik ben niet zo'n keyboard liefhebber.

Ga in elk geval een concert pakken aan het einde van het jaar, in de eerste plaats voor het instrumentale krachtsvertoon. Dit is in mijn ogen de ware kracht van DT, Labrie is de zwakste schakel. Er zijn betere zangers, Mikael Akerfeldt is daar een goed voorbeeld van.

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Ed op 12-06-2007 om 12:17u


En oh ja @ Don Quichotte: ik kon een glimlach niet onderdrukken hoewel ik het zeker niet met je eens ben.
Zoals jij je woorden kiest doe je het voorkomen als een (te duur) gerecht dat je in een restaurant met meerdere michelin-sterren kunt bestellen ;)

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van EdF op 14-06-2007 om 16:40u
Score: 94 / 100

Ge-wel-dig! Dit wordt live ook weer smullen. Wat kunnen die gasten toch spelen. En als ik er dan bij sta te kijken wordt ik helemaal gek.

Chaos In Motion World Tour 2007-2008
9 oktober in Ahoy met Symfony X als opwarmertje.

(had liever twee avondjes ArenA gehad, maar goed...)

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Ed op 14-06-2007 om 16:44u

ArenA!? Zodat je door de galm twee of zelfs drie keer van elk akkoord kan genieten? ;)

Doe mij maar Ahoy of HMH, dat valt nog aardig te tunen...

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Robert op 19-06-2007 om 21:53u
Score: 98 / 100

Top!! cd!!
Ik blijf dat ding draaien! maar goed dat heb ik met al hun ceedees.

en het blijft toch altijd maar... je moet er van houden!

In mijn omgeving vinden de meesten het ruk... behalve mijn neef, want daar heb ik het van.. dus lekker samen naar concerten dus.

en als je het in totaal geen leuke muziek vindt, moet je niet reageren..ik reageer ook niet op Geer en Goor (helaas krijgen ook zalen vol haha)





Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Linkz0r op 26-06-2007 om 16:03u
Score: 96 / 100

Niet het beste album wat ze ooit geproduceerd hebben.
Maar wel een heerlijk album.
Zeer gevarieerd.
Ik kan de "harde" kant van DT wel waarderen als The Dark Eternal Night en Constant Motion.
Maar In The Presence of Enemies (Alletwee) is eigenlijk puur DT.
Instrumentaal prachtig, gevarieerd, progressive, lang.
Maar ik vind de hardere nummers ook erg vet en zeker het instrumentale gedeelte van The Dark Eternal Night deed me erg denken aan The Dance of Eternity van Metropolis Pt.2.

Daarnaast vind ik het onzin dat LaBrie een slechte zanger is.
Hij heeft een zeer mooie stem, zijn uithalen zijn niet altijd geweldig om naar te luisteren voor sommige mensen (Ik vind het juist wel mooi, maar goed). Juist als hij rustig zingt, dan klinkt het zeer warm en emotioneel.
Luister voor de grap eens Ayreon - The Human Equation.

Maar goed, dit is weer een hoogstaand werkje van Dream Theater.
Alleen ik hoop stiekem wel dat ze met het volgende album minder metal zijn en wat meer progressive symfonisch. Albums als Scenes en Images. Dat is iets meer mijn ding.

Een 96 misschien té hoog? Ja, misschien. Maar als DT-fan kan je niet lager geven dan een 95 toch? Haha

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van \ op 05-07-2007 om 19:23u
Score: 95 / 100

Samen met Threshold's "Dead reckoning" de plaat van 2007!!!!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Ben op 30-08-2007 om 17:32u
Score: 90 / 100

Heerlijk album.. Had zo nu en dan wel eens een album van DT gehoord, maar was nog niet overtuigd. Wat dat betreft is dit album voor mij dé eye-opener.

James laBrie is misschien soms even wennen maar dan is het genieten van zijn uithalen. De gitaren zijn heerlijk zwaar voorin gemixt, zeker een pluspunt wat mij betreft ten opzichte van bijv. een Kamelot etc.. De meeste nummers kennen een prima opbouw, en hoewel DT traditiegetrouw soms een aardig stukje in de ruimte pielt valt het kwartje nét op tijd door de afwisseling met goed in het gehoor liggende melodiën. Topper wat mij betreft is Ministry of Lost Souls, waarin alle kwaliteiten naar boven komen die het album kenmerken.

Vaak vergeleken met nieuw werk van bijv. Porcupine Tree en Symphony X is dít wat mij betreft de winnaar! Smaken verschillen uiteraard, maar wat mij betreft is dit dé doorbraak die DT nodig had in mijn platenkast :) . En voor de liefhebbers: check ook eens de DVD "Chaos in Progress."

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van Een Metalfan op 28-01-2008 om 21:43u

the best band on earth

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van kiske op 30-04-2008 om 19:01u
Score: 85 / 100

the best band on earth???
IN YOUR DREAMS!!!!!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van AK-47 op 08-03-2009 om 16:46u
Score: 100 / 100

Heb zelden zoiets geniaals meegemaakt, zo briljant dat valt niet te beschrijven....
En idd degenen die DT niet beschouwen als de beste band on earth kunnen beter niet meer reageren, want dan heb je simpelweg te weinig bagage meegekregen om de indrukwekkende, complexe structuren van de muziek te begrijpen.
Dan kun je idd beter luisteren naar die hansworst van een Kiske die zuigt behoorlijk met zn KUT-muziek!!!

Dream Theater - Systematic Chaos
Reactie van DT Fan op 02-09-2010 om 20:23u
Score: 95 / 100

Op een schaal van 1 tot 10

In the presence of enemies pt1: 10
Forsaken: 10
Constant Motion: 10
The Dark Eternal Night: 10
Repentance: 10
Prophets Of War: 10
The Ministry Of Lost Souls: 10
In The Presence Of Enemies pt2: 10