Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquęte

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquętes ]

    8 december:
  • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
  • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
  • 9 december:
  • Eindhoven Metal Meeting
  • Haltpop Winterfest
  • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
  • 10 december:
  • Dezerter en Offensywa
  • Eindhoven Metal Meeting
  • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
  • Finntroll, Brymir en Skálmöld
  • 11 december:
  • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
  • Finntroll, Brymir en Skálmöld
  • John Corabi
    8 januari:
  • Shadow Of Intent, Enterprise Earth, Angelmaker, To The Grave en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
  • Bidi van Drongelen (Astrosoniq)† - 53
  • Corey Taylor (Slipknot) - 49
  • Jim Morrison (The Doors)† - 79
  • Johan Larsson (In Flames) - 48
  • Johnny Rod (W.A.S.P.) - 65
  • Marty Friedman (Megadeth) - 60
  • Phil Collen (Def Leppard) - 65
  • Ralph Santolla (Obituary) - 52

Vandaag overleden:
  • Darrell "Dimebag" Abbott (Pantera) - 2004
  • Gary Thain (Uriah Heep) - 1975
  • John Lennon (The Beatles) - 1980
Review

Dissection - Reinkaos
Jaar van release: 2006
Label: Black Horizon Music
Dissection - Reinkaos
Dit moet wel haast één van de meest lastige reviews zijn die ik ooit schreef. Dit vooral vanwege het feit dat ik zoals vele anderen een groot liefhebber ben van de oude Dissection klassiekers "The Somberlain" en "Storm of the Light's Bane". Op deze platen wist opperhoofd Jon Nödtveidt een geweldige mix van black death metal en melodieuze heavy metal neer te zetten.

De verdere geschiedenis is bekend. Jon kwam in de bak te zitten vanwege een moord op een homosexuele Algerijn en had dus alle tijd van de wereld om na te denken over hoe het verder zou moeten met Dissection. Een gevangenis is natuurlijk een ideale plaats om een duister meesterwerk te scheppen dat zijn gelijke niet kent. Afgaande op interviews en persberichten konden we heel wat verwachten. Het 'zwarte' hart van Jon zou een lading anti kosmische zwartgalligheid op de wereld laten neerdalen wat nog nimmer was vertoond door een black metal band. De single van "Maha Kali" kwam uit en de reacties uit de metalwereld waren verdeeld. Was dit werkelijk het nieuwe geluid van de herboren band? Kan de band voortaan verder als een oprechte voortzetting van Dissection of dient Jon te naam aan te passen tot Deception?

Goed, het nieuwe album is gereed en heeft de titel "Reinkaos" meegekregen. Het album opent sfeervol in de stijl van een geniaal intermezzo als Feathers Fell. Echter wat daarna op ons onwetende luisteraars wordt losgelaten is wel het laatste wat we verwacht hadden. De vraag die opkomt is of we hier met "Beyond the Horizon" werkelijk te maken hebben met die beloofde diepzwarte uiting van kwaadaardigheid. Kalme montere gitaarriffs gaan hand in hand met matige zangpartijen en zijn verpakt in een droge gecomprimeerde productie.

Nog maar net van de schrik bekomen, kabbelt het album verder. Kabbelen is een precies juiste omschrijving, omdat de cd waarschijnlijk ideaal is als achtergrondmuziek. Waar zijn die majestueuze duistere sferen, die geweldige riffs en maniakale zangpartijen gebleven. Ik kan toegeven dat sommige nummers redelijk tot aardig zijn, maar een uitschieter ontbreekt. Zelfs In Flames weet vandaag de dag nog meer power en agressie in de muziek te stoppen.

Bij enkele nummers hoop ik tevergeefs op die langverwachte geniale climax, maar helaas eindigt het album een stille dood in het nog altijd drakerige Maha Kali. Alle arrogante aankondigingen en waarschuwingen voor de meest duistere plaat uit de geschiedenis van de metal kunnen op de schroothoop. Het album valt zwaar, maar dan ook zwaar tegen. Qua muziek zijn er best wat leuke solo's en riffs, maar de moeizaam voortslepende tempo's en het gebrek aan echte snelheden helpen niet echt mee .

Ik baal, deze langverwachte plaat valt tegen en had in feite nooit zo moeten worden uitgebracht. Er bestonden al twijfels of de twee voorgangers overtroffen zouden kunnen worden, maar dit is een werkelijk dieptreurige deceptie. Jon moet zich werkelijk maar eens gaan afvragen hoe (en of?) het verder moet met Dissection. Zelfs tussen de duizenden Zweedse melodieuze death metal bands van jaren terug zou deze plaat een tegenvaller zijn geweest. Deze treurige review wil ik dan ook afsluiten met de volgende woorden:

De Zwarte Vlam van Azerate brandt niet langer..
Gedoofd en een stille dood gestorven..

Tracklist
1. Nexion 218
2. Beyond The Horizon
3. Starless Aeon
4. Black Dragon
5. Dark Mother Divine
6. Xeper-I-set
7. Chaosophia
8. God Of Forbidden Light
9. Reinkaos
10. Internal Fire
11. Maha Kali

Score: 56 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 11 mei 2006

Dissection - Reinkaos
Reactie van NecRobert op 11-05-2006 om 12:08u
Score: 75 / 100

Ik ben wat minder negatief (vind het best een lekkere plaat), maar dit is inderdaad zwaar onder de Dissection-maat.

Dissection - Reinkaos
Reactie van Ainu op 11-05-2006 om 15:39u
Score: 30 / 100

In zijn eigen genre valt de plaat op zich nog wel mee, al komt ie niet boven de middenmaat uit (At the Gates en In Flames hebben dit op al hun platen X keer beter gedaan). Maar voor een Dissection plaat is dit echt niets waard. Geen enkel tremolo gespeeld gitaarriff, geen blastbeats, weinig energieke zang,... Tegenover de ijzesterke drums van Ole Öhman op de eerste 2 albums is deze drum plots érg matig. Wat een debiele thema's trouwens. Dissection stopt voor mij na A Live Legacy, de laatst uitgegeven plaat die ik heb. Ik weet niet wat jullie ervan vinden, maar ik zet wel voor een duizendste maal Thorns of Crimson Death op.

Dissection - Reinkaos
Reactie van nee op 11-05-2006 om 16:51u

Ook mij is deze plaat zeer zwaar tegengevallen. Wat een saaie ongeďnspireerde bende zeg. En dan vind ik het ook nog zo kinderachtig dat ze live geen nummers meer spelen van de oudere albums.

Dissection - Reinkaos
Reactie van Maart\'n op 11-05-2006 om 19:06u
Score: 75 / 100

Zo slecht is deze plaat toch niet. Ok hij is minder dan de eerste 2 cd's. De enige liedjes die ik ken van deze plaat zijn Starless Aeon. Die zijn toch niet zo slecht? Ok, de zang, drum, gitaar en sfeer tipt niet aan de eerste cd's maar is de volledige cd echt zo slecht als ik hier lees?

Dissection - Reinkaos
Reactie van Maart\'n op 11-05-2006 om 19:06u

De enige liedjes die ik ken zijn Starless Aeon en Xeper-I-Set, sry...

Dissection - Reinkaos
Reactie van Rascul op 11-05-2006 om 19:10u
Score: 40 / 100

Als je alleen Starless Aeon kent weet je de helft nog niet. Starless is bij vlagen best een leuk nummer, de rest is gewoon echt slappe hap, en het feit dat Jon zo hoog van de toren blies maakt het nog extra wrang. Inderdaad, The Somberlain en Storm.. blijven briljante platen, maar ik ga hiermee echt twijfelen aan Jons muzikale talent. Misschien toch door het doucheputje gespoeld na een avondje zeepjes rapen...

Dissection - Reinkaos
Reactie van trooper op 11-05-2006 om 19:24u
Score: 35 / 100

jammer van een band die verloren gaat, maar dan niet jammer dat ze dan toch niet naar graspop komen.

Dissection - Reinkaos
Reactie van Amibor op 11-05-2006 om 20:56u
Score: 40 / 100

Jammer, heel jammer. Al ken ik weinig bands die na zo'n tijd nog een knaller van een plaat uitbrengen die dezelfde sfeer uitdraagt als hun klassiekers.

Dissection - Reinkaos
Reactie van kale op 11-05-2006 om 23:21u
Score: 85 / 100

volgens mij begrijpen jullie er geen ene zak van. inmiddels zijn we dik 10 jaar verder na de klassiekers van dissection. als hij storm... deel 2 had gemaakt had jon daadwerkelijk al die tijd stilgestaan in zijn muziekale ontwikkeling en dat was pas echt een deceptie geweest. uiteindelijk gaat het om de nummers maar dat interesseert niemand waarschijnlijk wat. op deze plaat laat jon gewoon horen dat ie goede nrs kan schrijven en daar gaat het om, trouwens de oude dissection sfeer waart wel degelijk rond maar dat moet je wel willen horen in plaats van blastbeats.

Dissection - Reinkaos
Reactie van Patrick op 11-05-2006 om 23:28u
Score: 30 / 100

Wat een draak van een plaat zeg. Heb vanavond nog weer eens The Somberlain uit de kast getrokken, het is moeilijk om te geloven dat hetzelfde band is. Schetsfiguur Nödtveidt kan maar beter weer terug in z´n cel kruipen. Goede recensie Jeroen.

Dissection - Reinkaos
Reactie van Jeroen op 12-05-2006 om 01:24u

Nou, kale, volgens mij begrijpen we het een stuk beter dan jij. Het is een kale ongeďnspireerde plaat, ookal zouden we het verleden buiten beschouwing laten. Echter is dat nogal lastig overigens, omdat we weten dat Jon wel degelijk in staat is om die geweldige krakers te schrijven. Dat heeft ie helaas niet gedaan en daarom is dit album zeer matig. Zowel subjectief gezien als objectief word ik er niet warm of koud van. Jeroen

Dissection - Reinkaos
Reactie van Kristof op 12-05-2006 om 09:22u
Score: 45 / 100

vorig weekend twee keer gedraaid, en op zo'n achterhaalde bak metal zit niemand te wachten, na de lachwekkende venomplaat maakt het metalgenre zich alweer belachelijk met zo'n potsierlijke release

Dissection - Reinkaos
Reactie van NvE op 12-05-2006 om 16:21u
Score: 45 / 100

Dissection - Reinkaos
Reactie van lange op 12-05-2006 om 16:53u

Ik wil maar 1 ding zeggen, ik ben zwaar maar dan ook heel zwaar teleur gesteld wat een KUT cd. SOUL REAPER's

Dissection - Reinkaos
Reactie van fetuskiller op 12-05-2006 om 19:09u
Score: 86 / 100

Wat een slap gelul weer allemaal. Zoals Kale al zegt, er zit ruim 10 jaar tussen. Ik ben blij dat ik de knop wél kan omzetten en gewoon naar degelijke en catchy metal plaat kan luisteren.

Dissection - Reinkaos
Reactie van kale op 13-05-2006 om 01:23u

zoals ik al zei begrijpen jullie er geen zak van. een muziekant ontwikkelt zich in de loop der jaren. kijk naar satyricon. het is niet meer snel dus het is kut. fout! ze begrijpen nu eindelijk hoe je goede nr's moet schrijven, het heeft even geduurd maar goed. als dissection in het verleden wel cd's had uitgebracht was het waarschijnlijk geleidelijker gegaan maar hadden ze nu dezelfde cd uitgebracht. darkthrone idem. a blaze... tegen het laatste album is ook een wereld van verschil. maargoed dit zal wel een eindeloze discussie worden met onwetende zielen. ps dat geblaf van jon dat dit de heftigste plaat uit de geschiedenis zou worden is te triest voor woorden mee eens!

Dissection - Reinkaos
Reactie van Maart\'n op 13-05-2006 om 12:58u

Ik heb dus alleen nog maar Xeper-I-Set en Starless Aeon gehoord zoals ik al eens zei. Zijn dit de beste nummers van de cd? Want deze twee nummers zijn toch niet zo slecht? Gisteren nog eens het nummer Night's Blood beluisterd en idd Starless ... en Xeper... kunnen er niet aan tippen, maar om te zeggen dat dit brol is? Die laatste van Venom is toch nie zo slecht, maar ook die kan natuurlijk niet tippen aan Black Metal e.d.

Dissection - Reinkaos
Reactie van Jeroen op 14-05-2006 om 00:58u

Als je dit ontwikkeling noemt en de tijdsperiode erbij als excuus dan snap je het juist niet. Het is gewoon een brakke plaat geworden, klaar, heeft niets met smaak van doen, qua songwriting, sfeer, productie is het gewoon kut met peren.

Dissection - Reinkaos
Reactie van kale op 14-05-2006 om 23:13u

Gelukkig hebben ze op zwaremetalen meer verstand van zaken. Omdat het niet is wat jij verwacht is het dus kut, nee jij vind het kut dat is wat anders. De groeten.

Dissection - Reinkaos
Reactie van Jeroen op 15-05-2006 om 00:22u

prima, jouw mening en dat is je goed recht. Al zou ik de verwachtingen buiten beschouwing laten, dan was het puntental niet hoger geweest

Dissection - Reinkaos
Reactie van Sanguis op 15-05-2006 om 09:07u

Ik vraag me toch af hoe deze plaat ontvangen zou zijn als het hun debuut cd was geweest.

Dissection - Reinkaos
Reactie van vew op 17-05-2006 om 19:29u

vwerve ef re

Dissection - Reinkaos
Reactie van dibo op 20-05-2006 om 12:05u
Score: 95 / 100

Metal evolueert, leg je er gewoon bij neer. Bende conservatievelingen. Deze cd is voor mij absoluut geen teleurstelling, ook al heb ik al hun oude materiaal ook in mijn bezit.

Dissection - Reinkaos
Reactie van Roy op 21-05-2006 om 14:33u
Score: 75 / 100

Ik luister nu bijna 20 jaar naar metal (zowat alle richtingen) en heb dus genoeg albums gehoord om redelijk objectief te kunnen oordelen. Dit album is niet echt slecht,maar ook niets bijzonders. Qua zang en sound staat dit vér af v/d oude Dissection die ik,net zoals de meesten hier,zéér goed vind. Reinkaos daarentegen klinkt als de doorsnee ongeďnspireerde,zoveelste Gothenburg cd waar niemand (ik in ieder geval niet!) meer op zit te wachten. Geen enkel sneller stuk maakt dit cd'tje ook een stuk eentoniger. Alles kabbelt maar op 't zelfde tempo voort. De productie klinkt ook veeel te modern. En doorsnee. Nogmaals.....het is wel aan te horen maar zal ook iedere keer weer een wrange nasmaak achter laten. Zeker met de oude platen in het achterhoofd. Het beste v/d hele cd zijn de (occulte) teksten. Die liggen ver boven het niveau v/d gemiddelde scandinavische band. Kale en Fetuskiller;er liggen 10 jaar tussen. Maar wat wil dat zeggen? Dat je dan met slechter materiaal op de proppen mag komen omdat de bandnaam voor velen nog heilig is? Oh. En een band als Satyricon is er de laatste albums ook niet beter op geworden. En dat ligt niet alleen aan snelheid. Ondanks al dit gebazel zal ik mij de cd in de toekomst zelf kopen. Als hij wat goedkoper is geworden. Nu heb ik 'n exemplaar gehoord van iemand anders. Laat ons hopen dat Jon zich de onvermijdelijke kritieken aantrekt en een volgende keer een album componeerd dat het oude werk recht doet. Ben blij dat ik Dissection in België heb gezien..alleen maar gouwe ouwen. Dat was nog klasse. Als Jon werkelijk geen oude nr's meer wil spelen in de toekomst is dit diep triest. Ook zal Dissection dan waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn.

Dissection - Reinkaos
Reactie van MORDUM op 14-06-2006 om 02:39u
Score: 100 / 100

Prachtige occulte metal plaat, met miss niet de agressie van beide voorgaanders (Waarvan ik

Dissection - Reinkaos
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 16-10-2009 om 22:55u
Score: 84 / 100

Ik vind hem zelf wel goed, niet zo goed als de oude albums maar helemaal niet slecht.

Dissection - Reinkaos
Reactie van MZA op 16-01-2010 om 18:37u
Score: 75 / 100

Best lekker scani metal plaatje.
Oude werk is idd beter in alle opzichten, maar toch..
ik heb 'm best veel gedraaid..

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.