Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Machine Head - The Blackening
Jaar van release: 2007
Label: Roadrunner Records
Machine Head - The Blackening
Meer is niet altijd beter. Dat bewijst Machine Head met haar zesde album, The Blackening. Met maar acht nummers lijkt het album kort, maar niets is minder waar. Met een uur aan speeltijd ligt de gemiddelde lengte boven de zeven minuten. Je zou bijna denken dat men is overgestapt op progmetal, maar dat is gelukkig niet het geval. Het is nog altijd beuken tot je erbij neer valt.

Meer is niet altijd beter. Dat bewijst Machine Head met ondermeer de opener van dit album, Clenching The Fists Of Dissent. Het nummer duurt meer dan tien minuten, maar zo lang weet de band de aandacht niet vast te houden, ook al zit het nummer gewoon wel degelijk in elkaar. De andere drie lange nummers hebben er minder last van, want in Halo zit nog een pracht van een gitaarsolo, en Wolves bevat ook een erg mooie, kalmere instrumentale passage. Een voordeel van de lange nummers is dat er dan ook nog ruimte is om goed te raggen, wat bijvoorbeeld in Wolves dan ook weer gebeurt. Maar het zijn de kortere nummers die toch de meeste impact hebben, zoals het heerlijke Slanderous en het melodieuze Beautiful Mourning.

Met het vorige album Through The Ashes Of Empires had de band uit Oakland weer een geweldig album afgeleverd, en The Blackening komt op gelijke hoogte. Een vette productie, en lekker beuken afgewisseld met enkele rustigere passages, maken van The Blackening een heerlijke cd.

Tracklist:
1. Clenched the Fists of Dissent
2. Beautiful Mourning
3. Aesthetics of Hate
4. Now I Lay Thee Down
5. Slanderous
6. Halo
7. Wolves
8. A Farewell To Arms

Score: 87 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 25 maart 2007

Koop dit album in

Meer Machine Head:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Machine Head - The Blackening
Reactie van WASonline op 26-03-2007 om 19:34u
Score: 90 / 100

Geweldige CD!

Machine Head - The Blackening
Reactie van Abbath op 26-03-2007 om 19:48u
Score: 90 / 100

Topplaat!!!

Machine Head - The Blackening
Reactie van Fetus op 28-03-2007 om 00:21u
Score: 50 / 100

Zware tegenvaller voor mij.

Machine Head - The Blackening
Reactie van Nightblood op 28-03-2007 om 23:32u
Score: 90 / 100

Machine Head heeft zich zelf overtroffen!!! Wat een meesterlijke plaat!!! Unleash The Wolves... The Blackening Has Begun

Machine Head - The Blackening
Reactie van hyppy op 29-03-2007 om 09:52u
Score: 60 / 100

saaie boel, zo emo! de sound is al wat terug, maar het gemijmer en gedoe, niet metal genoeg voor mij vrees ik

Machine Head - The Blackening
Reactie van BramBraam op 31-03-2007 om 13:02u
Score: 80 / 100

Ik ben het met de recensist eens de korte nummers beuken harder dan de langere, en de gitaarsolo in Halo is zwaar goed! Dus aan de mannen van MH, ga zo door...

Machine Head - The Blackening
Reactie van Sok op 31-03-2007 om 14:17u
Score: 85 / 100

Goede plaat, dit is trouwens de eerste recensie die ik lees waar Burn my eyes niet in genoemd wordt

Machine Head - The Blackening
Reactie van Joord op 21-04-2007 om 12:17u
Score: 93 / 100

Na burn my eyes, de beste!!!!!!!!

Machine Head - The Blackening
Reactie van Max op 29-04-2007 om 13:35u
Score: 90 / 100

Wat een geweldig album! Allemaal geweldig brute en agressieve nummers, wel erg lange nummers maar tog verveelt t me geen moment. ik heb al meerdere malen het album voor begin tot eind uitgehoord.

Machine Head - The Blackening
Reactie van Bones op 29-06-2007 om 13:26u
Score: 65 / 100

De arrogantie van Rob Flynn kent werkelijk waar geen grenzen!
Meneer vaart eind jaren '90 mee op de nu-metal hype..en nu denkt hij een prog-metal plaat te kunnen maken? in allerlei interviews lees ik dat meneer Flynn de laatste jaren enorm gecharmeerd is geraakt van de band Rush zowel textueel als muziekaal.....het enige verschil is dat Geddy Lee en consorte daadwerkelijk het talent hadden om epische nummers met een kop en een staart te schrijven. Godzijdank heeft Phil Demmel het beetje thrash wat Rob Flynn nog in zich heeft er uit kunnen halen. Slanderous is absoluut een ouderwets thrashmonster maar helaas overschat Rob zichzelf weer door te denken dat hij het geniale genie is dat metal moet gaan redden! Kleermaker blijf bij je leest...thrash oke...progressief NEE!!!

Machine Head - The Blackening
Reactie van Bones op 29-06-2007 om 13:29u

Het is schoenmaker ipv kleermaker.

Machine Head - The Blackening
Reactie van SepulSoul op 07-11-2007 om 16:00u
Score: 95 / 100

Instant classic

Machine Head - The Blackening
Reactie van metalpunk89 op 23-11-2007 om 21:58u
Score: 70 / 100

leuke plaat,,, maar 1 ding....

waarom moet machine head altijd zo ontzettend lang outro spelen dat constant hetzelfde is?? zo kan ik ook een nummer maken van 9 minuten lang.

waarom noemt de recensist dit een beukplaat? de nieuwe van as i lay dying vind ik tog beter dan. teveel gepiel op de gitaren bij deze. en zoiets zeg ik niet gauw.

waarom het tog een 7 krijgt?? Aesthetics of hate, Halo, Wolves en de metallica-cover Battery klinken waanzinnig.

maar geen onnodig gekut meer voortaan. Bij nummers als Imperium klinkt het heel vet maar nu valt het tog tegen.

Machine Head - The Blackening
Reactie van metalpunk89 op 27-11-2007 om 16:07u
Score: 70 / 100

ok dat waren dus 3 dingen:P

Machine Head - The Blackening
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 24-05-2009 om 18:16u
Score: 26 / 100

wat zal ik zeggen? Voor dit album had deze band 1 goed liedje(davidian) en 5 acceptabele geschreven, behalve imperium staan al die liedjes op het eerste album. En dit album? Ze wilden duidelijk progresief wezen, daarom is het langdradiger dan ooit. Toch is dit hun beste sinds burn my eyes, waarom?

1. Zang, hij is nog steeds slecht maar het is enorm verbeterd. Hij klink niet echt meer alsof het hem niks kan schelen maar meer alsof iemand een geweer tegen zijn hoofd houd, moeilijk uit te leggen maar het is een hele verbetering.

2. Er zijn zowaar een paar goede momenten hier en daar, halo heeft een paar goeie teksten en een best wel goeie gitaarsolo, maar de langdradigheid verpest het helemaal. De opener is trouwens hun beste liedje sinds davidian, en als het niet zo lang was het mischien wel hun beste tot nu toe.

De drums zijn zoals altijd acceptabel en de bass kan ik nergens horen, daarvoor gaan er dus geen punten bij of weg. In totaal 1 redelijk liedje en 3 acceptabele. Zonder alle langdradigheid had dit mischien wel in de 65-75 gescoord maar helaas, de band heeft de potentie om een goed album te maken maar dat zullen ze wel nooit meer doen. Ze moeten met elke hype meegaan die er is, het zou me niks verbazen als ze straks een deathcore album maken.

Machine Head - The Blackening
Reactie van disturbedforlife op 28-06-2010 om 23:41u
Score: 92 / 100

duidelijk t beste van machine head zo ver, vooral de lange nummers pakken echt wel :)