Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Callenish Circle - Flesh_Power_Dominion
Jaar van release: 2002
Label: Metal Blade Records
Callenish Circle - Flesh_Power_Dominion
Flesh Power Dominion is de titel van de laatste cd van Callenish Circle, en power heeft deze cd zeker wel. Deze band van Nederlandse bodem, die death metal maakt met veel zweedse invloeden, weet op deze plaat weer een stevig potje herrie neer te zetten. De muziek, in vergelijking met hun vorige cd Gracefull, yet forbidding heeft een duidelijke evolutie meegemaakt, de muziek is een tikje harder geworden aan de ene kant, maar aan de andere kant meer volwassener. De muziek komt gelikt over, maar dan niet in de negatieve zin van het woord.

De cd begint met het nummer Obey me, wat een mooie openener is met een lekker catchy openings riffje wat eigenlijk al de toon van de hele cd zet. Na dit nummer is For What it’s good For aan bod. Een nummer wat lekker hakt en perfect is als openings nummer voor concerten (wat het toevallig ook is, althans, dat was het de laatste 2 keer dat ik ze gezien heb), stevige drums en gitaar riffjes zorgen in dit nummer weer voor een stevige basis die door zanger Patrick Savelkoul een mooie saus van screams krijgt. Hierna mogen Witness your own oblivion en Take me Along hun intrede doen, deze zijn naar mijn mening de beste nummers op de cd, lekker catchy, en hoewel de zweedse riffjes niet bepaald origineel zijn, ligt het allemaal lekker in het gehoor en straalt er veel power vanaf. Met het nummer Bleeding laat Callenish Circle zien dat ze meer kunnen dan alleen beuken en hakken. Dit nummer, wat meer Doom aandoet dan death, heeft meer weg van Crematory dan At the Gates, en bewijst maar eens dat een band zich niet persee tot 1 genre hoeft te binden, een leuke afwisseling die toch tot 1 van de betere nummers op de cd is. De nummers Your Final Swansong, Suffer my Disbelief en They have Chosen volgen na Bleeding, en zijn weer in de stijl die we gewend zijn van Callenish Circle, snel, met beukende drums en gitaren, allemaal zeer goed beluisterbaar. In Suffer my Disbelief hoor je zelfs af en toe vrij experimentele bas lijntjes die het nummer net die ene tik geven die het gaaf maakt.

Na de outro van de cd komen 2 covers. Pull the Plug van Death en When the Lady Smiles van de golden earring. 2 waardige covers waarbij vooral de Golden Earring cover in het oog springt aangezien dit toch niet echt een band is die veel door metalbands wordt gecovered. De death cover is de standaard pull the plug cover zonder veel veranderingen en riff aanpassingen, hoewel het toch wel duidelijk de callenish circle sound uitstraald. De Golden Earring cover is een juweeltje van de bovenste plank, zeer goed gecovered en duidelijk metal. Erg inovatief en erg origineel.

Met Flesh Power Dominion heeft Callenish Circle een goede cd neergezet die lekker wegluisterd en indien je van dit type muziek houdt erg de moeite waard is om aan te schaffen. De enige minpuntjes die ik heb is dat de muziek niet origineel is, in de zin van dat de zweedse (gothenburg) deathmetal erg op elkaar lijkt en naar een tijd gaat vervelen. En hoewel Callenish Circle de meeste bands overtreft zijn de invloeden nog wel duidelijk hoorbaar. Het album is verder goed afgemixt waarbij de instrumenten goed te onderscheiden zijn.

Tracklist:
1. Obey Me
2. For What It’s Good For
3. Witness Your Own Oblivion
4. Take Me Along
5. Bleeding
6. Your Final Swansong
7. Suffer My Disbelief
8. The Have Chosen
9. Outro
10. Pull The Plug
11. When The Lady Smiles

Score: 90 / 100

Reviewer: Demorpheus
Toegevoegd: 24 mei 2002

Koop dit album in

Meer Callenish Circle:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Callenish Circle - Flesh_Power_Dominion
Reactie van jordv666 op 12-12-2006 om 17:33u
Score: 90 / 100

Helemaal mee eens!