Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

    17 februari:
  • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
  • Inhumate, Teethgrinder en Distaste
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adam "Desecrator" Malinowski (Behemoth) - 45
  • Alex Varkatzas (Atreyu) - 40
  • Antero Manninen (Apocalyptica) - 49
  • Erlend Hjelvik (Kvelertak) - 37
  • Igor Leiva Benavides (Poema Arcanus) - 47
  • Jussi Rautio (Battlelore) - 44
  • Kai Hansen (Gamma Ray) - 59
  • Matthieu Plana (Heavenly) - 44
  • Mauricio Nader (Six Magics) - 41
  • Sami Lopakka (Sentenced) - 47
  • Simone Simons (Epica) - 37
  • Steve Asheim (Deicide) - 52
Review

Iron Maiden - Brave New World
Jaar van release: 2000
Label: EMI Records
Iron Maiden - Brave New World
Na de terugkeer van zanger Bruce Dickinson en gitarist Adrian Smith in 1999 en de daarop volgende korte tournee was het wachten op een album met nieuw materiaal van de inmiddels 6-koppige legendarische band. Na maanden in de studio gezeten te hebben was halfverwege 2000 het album klaar, en kreeg de naam Brave New World. De verwachtingen van de rest van de muziekwereld waren hoog, misschien wel te hoog. Zou het Iron Maiden lukken een album te maken dat gelijk staat aan de albums uit de "gouden tijd" (1982 - 1988) van de band? Of werd het een vervolg op het uiterst middelmatige No Prayer For The Dying?

Om kort te zijn: Brave New World is het album dat Iron Maiden had moeten maken na Seventh Son Of A Seventh Son, want muzikaal lijkt het daar het meeste op. 10 tracks, waarvan er 3 korte, snelle nummers zijn, en 7 nummers die toch iets meer vergen van de luisteraar. Het album begint met de eerste single, The Wicker Man, dat enigzins doet denken aan Aces High. Een lekker uptempo nummer wat het album goed opent. Daarna komen twee iets langere redelijk snelle nummers, namelijk Ghost Of The Navigator en het titelnummer, Brave New World (gebaseerd op het gelijknamige boek van Aldous Huxley). Bij track 4 gaat het iets rustiger aan. Blood Brothers gaat over de vraag van het leven, en wat er misschien hierna komt. Het is een rustig nummer wat perfect in elkaar zit, en waarin uitermate goed gebruik wordt gemaakt van keyboards. Hierna volgt weer een lekker uptempo nummer in de vorm van The Mercenary, wat een beetje een standaard nummer is.

De tweede helft van de cd begint met het lange Dream Of Mirrors, wat met na een verrassende opening heel rustig verder gaat, en opbouwt naar een goede snelle climax, waarna het weer iets rustiger afsluit. Dan komt The Fallen Angel, een van de weinige tracks die geschreven is door Adrian Smith. Het nummer klinkt alsof het van een van Bruce Dickinson's laatste solo albums komt, met redelijk snelle, zware gitaarriffs. Een nummer waar de oude fans op zaten te wachten. The Nomad is een lang nummer, wat ik redelijk saai vond de eerste keren dat ik het hoorde, vooral vanwege het onafwisselende ritme. Na een aantal keren ben ik het nummer toch gaan waarderen, en erachter gekomen dat er een prachtige solo in zit. Out Of The Silent Planet was de tweede single, en is ook een lekker uptempo nummer, maar misschien ook iets aan de lange kant. Het album wordt afgesloten met het lange The Thin Line Between Love And Hate, een prachtig nummer dat echt de progressieve kant opgaat. Vooral het instrumentale stuk aan het einde is echt mooi.

Brave New World zal niet alle fans tevreden stemmen, maar is toch voor iedereen zeker de moeite waard om te proberen. Bij mij is de cd een jaar na release nog met grote regelmaat in m'n speler te vinden.

Tracklist:
1. The Wicker Man
2. Ghost Of The Navigator
3. Brave New World
4. Blood Brothers
5. The Mercenary
6. Dream Of Mirrors
7. The Fallen Angel
8. The Nomad
9. Out Of The Silent Planet
10. The Thin Line Between Love And Hate

Score: 80 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 12 juni 2001

Meer Iron Maiden:

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Een op 12-06-2001 om 18:52u
Score: 100 / 100

de cd is zeker de moeite waard om hem te kopen. vooral ghost of the navigator is zo'n mooi nummer ben sinds vorig jaar fan van iron maiden en het is echt een goeie band.

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Newjersey op 12-06-2001 om 18:58u
Score: 100 / 100

Het is zeker de moeite waard en die Ghost of the navigator is echt goed!

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Snagger op 12-06-2001 om 21:23u
Score: 80 / 100

Iron Maiden is altijd al mn lievelingsband geweest. Mijn persoonlijke favoriete albums zijn de eerste 5 (Iron maiden, Killers, Number of the beast, Piece of mind en powerslave) daarna komt wel een goede tijd, met een iets elektronischer geluid (en moderner) dus somewhere en seventh son t/m fear of the dark. In dat laatste rijtje vind ik Brave new World goed passen. Gelukkig is Blaze opgerot! Bruce.. geweldige zanger!!!!! Vooral mooi: Wicker Man, Ghost, Dream of Mirrors en Nomad.

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Een op 13-06-2001 om 21:58u
Score: 80 / 100

Ik kwam in aanraking met Iron Maiden vlak na de uitkomst van "No Prayer For The Dying". Dit album komt volgens velen negatief uit de bus, maar voor mij was dit het eerste album dat ik kocht. Sindsdien ben ik een Iron Maiden fan in hart en nieren (en dat ben ik nog steeds)! Toch vind ik het album zeker niet slecht. Het openingsnummer "Tailgunner" is nog steevast een van mijn favorieten. Ik heb hier dan ook twee t-shirts van gehad, waarvan 1 inmiddels versleten in mijn werk/hobbykamer hangt. Ook het nummer "No Prayer For The Dying" krijgt mijns inziens veel te weinig krediet. Al klinkt het dan wat ballad-achtig, de gitaarstukken zijn om te smullen! Maar ja, het ging hier om "Brave New World". Voor velen weer een stap in de goede richting. Daar ben ik het zeker mee eens. Ik vind echter wel dat het bij uitkomst zwaar werd overdreven door de media en zelfs gelijk werd gesteld met klassiekers als "Piece of Mind". Dit vind ik echter zwaar overtrokken. Het is zeker een enorm goed album, maar de oude klassiekers zullen het nooit meer worden. Lees ook mijn recentie van "Brave New World" op Erwin's Rock and Metal Page.

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Een op 13-06-2001 om 22:22u
Score: 60 / 100

Ik snap dat overdreven gedoe niet. Oke het is geen slecht album maar daar is het ook wel mee gezegd. Bij mij verdwijnt hij pas weer in mijn cd speler wanneer Maiden naar Nederland komt voor een tournee.

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van een op 22-06-2001 om 22:37u
Score: 100 / 100

Ik ebn een groot fan van Maiden, heb al hun CD's, en vond eerlijk gezegd Blaze ook wel de moeite waard. Maar toen ik Brave New World hoorde, was ik toch blij dat ie opgerot was.

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van een op 28-09-2001 om 15:47u
Score: 80 / 100

Best wel goeie plaat, haalt het echter niet bij klassiekers als 'Seventh son' of 'Piece of mind'. Ik ben sinds 1988 fan van deze band. Toen Blaze Bayley de gelederen kwam verzwakken ben ik afgehaakt. De muziek was typisch Iron Maiden, maar die stem! Blij dat 'ie de plaat heeft gepoetst, om in de sfeer te blijven. BRUCE FOR PRESIDENT!!! Necrolord

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Dark-Harmony op 19-12-2001 om 13:17u
Score: 80 / 100

Zeker een hele verbetering als men kijkt naar wat Blaze heeft klaargespeeld, maar in geen geval zo goed en geraffineerd als Seventh....

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Mr_No_Good op 11-03-2002 om 10:33u
Score: 90 / 100

Brave New World heeft sfeer te koop en ik vind het album zeer goed in hun nieuwe 'imago' liggen. Daarom: een 9!

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Een_Metalfan op 13-03-2002 om 03:18u
Score: 90 / 100

Ik denk dat Brave New World de juiste plaat op het juiste moment is geweest. Het is namelijk een typische Maiden plaat, die wél helemaal past bij deze tijd. Niet teveel teruggrijpen naar het verleden: zo klinkt Mighty Maiden anno 2000. Klasse! Het enige (forse) minpunt is het nummer The Mercenary, met name dan de openings riff. Hoe presteer je het in hemelsnaam om als band met drie (ja, drié) gitaristen zo'n saaie en kinderlijk eenvoudige riff op de plaat te gooien zonder daar een tweede of derde partij onder te zetten of de boel op een andere manier wat interessanter te maken! Triest. Misschien ben ik de enige die dit vindt. Dat het nummer ook op de nieuwe live cd komt te staan geeft in ieder geval aan dat de band er blijkbaar zeer over te spreken is. Ik vindt het zonde van de ruimte. Gerrit

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van the-cold-white-light op 04-12-2002 om 18:54u
Score: 100 / 100

Deze cd is echt geweldig. Zeker het nummer ghost of the navigator is echt zeer gaaf. Gelukkig weer met de oude zanger. Echt een zeer goede cd!!

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Een_Metalfan op 22-07-2004 om 21:23u
Score: 100 / 100

Zeker een supergoede CD van Maiden vooral The wickerman is goed

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van wille525 op 10-01-2005 om 23:13u
Score: 90 / 100

Het eerste deel van het album vind ik geniaal. De laatste nummers zijn over het algemeen iets minder. Maar na Blaze was ik blij dat ik weer kon luisteren naar Maiden zoals ik het gewend was....zucht

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Eddie op 11-08-2005 om 19:50u
Score: 98 / 100

dit is bijna het beste album van Iron Maiden (vind ik). door het liedje the fallen angel ben ik fan geworden en met het liedje out of the silent planet heb ik een paar van mijn vrienden weten te overtuigen. De wicker man hoort zeker plaats in mijn persoonlijke top 5. en the mercenary is ook mooi, alleen de herhaling steeds wordt een beetje saai. het 2e deel van nomad doet me een beetje aan het album dance of death denken

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Jeroen op 21-08-2005 om 00:26u
Score: 90 / 100

Schitterend album, één van de beste zelfs in mijn optiek..staat toch altijd in mijn top 5

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van de ijzeren maagd op 08-06-2006 om 19:25u

behoort volgens mij tot het beste werk van Iron Maiden, er staat geen enkel slecht nummer op het album

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van MA op 04-09-2008 om 16:32u
Score: 90 / 100

Brave New World is gewoon de sleutel geweest naar hun nieuwe succes, het is nu bekend dat Iron Maiden nu nog altijd op 1 staat als het om metal populariteit gaat ! Dieptepunt was Bayley, ik werd ziek van die jongen, maar net BNW openen ze een nieuw portaal, een ander geluid en het luistert gewoon geweldig ! Als binnenkomer The Wicker Man raak je meteen weer gewend aan de geweldige stem van Dickinson, de solo's zijn nog altijd even fantastisch als vroeger, en ik vind dit album dan ook beter als No Prayer, Fear of the Dark en de daaropvolgende Bayley albums. Tegen de mensen die zeggen dat het weer niveau oude werk is, nee, dat vind ik niet. Ik vind dit nieuwe muziek die moeilijk te overtreffen is, maar niemand, ook Iron Maiden niet opnieuw, kan aan de oude albums komen, die blijven dé classics, ook met het album dat ze nu gaan maken, dat kan ontzettend geweldig zijn, maar de echte classics ( Number of The Beast, Piece of Mind, Killers, Powerslave) zijn onverslaanbaar

UP THE FUCKING IRONS !!!!

Iron Maiden - Brave New World
Reactie van Max op 15-06-2009 om 14:20u
Score: 98 / 100


Een prachtig album die bij mij als heavy metal fan een emotionele waarde heeft, en kwam ik zo voor het eerst in aanraking met Iron Maiden. Toen ik het hoorde was ik al gelijk verkocht, en duurde het niet lang voordat ik de rest van hun platen op CD aangeschaft had. Met de vergelijkingen naar hun oude materiaal vind ik dat dit album kwa sfeer een unieke plaats is, waar 'A matter of life and death' dan weer veel in de sferen zit van 'Piece of mind' met zijn onderwerpen waarover gezongen word. Nu vind ik wel dat de oude albums met name 'Powerslave' en tot 'Seventh son of a seventh son' een meer sterker effect hebben in het gitaarspel, zoals het laten galmen van de gitaren wat ik in de moderne albums dan weer mis. Tja over Blaze zijn de meningen wat verdeeld, maar ik vind wel dat hij goed werk heeft vericht en zoals in de docu's ook vaak gezegd word, had niemand dat beter kunnen doen. De band had ook kunnen stoppen, maar als ze dat gedaan hadden waren ze nu misschien niet meer en hadden we deze fantastische plaat moeten missen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.