Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Jaar van release: 2006
Label: EMI Records
Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Iron Maiden had de makkelijke weg kunnen kiezen, door een album te maken met een aantal simpele, goed in het gehoor liggende korte rockers, een paar langere en wat complexere nummers, en een aantal fillers. Dan hadden ze alsnog een album wat net zo te beoordelen is als de laatste twee platen, Brave New World en Dance Of Death. Maar nee, de Britten kiezen voor hun veertiende studioalbum de moeilijke weg, en ondanks dat het album A Matter Of Life And Death heet, is die titel niet op Iron Maiden van toepassing. Ze zijn springlevend, en niets wijst er met dit album op dat dat gaat veranderen.

Zoals gezegd, ze kozen de moeilijk weg. A Matter Of Life And Death is het langste Iron Maiden album ooit geworden, met tien nummers waarvan de gemiddelde lengte boven de zeven minuten ligt. Slechts drie nummers zijn als "kort" te bestempelen, waaronder de snelle opener Different World, wat op het eerste gehoor een kopie lijkt van Wildest Dreams, maar bij het refrein gelukkig een verfrissende wending neemt. Een andere korte is Out Of The Shadows, wat sterk aan het veertien jaar oudere Wasting Love doet denken, qua tempo, melodie en gitaargeluid. Deze twee nummers zijn de meest toegankelijke van het stel.

Minder toegankelijk zijn de vele lange nummers. Op het eerste gehoor trekken ze je namelijk niet direct naar binnen, want het ontbreekt vaak aan catchy stukken, en net als ze lekker op dreef zijn volgt er een onverwachtse tempowisseling. Bij een tweede luisterbeurt vallen echter al vele dingen op hun plaats, en begint de schittering in de diamant te komen. Diverse nummers op het album lijden aan het Sign Of The Cross-syndroom: lang nummer met rustige intro, en een outro waarin de muziek van de intro weer terugkomt. Hierdoor krijgen de nummers al snel een zelfde opzet, en ga je vlug "o nee, alweer zo'n nummer" denken. Niet overal komt de lengte ten goede. Bij een paar nummers voegt het niet echt iets toe, helaas. Dat de heren ouder worden en nu de progrock invloeden uit hun jeugd meer laten doorschijnen is wel te merken, overigens, want sommige stukken hebben een lekkere jaren 70 "feel", zoals de prachtige afsluiter The Legacy. Naast de vele gitaarsolo's komen her en der de traditionele galopperende riffs om de hoek kijken, wat bij Maiden altijd een genot is om te horen. Ook wat zwaardere riffs zoals we die meer van de solo-albums van Bruce Dickinson kennen duiken op, in bijvoorbeeld Brighter Than A Thousand Suns. Dickinson gebruikt z'n stem deze keer ook iets diverser als op de vorige albums, wat hij op z'n solomateriaal ook al meer deed. Meestal klinkt hij overigens als vanouds goed, maar toch komt het hier en daar wat geforceerd over, wat op Dance Of Death soms ook al het geval was. Begint de tand des tijds toch aan hem te knagen?

Het vorige album behandelde de 1e wereldoorlog, in Paschendale. Nu gaan ze door met WO2, en gaat over de invasie van Normandië, oftewel D-Day, in The Longest Day, en ook These Colours Don't Run heeft oorlog als thema, maar vanuit een heel ander perspectief. Ondanks deze nummers en de "Panzer Division Maiden" cover (waarop Eddie eens niet alle aandacht trekt) worden ook nog andere thema's behandeld, die overigens ook niet allemaal even vrolijk zijn.
Ondanks dat het hier en daar opzettelijk wat rauw klinkt, komen de instrumenten toch vrij goed uit de verf. Producer Kevin Shirley, met wie de band op de vorige twee studioalbums ook al werkte, begint te snappen hoe het moet, en heeft het nu niet zo troebel laten klinken als op de vorige plaat. De band besloot om het album niet te masteren, waardoor het geheel niet perfect gepolijst klinkt, en het globale volume ook niet zo overdreven hard is als op sommige albums tegenwoordig het geval is. Toch klinkt het geheel alleraardigst, en is het duidelijk een verbetering ten opzichte van het vorige album.

A Matter Of Life And Death zal Iron Maiden waarschijnlijk weinig nieuwe fans opleveren. Daarvoor is het album, voor Iron Maiden begrippen in ieder geval, te ontoegankelijk. Ondanks dat het niet toegankelijk is, zijn de nummers wel van hoge kwaliteit, zowel qua opzet als qua uitvoering, en staan er geen fillers op de cd. Op naar album nummer 15!

Tracklist:
1. Different World
2. These Colours Don't Run
3. Brighter Than A Thousand Suns
4. The Pilgrim
5. The Longest Day
6. Out Of The Shadows
7. The Reincarnation of Benjamin Breeg
8. For The Greater Good Of God
9. Lord Of Light
10. The Legacy

Score: 88 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 27 augustus 2006

Koop dit album in

Meer Iron Maiden:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van destroyer op 27-08-2006 om 18:12u
Score: 92 / 100

pro

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Kris op 27-08-2006 om 21:56u
Score: 90 / 100

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Een Metalfan op 27-08-2006 om 22:47u

Ik ben er niet kapot van. De produktie / mix (en het besluit om niet te masteren) hebben het geluid in mijn ogen niet goed gedaan. En bij de composities is middelmatigheid de norm jammer genoeg. Ik denk daarom dat dit album net zo snel in de uitverkoopbakken zal staan als Dance Of Death.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van des duivels op 28-08-2006 om 09:16u
Score: 70 / 100

Ik moest er ook even inkomen maar na een aantal draai beurten werd het steeds beter. En nu vind hem best goed, en ja het had wat korter gekunt. Van mij hoeven ze het live niet helemaal te spelen, dan liever wat oudere songs.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van The Nice Monster op 28-08-2006 om 18:28u
Score: 95 / 100

Wat valt erover te lullen? Niet bijzonder veel. Het is de beste plaat sinds Seventh Son Of A Seventh Son en kortweg Maiden op zijn heaviest en progiest...Heerlijk? Ohjawel. Verslavend? Zeker. Beste plaat van 2006? Geen twijfel aan!!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Davidian op 28-08-2006 om 19:16u
Score: 30 / 100

Dit album zuigt. Net zoals Dance of Death is dat gewoon een miserabele plaat geworden. De stem van Bruce Dickinson kan gewoon geen hoogten meer aan. Luister maar eens naar Dickinson op de oudere albums. De beste Iron Maiden albums zijn imo de albums van Iron Maiden t.e.m Seventh Son. The X Factor, Virtual XI en Brave New World waren gewoon goed, maar geen meesterwerken. In een studio kan je veel doen, ze mochten de stem van Dickinson imo toch wel wat scherper doen klinken, nu klinkt hij gewoon te geforceerd!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Maidenslave op 28-08-2006 om 20:01u
Score: 90 / 100

Ik vind het weer eens een meesterwerk wat door deze mannen is afgeleverd. Ik vind Maiden nog altijd DE beste metalband op deze aardkloot. Nu ik het album een paar keer gehoord heb wordt het ook steeds leuker om te horen maar dat heb ik vaak met albums met lange nummers. Complexiteit is hét woord op dit hele album, er zijn tempowisselingen om de haverklap, de gitaristen laten weer horen over goede talenten te beschikken, Bruce is een superzanger en Nicko z'n drumstijl is weer heel erg herkenbaar. Het enige minpuntje wat ik kan hebben is dat er wel wat meer knallende korte nummers op mogen staan. Beetje meer in de Run To The Hills trend maar ach, dit is en blijft een heerlijke cd. Up The Irons!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van metaalhoofd op 29-08-2006 om 15:11u
Score: 88 / 100

Maiden had al een paar goede nummers op de vorige, vooral Paschendale. Die lijn hoor ik terug op deze plaat. Niet toegankelijk, maar dit is eindelijk weer eens een plaat die je vaak kunt draaien. Iedere keer hoor je weer andere dingen. Behoort zeker tot de betere platen van Maiden.....okee het is geen Number Of The Beast. Maar dan nog..... Immers net als Slayer overtref je nooit meer je meesterwerk. En ook zij komen weer in de buurt.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Smetsar op 29-08-2006 om 15:52u
Score: 80 / 100

De eerste keer dat ik deze schijf hoorde vond ik het wat minder. Maar hoe meer ik er naar luister, hoe beter hij komt! Dance Of Death vond ik wel veel beter, maar dit hier is een cd met meer inhoud. Een cd om meermaals te beluisteren voor je alles hebt ontdekt. Ik noem het zelf al een meesterwerk!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Lennert op 29-08-2006 om 18:44u
Score: 90 / 100

Een perfecte combinatie van de progressie van Brave New World, de folky invloeden van Dance Of Death en de sfeer van The X-Factor, persoonlijk mis ik de korte nummers helemaal niet en geniet ik hier zichtbaar van nummers als Brighter Than A Thousand Suns en The Longest Day. Ga zo door jongens, dit album bewijst dat Iron Maiden nog steeds bij de top hoort!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Lynne op 30-08-2006 om 21:48u
Score: 100 / 100

Als je bijna 30 jaar bestaat en je brengt nog steeds van deze platen uit mag je wat mij betreft nog 30 jaar doorgaan. Mocht je ooit alle wannabe metal bandjes met een CD om de oren willen slaan zou ik deze gebruiken ;-) en zo speel je metal! Ik was een beetje bang dat deze CD een haastklus zou worden die je na een paar luisterbeurten weer in je platenkast c.q. CD rek zet om daarna weer rustig te gaan wachten op de volgende Iron Maiden CD, deze CD wordt alleen maar beter bij iedere luisterbeurt. Iedereen die deze AMOLAD CD kut of zwak vindt en Iron Maiden heeft afgeschreven heeft niet alleen poep in zijn oren; maar in zijn/haar gehele hoofd.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Jozsef op 30-08-2006 om 22:05u
Score: 80 / 100

Een ieder die iron maiden nog steeds vergelijkt met de jaren 80 is zelf ergens blijven hangen. Het is logisch dat ze niet meer vernieuwend zijn, dat hoeft ook niet. Ze hebben zichzelf al genoeg bewezen. Bepaalde stukken doen denken aan nummers van andere platen. Denk maar aan Wasting love en Tears of the dragon als je naar Out of the shadows luistert. Maar deze plaat is zeker het luisteren waard. Wat ik wel jammer vind is dat bepaalde stukjes in nummers te vaak herhaald worden en de soms overbodige rustige intro's en outro's. Elk nummer had zeker een minuut korter mogen zijn. Maar er wordt goed gespeeld en er zitten fantastische stukken tussen. Alleen 'These colours don't run ' vind ik redelijk saai.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Jorn op 30-08-2006 om 23:43u
Score: 90 / 100

Zoveel velen had ik mijn bedenkingen toen ik de benjamin breeg single voor het eerst hoorde, maar mijn angst bleek gelukkig ongegrond. Wat een fantastische plaat en ik moet zelfs zeggen dat Benjamin aan het groeien is in mijn gehoor....hulde.....oja....Dance of death vond ik trouwens ook prima hoor

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Vincent Hage op 31-08-2006 om 08:20u
Score: 100 / 100

Beste albums sinds 7th son, persoonlijk vind ik the Legacy het beste

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van lange W op 31-08-2006 om 12:41u
Score: 89 / 100

Geen BNW, wel beter als DOD. Voorzichtig oordeel na een eerste luisterbeurt.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Jeffrey op 31-08-2006 om 13:11u
Score: 92 / 100

Beste Maiden album ever!!! Ik ben sinds Brave New World into Maiden geraakt en ik moet zeggen dat ze de Three Guitar Attack steeds beter onder controle krijgen. Op Brave New World was de Three Guitar Attack oké maar meer ook niet. Op Dance Of Death kwamen ze al meer uit de verf maar op AMOLAD is de Three Guitar Attack GENIAAL. Ieder nummer bevat zoveel verschillende riffs omdat de drie gitaren nu goed gebruikt worden. Velen zullen hieraan moeten wennen (blijf luisteren!!!) maar voor mij was het meteen duidelijk...Dit is Maiden zoals Maiden hoort te zijn. Mijn favoriete nummers van dit album zijn Out of the shadows door de geweldig lekker langzame solo's en riffs, Lord Of Light door het geweldige progressieve riff bij 1.43, For the Greater good of God door de heerlijke harmoniën. En tegen enkele mensen die het album afzeiken wil ik nog 1 ding zeggen: GET YOUR F#CKING ASS OUT OF THE 80's. Iron Maiden heeft zichzelf al bewezen en je verwacht toch niet dat Maiden in de golden years cirkel blijft hangen. Constant nummers als Run To The Hills en The Number Of The Beast hoeft van mij niet hoor. Maiden laat nu bij ieder album een andere kant zien en ik ben van mening dat het een positieve wending heeft. Iron Maiden is groots en als ze op deze weg door blijven gaan kunnen we nog heeeeel erg veel van ze verwachten.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Capillatus op 31-08-2006 om 15:43u
Score: 92 / 100

Wat minder direct pakkend dan DoD, maar na meerdere luisterbeurten toch een echte groeiplaat gebleken en inderdaad de beste sinds Seventh Son. Het beste maidenalbum is het bij lange na niet, maar het niveau ligt weer een stuk hoger. En dat mensen over Bruce klagen snap ik niet echt, ok, hij komt niet meer zo makkelijk hoog als in zijn jonge jaren, maar dat is ook logisch, kom op. Ik vind hem nog steeds erg goed klinken. Het heeft gelukkig niet meer wat Dance of Death en Brave New World wel hadden, hele goede nummers maar ook echt overbodige filler. Dit album blinkt uit in afwisseling en ik ben blij dat maiden inderdaad niet voor de makkelijke weg heeft gekozen.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van jeffrey op 01-09-2006 om 11:17u
Score: 92 / 100

Ik wil ook nog even reageren op mensen die Bruce wat afzeiken. Zoals Capillatus al zei is de stem van Bruce helemaal niet slecht. Tuurlijk is het niet meer de zanger van 20 jaar!!!!! terug maar ik vind dat hij nog heel goed zingt en zijn hoge kreten slaakt. Op dit album is hij echt in een goede vorm en het is helemaal mooi om te weten dat er geen master is gemaakt van het album. Het Maiden van de cd zullen we ook live zien. GENIAAL!!!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van gerald op 01-09-2006 om 17:42u
Score: 75 / 100

ik vind dit album tog een van de minderen, (sla me niet om mijn oren dat is een mening.) De gouwe ouwe blijven het besten, zoals, Iron Maiden of Killers. Maar dit is inderdaad weer wat anders en tog lekker in de oren, maar niet wat ik verwachten. en verder zie ik de echte fans wel in de brabanthallen.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Forostar op 02-09-2006 om 10:43u
Score: 92 / 100

Beste album uit de 2e helft van Iron Maiden's discografie (m.a.w. sinds Janick er bij is). Dat is een unieke prestatie voor een band die zo lang meedraait. Het geluid is het beste van alle Maiden albums, qua teksten overklast Dickinson zichzelf en Adrian Smith is in de inspiratie van zijn leven en heeft een aantal klassiekers-in-wording gepend ! Man, wat een kwaliteit ! Het album heeft veel variatie en elk nummer is sterk. Sommige nummers zullen mensen minder vinden dan andere van dit album, maar dat heeft meer met smaak dan met kwaliteit te maken. Er zijn nauwelijks zwakke momenten te bespeuren ! Op naar Den Bosch en naar album 15 !! :-)

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Valtar op 02-09-2006 om 15:38u
Score: 60 / 100

Leuk album, maar het stemgeluid van Bruce verpest een hoop.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van harley op 02-09-2006 om 17:29u
Score: 50 / 100

Sorry,maar DOD was een leuk album en dit haalt het gewoon niet meer.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van dio op 02-09-2006 om 20:10u
Score: 100 / 100

kortom een erg lekker album wel eerst wennen maar na een paar luisterbeurten is ut een erg goed album beter dan dod en different world vindt ik niet lijken op wildest dreams omdat different world een beter riff hebt en gewoon lekkerder klinkt. en ik vindt ut goed dat ze wat progressiever zijn gaan kllinken want de tijden van number of the beast en run to the hills zijn voorbij MAIDEN ROCKS

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Old Mhb op 03-09-2006 om 08:19u

Deze plaat blinkt uit in saaiheid. En NEE, ik ben niet in de 80's blijven hangen. Run to the hills vind ik zelf veel te commercieel. Ik vind deze schijf inspiratieloos. Een veel te traag saai album. Moest het plastiek niet zo hard zijn was ie net goed genoeg om er mijn gat mee af te kuisen als ik met de schijterij zit.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van jack op 03-09-2006 om 17:05u
Score: 95 / 100

Ik ben het met de meeste reviewers eens dat dit een groeiplaat is. ik heb hem inmiddels een keer of 15 gedraaid en nog steeds blijft de cd groeien. Degene die deze cd kut vinden omdat het geen 2de number of the beast is of piece of mind moeten beseffen dat maiden ook op een andere meer serieuzere manier in het leven staan dan in de 80's. Ik geloof niet dat er op deze aardbol meer bands rondlopen met zo'n discografie en nog steeds platen van deze kwaliteit leveren. iedereen zal van zin favoriete band wel een of meerdere favorieten hebben(ik ook).,maar je kan niet verwachten dat ze jou favorieten gewoon gaan kopieren.maiden doet wat ze moeten doen en ik vind ze nog steeds een band waar ik (na 25 jaar)nog steeds een geweldige waardering voor heb

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Een Metalfan op 03-09-2006 om 17:29u

goeie cd

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Een Metalfan op 04-09-2006 om 09:11u
Score: 80 / 100

Gewoon een lekker Maiden plaatje. Niet super bijzonder naar Maiden standards. Verder prima plaat.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Rene op 04-09-2006 om 12:55u
Score: 65 / 100

Ik ben als groot Maiden-fan teleurgesteld. De stem van Bruce komt bijna niet door de mix heen. Het feit dat deze plaat niet is gemasterd is duidelijk terug te horen. Veel te dof. De sound van Number of the Beast t/m Seventh Son wordt bij lange na niet meer geevenaard. Daarnaast heeft Bruce duidelijk aan kracht verloren. No balls anymore. Er wordt nu ook teveel technische gepield. Op Brave New World bestond een goede balans tussen de drie gitaristen. Maar op basis van de laatste twee albums (en met name op Matter Of Life And Death) kun je toch wel stellen dat Janik Gers overbodig is. De oude, bekende tweestemmige gitaarmelodietjes zijn vervangen door snelle, onduidelijke driestemmige patijen. Jammer...

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van jeroe op 04-09-2006 om 16:33u
Score: 100 / 100

dit is het beste maiden album ooit

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Pep op 04-09-2006 om 18:57u
Score: 70 / 100

Wat een misser om deze plaat niet te mixen; het geluid mist nu intensiteit en rauwheid, waardoor de nummers er erg oppervlakkig uitkomen. En waar is de power in de stem van Bruce gebleven? Dit klinkt veel te mat voor deze matador! Misschien ligt het aan mijn verwachtingen, maar al met al is dit veel te standaard voor een band van dit kaliber!!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van jeroen op 04-09-2006 om 21:13u

Ach ja, Iron maiden blijft toch uniek. Hoe je het ook wendt of keert. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het oudere werk, maar volgens mij komt dat omdat dat nu eenmaal bekend in de oren klinkt. Ik moest in het begin ook niets hebben van Passchendale, maar nu vindt ik het 1 van de beste nummers van deze band. Dus speel de plaat nu maar lekker veel af en je zal zien dat ook in hier herkenning in komt. Bij herkenning wil je meer, denk maar eens aan de eerste keer dat je friet at, dan wil je toch ook meer, totdat de verassende smaak er vanaf is en je het eigenlijk gewoon vindt worden. Zo is dat ook met muziek. Maiden bestaat nu immers al 30 jaar en anders zal het nooit worden. Net zoals de muziekstations Iron Maiden nooit hebben gedraaid, dat zal nu na 30 jaar ook niet gebeuren. Ik ga in ieder geval lekker genieten op 27 november. Of ze nu wel of niet de hele cd spelen, maakt mij echt niet uit. Ik ben gewoon erg blij dat deze band bestaat

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Nick op 05-09-2006 om 20:17u
Score: 95 / 100

Ik ben fan van (bijna) het eerste uur; ik durf hier gewoon te zeggen dat dit hun beste cd is. Die accelleratie en emotie in Bruce Dickinson's stem......z'n beste zangprestatie ooit !! probeer je bijv. bij

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van margrave op 06-09-2006 om 15:57u
Score: 100 / 100

toen ik op aardschok de bespreking las over dit album werden mijn verwachtingen een beetje gedempt. maar nu ik gisteren toch besloten heb om het nieuwe album te kopen van een band waar ik met hun muziek mee ben opgergroeit. ben ik toch trots op mezelf deze keuze te hebben gemaakt. komt er eigenlijk een tijd dat maiden me zal teleurstellen? no way. nu ik dit album heb gehoord beschrijf ik maiden bij deze al onsterfelijk. zonder erbij te twijfelen een grote 100/100. en ja wie dit slecht vind heeft idd poep in de oren! grtz from belgium

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van marco op 06-09-2006 om 19:19u
Score: 100 / 100

Het origineel ligt thuis, een kopie in de auto, en tijdens het hardlopen op mijn MP3 speler. Ik heb hem al tientallen keren gehoord en Iron Maiden heeft zichzelf overtroffen. Gewoon gaan genieten op 27 november in de Brabanthallen.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van NIck op 06-09-2006 om 22:49u
Score: 95 / 100

...EN IK HEB EEN KAARTJE VOOR DE THUISWEDSTRIJD VAN MAIDEN OP 22 DEC EARLS COURT LONDEN !!!!!!!!!!!!!!!!!! WAT EEN FEEST !!!!!!!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Pete aSs op 06-09-2006 om 23:10u

Ikk wwwiiiilllllll mmmmmmeeeeeee !!!!!!!!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van novascottia op 07-09-2006 om 12:46u
Score: 90 / 100

Een erg sterk album. Het beste wat ze in jaren gemaakt hebben. Doet inderdaad bij vlagen terugdenken aan Seventh Son of A Seventh Son en Brave New World, maar dan beter. Petje af voor deze Britten!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Nick op 07-09-2006 om 23:29u
Score: 9 / 100

Zo zie je maar weer hoe waardeloos sommige aardschok reviews zijn ! Sorry hoor maar dit album saai noemen getuigt van geen muziekkennis of niet de tijd hebben genomen rustig te luisteren. SCHANDALIG dat dit album niet het album van de maand is in dit blad.....ik 31 jaar en t/m fear of the dark een maiden freak geweest...daarna ben ik het helemaal kwijt geweest; Dit album heeft me bij de strot gepakt en mijn oude liefde is weer helemaal terug !! na weer 3 meer te hebben geluisterd ga ik hier nu zelfs beweren dat AMOLAD beter is dan TNOTB & 7SOA7S. !!!!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Jeffrey op 08-09-2006 om 11:49u
Score: 95 / 100

Het album wordt per luisterbeurt beter en iedere keer ontdek ik weer iets nieuws in het complexe album. Sommigen zijn van mening dat het album gemixt had moeten worden omdat deze plaat

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Jeffrey op 08-09-2006 om 11:50u
Score: 95 / 100

Het album wordt per luisterbeurt beter en iedere keer ontdek ik weer iets nieuws in het complexe album. Sommigen zijn van mening dat het album gemixt had moeten worden omdat deze plaat

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van MetalKev op 08-09-2006 om 18:49u
Score: 80 / 100

Pure klasse,Nog steeds na al die jaren! Up The Irons

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Lynne op 09-09-2006 om 10:45u

Tja... de Aarsschok, wat moet je ervan zeggen. Het blad wat in 1988 de CD: Seventh Son of a Seventh Son middelmaat, saai en oppervlakkig noemde en het nu een geniale CD vindt. Volgende keer gewoon een Iron Maiden CD tien jaar laten bespreken Aardschok....

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Een MaidenFan op 10-09-2006 om 21:49u
Score: 90 / 100

Deze recensie doet me denken aan Waldorf en Statler van The Muppet Show... - Booooo! - Booooooo! - That was the worst thing I ever heard! - It was terrible! - Horrendous! - Well, it wasn't that bad. - Oh yeah? - There were parts of it I liked. - Yeah, I liked a lot of it. - Yeah, it was good, actually. - It was great! - It's wonderful! - Ah, bravo! - More! - More! - More! - More!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Hugo op 11-09-2006 om 15:27u
Score: 90 / 100

De eerste dag dat ik hem had gekocht, gooide ik hem na 20 min ofzo al in de kast. Ik had een naar gevoel, ik verwachte echt iets heel anders en werd al snel bang voor een

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Hugo op 11-09-2006 om 15:27u
Score: 90 / 100

De eerste dag dat ik hem had gekocht, gooide ik hem na 20 min ofzo al in de kast. Ik had een naar gevoel, ik verwachte echt iets heel anders en werd al snel bang voor een

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Vinny op 16-09-2006 om 16:00u
Score: 70 / 100

Toen ik de eerste reviews over AMOLAD las, dacht ik: wow, nog een trapje hoger dan BNW en DOD... Maar nee hoor... Als rasechte maidenfan, kan ik enkel maar vaststellen dat dit album NIET knalt, geen intensiteit heeft en de o-zo-gekende twinpartijen herkauwde frases zijn die we al veel langer kennen! Maiden had verdikke veel langer in de studio moeten sleutelen aan de songs, met name: de overbodige lange partijen tot de essentie herleiden (zoals dat op vroegere albums WEL zo was) en vooral masteren! Ik weet niet wat de bezieling was, maar Maiden zou toch moeten weten dat ze met zo'n mager geluid zowiezo al gemiddeld tien punten lager zullen scoren. Neen, de 80's zijn duidelijk gepasseerd... annoo 2006 zou het geluid massa's beter moeten zijn! En zwijg me over een 'groeiplaat'... Een groeiplaat is naar mijn mening een plaat met verrassende wendingen, interessante riedels, intrigerende drumlijnen, enz. da's een groeiplaat, omdat de gemiddelde mens niet alle details in 1 keer kan opnemen. Als je halverwege 'these colours don't run' zit en je hebt de ongelooflijke drang om te skippen, dan noem ik dat geen groeiplaat.. ik noem dat pokkesaai! Sinds Virtual XI is het, op compositorisch vlak, enkel maar achteruit gegaan. En dat is een triestige vaststelling. En dan nog iets... waarom denk je dat ze aan

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van NDL op 21-09-2006 om 13:26u
Score: 60 / 100

Geef nou toe : AMOLAD is saai, saai, saai, ... Ik mag er niet aan denken Life And Death live te moeten uitzitten.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van AVK op 21-09-2006 om 13:29u
Score: 40 / 100

Slechte nummers, geen spanning, geen tempo, geen vuurwerk + 35 minuten te lang

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Negatyfus op 24-09-2006 om 04:38u
Score: 80 / 100

Iron Maiden verdient al pluimen voor het doorgaan met het uitgeven van kwaliteit muziek. Dit album is geen uitzondering en wat mij betreft is Maiden een van de weinig bands die goed meegaan met hun tijd. Een album dat de jaren tachtig kopieert zal simpelweg niet scoren in deze tijd en de weg die ze hebben ingeslagen is the lesser of two evils. Dat wil niet zeggen dat de CD niet een aangenaam te verteren produkt is geworden. De klassiekers zullen altijd blijven wat ze zijn; nieuw werk zal hier nooit aan kunnen komen. Wat mij betreft een geslaagd werk.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van NDL op 24-09-2006 om 19:53u
Score: 60 / 100

En waarom kan dat niet, gewoon terug een knaller jaren 80 album uitbrengen ? Wat is daar nou mis mee ? Iedereen zit toch gewoon te wachten tot Maiden terug met Powerslave on the road gaat ? Snapt er iemand trouwens iets van de huidige nummers ? Gewoon rammen en knallen ! Geef mij dan maar Train of Thougts van Dream Theater. AMOLAD is toch gewoon saai ! Wie kan hierop nou lekker bangen ? Groeiplaat ? Dat zegt toch genoeg !? Ik weet nog toen ik voor het eerst Piece of Mind hoorde : ongelooflijk ! Toen ik voor het eerst AMOLAD hoorde : slaapwel ! Nee, dan liever de nieuwe Mastodon of Motorhead. Waarom kan niemand nou gewoon toegeven dat AMOLAD superslecht en saai is ?

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Vinny op 27-09-2006 om 12:53u
Score: 60 / 100

Even vervolgje breien op hetgeen niet meer gepost staat... Waarom denk je dat maiden aan

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Gerre op 28-09-2006 om 18:09u
Score: 99 / 100

Bij de eerste paar luisterbeurten was ik teleurgesteld, maar na drie keer vond ik het beter, en na vijf keer vond ik dit een SUPER album, iedereen die het niet goed vind, sorry maar die hebben het fout, lekkere riffs en de stem van Bruce, jonges, das een god! Come On You, Irons!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Jeffro op 01-10-2006 om 15:21u
Score: 95 / 100

@ NDL Waarom kan niemand nou gewoon toegeven dat AMOLAD superslecht en saai is ? Omdat ik het een geweldig album VIND!! Stay in the eighties and shut up :P De golden years waren nou eenmaal enorm goed en dat weet Maiden ook maar moet Maiden maar constant in de eighties sfeer blijven hangen? Maiden maakt muziek zoals zij dat willen maken en ik moet zeggen dat ik de nieuwe periode (sinds 2000) echt geweldig vind. Maiden is nu niet meer zo

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van NDL op 02-10-2006 om 15:17u

@Jeffro :Maiden is nu niet meer zo . Ah nee ??:)?? De Early Years tour, volgend jaar de volgende 4 LP's, neen, dat was Maiden niet ! Dat was een coverbandje. Weet je wat : ga jij dit jaar maar kijken naar Maiden, hup, de hele nieuwe uitzitten, ik wacht wel op de volgende

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van NDL op 02-10-2006 om 15:51u

> ik wacht wel op de volgende tour. By the way : ik VIND Dance of Death goed, Brave New World zeer goed. Ik heb AMOLAD veel kansen gegeven (toch 10 keer beluisterd) en ik blijf erbij : veel te lang, niet snedig, geen vuurwerk, geen spanning, ... Het lijkt alsof de repeatknop is blijven hangen na het tweede nummer. Ik ben niet in de eighties blijven hangen hoor : net de nieuwe Mastodon gekocht.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Koen op 10-10-2006 om 19:57u
Score: 90 / 100

Ik vind het een geweldig album. Zeker het besluit het album niet te masteren valt bij mij goed in de smaak aangezien de band daar rauwer en echter klinkt. Op naar het volgende album en ik kan niet wachten tot 27 november

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Old Mhb op 14-10-2006 om 19:05u

Scoren na veel luisterbeurten : Min 500. En welke zak heeft mijn eerste reactie hierop gewist ??? Bee thee wee, het doet me plezier dat er nog mensen zijn die mijn mening delen. VOORAL dat het jonge mensen zijn die NIET in de jaren 80 KONDEN blijven plakken.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Jeroen op 29-11-2006 om 00:24u
Score: 82 / 100

Ik vind het album goed. Het is niet super of geniaal, maar gewoon goed. Men bewijst dat ze nog genoeg power in de reet hebben. Positieve punten zijn dat de sound weer eens wat steviger is en de gitaren weer eens wat zwaarder staan afgesteld dan het iele troebele gedoe op DoD. Ook de proggy (voor zover je daar bij Maiden van kan spreken) invloeden zijn erg leuk en menig passage klinkt erg interessant. Negatieve punten zijn de lengte van de plaat, sommige nummers hadden gewoon korter gekund zodat de impact groter was geweest en in bepaalde riffs zit zelfs een zekere monotonie en dan geen versterkende monotonie, tevens is er wederom niet optimaal gebruik gemaakt van drie gitaristen. Goed er komen veel riffs voorbij, maar dat kan 1 gitarist ook wel in spelen. Bij drie gitaristen denk ik aan de overtreffende trap van solo duels als bij Alexander the Great . En nee dat is niet omdat ik in de jaren 80 zou zijn blijven hangen wat Maiden betreft. Het album is goed, maar klinkt tegelijkertijd op bepaalde momenten ietwat ongeïnspireerd en komt hier en daar wat traag op gang. Productioneel vind ik het allemaal prima, vooruitgang op de voorganger, al had ik bij dit soort 'proggy' epische nummers toch graag een grootse sound gehoord als bij Brave New World. Maar goed, daarnaast is er ook zoiets als smaak. Dit album het beste noemen is simpelweg onwetendheid, compositorisch gezien is dit zeker niet het beste wat ze hebben gedaan. Gewoon goed en dat is al heel wat na al die jaren muziek maken.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Pascal op 26-01-2007 om 22:53u
Score: 91 / 100

Dat dit album niet bij iedereen in smaak valt kan ik best begrijpen, maar na enkele luisterbeurten.... Maiden op z'n best. Alhoewel de eerlijkheid gebied te vermelden dat enkele tracks toch wat korter mochten geweest zijn

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Squidward op 09-03-2007 om 22:10u
Score: 80 / 100

Ik heb dit album pas sinds een korte tijd, en ik moet zeggen dat het gewoon weer een goed album is. Veel mensen zeggen dat ze na Seventh Son nooit meer echt een goed album hebben uitgebracht maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Xfactor en Virtual IX vind ik eigenlijk de enigste slechte albums in de carriere van Maiden, Ik vind No Prayer bijvoorbeeld goed evenals Fear Of The Dark en ja, zelfs Dance Of Death. Het niveau van de klassiekers kunnen ze niet meer behalen, maar ze blijven naar mijn mening nog steeds goede albums maken, en live blijven ze ook sterk.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van mike burgers op 22-03-2007 om 21:59u
Score: 100 / 100

echt een fantastisch album!!! wat mij betreft hun beste ooit! Heil Maiden!:P

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Een Metalfan op 01-09-2009 om 12:37u

Het is nu augsutus 2009 - 3 jaar na het verschijnen van AMOLAD. Nu pas heb ik door dat deze plaat behoort tot de Maiden meesterwerken. Daarvoor was wel een toevallige struikel over een bootleg met een live-recording van het gehele AMOLAD album voor nodig (Globen, Stockholm, Nov. 18, 2006). Die bootleg maakte me duidelijk dat Maiden met AMOLAD iets zeer speciaals in elkaar heeft gedraaid - iets dat zich misschien niet in de vorm, maar wel in kwaliteit, kan meten met het beste oudere materiaal. Voor de liefhebber van vooral SSOASS is AMOLAD mogelijk de zo lang gehoopte opvolger.

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Meepy op 01-09-2009 om 12:40u
Score: 95 / 100

Het is nu augsutus 2009 - 3 jaar na het verschijnen van AMOLAD. Nu pas
heb ik door dat deze plaat behoort tot de Maiden meesterwerken. Daarvoor
was wel een toevallige struikel over een bootleg met een live-recording van
het gehele AMOLAD album voor nodig (Globen, Stockholm, Nov. 18, 2006).
Die live bootleg maakte me duidelijk dat Maiden met AMOLAD iets zeer
speciaals in elkaar heeft gedraaid - iets dat zich misschien niet in de vorm,
maar wel degelijk in kwaliteit, kan meten met het beste oudere materiaal.

Ik moet toegeven dat ik na 7th Son geen enkel Maiden album meer van begin
tot eind heb kunnen waarderen - en de CDs zonder Bruce kan ik persoonlijk
niet aanhoren. Ook vind ik van het jaren-80 materiaal juist SIT en SSOASS
het beste, direct gevolgd door eerste twee platen met Paul Di anno. Op de
een of andere manier zijn die 4 platen voor mij altijd net iets interessanter
geweest - misschien iets progressiever (wat dat laatste ook mag
betekenen) - dan de andere klassiekers (TNOTB, POM, Powerslave).

AMOLAD blijkt het meest aan te sluiten bij juist SIT en SSOASS - en is daarom
misschien wel progressief te noemen - in elk geval volwassen. Echter,
daar waar de snelheid van de nummers op AMOLAD duidelijk lager ligt, gaat
dat toch niet ten koste van de intensiteit. Desalniettemin vind het wel
begrijpelijk dat de meningen zo zeer uiteen lopen over deze plaat, omdat het
maar heel weinig overeenkomsten heeft met bijv. TNOTB enerzijds, of DoD
anderzijds.

Kortom: voor de liefhebber van de iets minder recht-toe-recht-aan Maiden
van o.a. SSOASS is AMOLAD mogelijk de zo lang gehoopte opvolger. Dat
is het voor mij nu zeker, en ik luister al een paar weken naar niets anders
meer. Probeer zeker een goede live-recording van deze plaat te vinden,
vooral omdat de stem van Bruce live de laatste jaren toch weer veel beter
is dan het een tijdje geweest is.

Voor het eerst in bijna 20 jaar kijk ik wer met spanning uit naar de volgende
Maiden plaat. En alleen al daarom verdient Maiden een grote pluim!

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death
Reactie van Arjan op 30-11-2015 om 19:55u
Score: 90 / 100

Wat een geweldige commentaar Meepy.
Het is nu december 2015 en ik moet zeggen dat ik AMOLAD nog steeds in z'n geheel luister.
Nee, het zijn niet de rechttoe rechtan rockers van de jaren 80... maar potverdikkie.... vind het een geweldig album.

Wat een ondergewaardeerd album is dit... wou het toch even gezegd hebben...