Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Vital Remains - Icons Of Evil
Jaar van release: 2007
Label: Century Media Records
Vital Remains - Icons Of Evil
Vier jaar geleden liet Vital Remains voor de laatste keer van zich horen op plaat met het uitstekende en verpulverende Dechristianize. Althans als je door de zeer matige productie heenluisterde en het slechte drumgeluid negeerde. De Amerikaanse brute deathmetalband maakte voor dat album voor het eerst gebruik van het gegrom van Deicide hoofdman Glen Benton en dat gaf deze band een extra vitaal geluid en dynamische impuls. Vorig jaar kroop bandleider Tony Lazaro (ritmegitaar en bas) samen met manusje-van-alles Dave Suzuki (drums, leadgitaar en achtergrondzang) in een studio in Florida om een nieuw satanisch geïnspireerd deathmetalalbum op te nemen. Vervolgens lieten ze wederom Benton hun antichristelijke teksten ‘inzingen’. Gelukkig kozen ze deze keer voor de producerende kwaliteiten van Eric Rutan (Hate Eternal en ex-Morbid Angel).

Ook dit maal presenteren ze ons lange en doordachte brute deathmetalsongs. Na een geweldig intro die de laatste momenten van het leven van Jezus Christus reconstrueert, schiet het titelnummer uit de startbrokken. De riffs zijn opzwepend, het geheel wordt toegankelijker gemaakt door melodieuze leadgitaarintermezzo’s en de heren steken om de paar minuten ook herkenbare zangrefreintjes en hooklines in het materiaal zodat je geboeid blijft luisteren. Hoewel ik Glen Benton als mens maar een gare idioot vind, laat hij toch weer te horen dat zijn brute grunt door niet veel mensen kan worden geëvenaard

Elke Vital Remains liefhebber zal met Icons Of Evil veel plezier beleven, maar minder fanatieke deathheads moeten toch nog steeds een beetje uitkijken. Ik kan mij gemakkelijk voorstellen dat deze 67 minuten aan aanvallende death een beetje veel van het goede is. Zeker omdat de songs gemakkelijk acht minuten lang duren en vaak dezelfde opbouw (3 minuten blazen, 1 minuut melodieus gitaarwerk, 2 minuten blazen, 1 minuut melodieus gitaarwerk en dan nog 1 minuut blazen) zodat je aandacht misschien toch wat verslapt. Maar als je hier geen last van ondervindt dan kom je tot de conclusie dat Icons Of Evil zowel kwalitatief als kwantitatief een loodzwaar album is geworden. Enkel de Malmsteen (!) cover Disciples Of Hell (wellicht enkel gekozen voor de titel) had gerust achterwege mogen blijven.

Tracklist:
1. Where Is Your God Now
2. Icons Of Evil
3. Scorned
4. Born To Rape The World
5. Reborn… Tthe Upheaval Of Nihility
6. Hammer Down The Nails
7. Shrapnel Embedded Flesh
8. ‘Till Death
9. In Infamy
10. Disciples Of Hell

Score: 85 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 25 april 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Thijs op 25-04-2007 om 10:00u
Score: 80 / 100

Op zich is het weer een prima plaat, alleen het lijkt wel heel erg veel op Decristianize. Het begin van de cd is zelfs exact het zelfde; Jezus die wordt terechtgesteld waarna de muzikale hel losbarst. Als die vorige plaat er niet was geweest had ie van mij een hoger cijfer gekregen.

Reactie van Slager op 25-04-2007 om 10:12u
Score: 90 / 100

Als je deze cd naast Dechristianize hoort, valt het kwaliteitsverschil wel goed op inderdaad. Alles klinkt net even bruter dan op de vorige cd. Soms duurt een nummer net even te lang, maar de bruutheid en extreme snelheid maken alles weer goed.

Reactie van satyr op 25-04-2007 om 10:13u
Score: 87 / 100

ik sluit me voledig by thys aan,ligt voledig in het verlengde van dechristianize maar wel een veel betere kwaliteit

Reactie van sadus op 26-04-2007 om 13:41u

super goed album.....nummer 3 kippevel......maar dawn of the apocalypse blijft mijn favo vital album...... en dat vital dit jaar op wacken komt is meer dan terecht!!!!!! DEATH METAL!!!!

Reactie van sadus2 op 26-04-2007 om 13:53u
Score: 8 / 100

met monstrosity beste death metal album van dit jaat tot nu toe...... als een band deze juweeltjes kan overtreffen dit jaar zal het ongetwijfeld BEHEMOTH worden.......... kan niet wachten op die nieuwe plaat!!!!!!! hails

Reactie van carlo op 09-05-2010 om 14:50u

Goed album , de vocalen van Glen Benton maken het geheel lekker bruut.