Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Satyricon - Now, Diabolical
Jaar van release: 2006
Label: Roadrunner Records
Satyricon - Now, Diabolical
Satyricon is een van de meest controversiële metalbands van de laatste jaren. Niet omdat ze ziekelijke denkbeelden uiten of erg extreme muziek schrijven, maar omdat ze het genre black metal een nieuwe wending willen geven. En daar storen veel puriteinse blackmetalfans, die opgegroeid zijn met de sfeervolle werkjes “Dark Medieval Times” en “The Shadowthrone”, zich mateloos aan. Ze zijn er van overtuigd dat Satyricon anno 2006 niets meer met black metal te maken heeft en dat mastermind Satyr Wongraven een machtsgeile rockster is geworden. Andere metalfans smullen dan weer mateloos van het experimentele “Rebel Extrevaganza” en het enorme rijke en geïnspireerde “Volcano”. Deze laatste groep zal weer kunnen genieten bij het logische vervolg “Now, Diabolical” en de eerste categorie moet gewoon aanvaarden dat Satyricon niet meer ‘hun’ band is.

Het album opent met het ijzersterke titelnummer en eindigt met de zwakste broeder “To The Mountains”. Die eerste song is erg catchy, opzwepend en adrenalinerijk zodat hele volksstammen in beroering zullen geraken bij een enkele beluistering. De afsluiter is dan weer een erg slap aftreksel van het magische “Black Lava” van “Volcano”. De overige nummers zijn allemaal min of meer uit de zelfde klei gebouwd. Een klei die bestaat uit logische opbouw, groovy rock-and-roll riffs, scherpe zang van Satyr, helder geluid (gemixt door Mike Fraser die werkte voor AC/DC, Aerosmith en The Scorpions), pompend drumwerk, een ietwat occulte vibe en slimme herhaling van zanglijnen tot ze als mantra’s klinken.

Ondanks de interessante nieuwe hersenspinsels van Satyr prefereer ik wel nog altijd met voorsprong “Volcano” dat toch een meer bizar sfeertje herbergde, maar met “Now Diabolical” onderstreept dit duo wel weer dat ze hun eigen koers volgen en een heel ander publiek van muziekliefhebbers kan laten kennis maken met het occulte. De meningen over dit album zullen tot in het extreme weer erg uit elkaar liggen. Dus laat hieronder de discussie maar losbarsten.

Tracklist:
1. Now, Diabolical
2. K.I.N.G
3. The Pentagram Burns
4. A New Enemy
5. The Rite Of Our Cross
6. That Darkness Shall Be Eternal
7. Delirium
8. To The Mountains

Score: 82 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 14 april 2006

Koop dit album in

Meer Satyricon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van nuberus op 14-04-2006 om 13:15u

Wat je zegt, dit is geen black metal. Punt. Dit is cola zonder prik.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Napo op 14-04-2006 om 13:19u

Cola is wel black... :P

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Amibor op 14-04-2006 om 13:20u
Score: 65 / 100

Ik vind het een ondermaats album. Zeker catchy, maar totaal niet vernieuwend (zoals we tm Volcano gewend waren van Satyricon) en daarbij een slap aftreksel van Volcano. Als ik zin heb in dit soort muziek, zal ik toch altijd Volcano eerder opzetten, dus ik ben bang dat dit album akelig weinig gedraaid zal worden hier. Plus het feit dat je de typische Frost-blast met een vergrootglas moet zoeken, terwijl deze bij Rebel Extravaganza je direct de das om deed. Jammer.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van the true Thorko op 14-04-2006 om 14:40u

Dit schijfje is geen discussie waard... Ik sluit me bij Amibor aan: jammer.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Houtekiet op 14-04-2006 om 15:02u

Idem dito.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van StraightHate op 14-04-2006 om 15:33u
Score: 40 / 100

Rebel Extravaganza en dit nieuwe album hebben ook weinig met elkaar te maken. RE is heel gaaf, maar dit album is gewoon saai. Alleen Delirium is wel een aardig nummer.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Avaris op 14-04-2006 om 16:32u
Score: 80 / 100

Het is niet bepaald vernieuwend maar het heeft een lekkere groove. Het is weer eens wat anders dan de eerdere albums. Ik vind het een fijne plaat.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Amibor op 14-04-2006 om 17:50u

Zoals eerder vermeld, het album klinkt als een stel afgekeurde bonustracks van Volcano.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Metalhamster op 14-04-2006 om 22:34u
Score: 13 / 100

Een groot ongeluk dit album vandaar de score....

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van SciInv op 16-04-2006 om 13:05u
Score: 40 / 100

Paar goede riffs, maar rampzalig matte productie en zouteloze songopbouw. En is dat echt Frost die daar drumt? Hoeveel valium heeft Satyr hem daarvoor moeten voeren?

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Een Metalfan op 16-04-2006 om 13:19u

jezus wat een gezeik allemaal ik vind het een goeie cd.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Maart\'n op 17-04-2006 om 12:51u
Score: 80 / 100

Dit album gaat gewoon terug naar de oude black metal uit de jaren '80, waar er weinig met blastbeats e.d. werd gewerkt. De productie is beter dan ooit!! Als je eens luistert naar Darkthrone hoor je toch ook niet zoveel blastbeats en is de productie ook ondermaats, dus wat zitten jullie allemaal te zeiken over dit album, dit is een innovatief, back to the real roots van de black metal, het is gewoon even aanpassen aan de minieme stijlverandering!

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Coroneagh op 19-04-2006 om 16:41u
Score: 90 / 100

Gewoon een goed Satyricon album. Het heeft iets bezwerends. Idd in de sfeer van de jaren 80 BM. I like it!!!

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van the true Thorko op 19-04-2006 om 22:24u

@Maart'n:

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van the true Thorko op 19-04-2006 om 22:25u

terug naar de oude black metal uit de jaren 80? Leuk natuurlijk dat je als fanboy je grote helden napraat, maar over wélke BM-bands uit de jaren 80 heeft Satyr et al het?

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Dave Overgeef op 19-04-2006 om 23:41u
Score: 90 / 100

Geen gezeik. Weerom schitterende plaat van meesterbrein Satyr. Brengt tenminste metal met inhoud. Heeft geen zin het te catalogeren onder black of ... Veel interessanter dan het meeste ondoordachte, ongestructureerde geram van de meeste black-metals bands

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van wout op 20-04-2006 om 18:36u
Score: 90 / 100

Probeer eens niet in hokjes en in kaders te denken!!! Het is allemaal muziek en satyricon heeft tenminste de ballen om het te doen zoals HUN dat willen en niet zoals al die narrowminded 'black metal fans'!!!! DAT zou pas sellout zijn!! Satyricon is eerlijk, openminded en integer, zoals alle bands zouden moeten zijn!! Trouwens als je zo nodig Frost wil horen blasten, moet je 1349 opzetten.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van alexi op 22-04-2006 om 12:22u
Score: 95 / 100

idd dit is black metal zoals het hoort te zyn en al die shit ier is dikke zever en wout eeft geyk als je frost wit hore blasten luister dan naar 1349

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van trooper op 22-04-2006 om 21:00u
Score: 80 / 100

k vind dat verdomme een goede cd. Had iets veel slechter verwacht door al dat gejammer hier.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Maart\'n op 23-04-2006 om 14:50u

@ True Torkho: Luister eens naar de oude Bathory, je vind toch wel duidelijk invloeden terug in de nieuwe plaat van satyricon, alleen doen zij er iets anders mee. Ze steken black metal in een nieuw kleedje en blijven evolueren als band

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Maart\'n op 25-04-2006 om 21:38u

@ True Torkho: Mijn idolen napraten? Fanboy? Ik spreek gewoon de waarheid, als je die oude bathory en celtic frost platen beluistert kun je toch duidelijk paralellen trekken naar deze plaat. Ok, er gaat mss wel wat black-metalgevoel bij verloren, maar ik heb liever een iets beter geluid dan een ondermaatsgeluid die je soms hebt bij middelmatige blackmetalbands. Ik blijf er ook bij dat darkthrone iets beter zou klinken zou het geluid iets beter moeten zijn.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Lange op 26-04-2006 om 01:20u
Score: 50 / 100

leuke plaat, maar geen topper, mist een beetje de harde en scherpe kanten die we gewend zijn van hun.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van wout op 26-04-2006 om 22:08u

Aan al die gasten die denken dat frost saai drumt op de nieuwe en 'volcano' PROBEER HET VERDOMME MAAR S NA TE DOEN!!!!! ik drum zelf ook en wat hij speelt is echt niet zo makkelijk als velen misschien denken!!!

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Gwen op 28-04-2006 om 12:41u
Score: 85 / 100

Over smaken en kleuren valt niet te twisten... maar deze plaat afdoen als gezeik of bestempelen als een ongelukje vind ik er net iets over. Zet de hokjesmentaliteit eventjes opzij en aanvaard dat een band gewoon evolueert. Ik ben geen

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Coonfellas op 05-05-2006 om 12:54u
Score: 87 / 100

Satyricon gaat hun eigen weg, en zoals de reacties duidelijk laten blijken: You love it or you hate it. I love it, ik vind dit een uitstekende band en hun aanwezigheid op Graspop net onder de hoofdact Whitesnake toont ook de appreciatie voor deze groep door de organisators van HET metal festival in België. Dank u wel daarvoor!

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van gadget op 07-05-2006 om 11:33u
Score: 60 / 100

De plaat is veel minder dan Vulcano. Ik vind het ook echt geen black meer maar eerder gewoon heavy metal. Zware tegenvaller. Wel goed dat ze hun eigen weg gaan.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Gorewhore op 09-05-2006 om 20:37u
Score: 80 / 100

Vind het een goed album, idd niet zo vet als volcano of de voorgaande albums maar ja zoals al zo vaak gezegd stilstand is achteruitgang. Dit is simpelheid en doeltreffendheid gecombineerd met een lekker black sausje. Volcano vond ik zelfs af en toe te pompeus. En als ze dit album nou voor volcano hadden uitgebracht zou ik bijna durven stellen dat er niet zoveel mensen geklaagt hadden. En als dit klinkt als heavy metal dan is jantje smit zeker deathmetal of nie?

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van HeLLiuM op 26-05-2006 om 16:48u
Score: 88 / 100

Ik kocht 'Now Diabolical' de eerste dag toen hij uitkwam...Natuurlijk waren mijn verwachtingen hoog als een groot Satyricon fan en ook omdat van Satyricon niet anders verwacht wordt dan een meesterwerk omdat ze een van de leading BM bands zijn...Het album is inderdaad 'evil' maar toch prefereer ik Satyricon's eerdere werk ; Nemesis Divina en Volcano vind ik echt wel beter...Satyricon is geëvolueerd; dat hoor je echt goed; geen enkel akoestisch stukje, andere tekstonderwerpen,geen majestueuze muziek meer maar catchy, rock and roll achtig materiaal....Ik ben niet teleurgesteld maar ik vind wel dat Satyricon een beetje terug moet gaan naar de 'good old days' en weer een klassieker als Nemisis Divina kan neerzetten...

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Een Metalfan op 31-05-2006 om 22:15u

Wat een inslag !!! staat zelfs in mijn top-4 van beste BM-albums ooit ! (samen met Pure Holocaust, Midian en Stormblast) Ik moet wel toegeven dat het het kwartje pas na ongeveer 10x beluisteren viel......maar het viel wel heeeeeel erg hard !!!!

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Faust op 04-06-2006 om 09:26u
Score: 88 / 100

Stelletje zeikwijven... Dit album is duister, grimmig & vet! Hail Satyr, Hail Frost, Hail SATYRICON

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Ketter op 10-06-2006 om 13:56u

Rot op fanboys, voorgaande albums waren beter. Als je het daar niet mee eens bent moet je de vorige schijven maar eens opzetten. Het album is niet slecht, maar ook niet goed. Ook ik zal eerder naar voorgaande albums grijpen dan deze.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Smetsar op 30-06-2006 om 18:36u
Score: 70 / 100

Het titelnummer en KING rulen!!! NOW, ALCOHOLICAL!!!

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van Tom op 31-07-2006 om 17:37u
Score: 90 / 100

Ben ook stevige fan van The Shadowthrone en Nemesis Divina, maar deze plaat afschilderen als flauw afkooksel van Volcano is gewoonweg gruwelijk! Hun muziek heeft merkelijk evolutie doorstaan, edoch blijven de typische scherpe Satyricon kantjes nog steeds aanwezig! Het gitaarwerk op nummers als To The Mountains en A New Enemy klinkt bedreigender dan ooit tevoren. Heerlijk! Al moet ikzelf ook toegeven dat de plaat me pas begon te smaken na een tiental luisterbeurten. Wat uiteraard niet wegneemt dat dit nu een van m'n favo albums is.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van hanszwart op 11-09-2006 om 12:06u
Score: 89 / 100

album is ronduit briljant kan niet wachten hoe het live staat en de open sound toegepast wordt op repined bastard nation en fuel for hatred. het rockt gewoon het is vieze vuile smerige rock. beste plaat tot dusver (samen met monotheist) dit jaar.

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van SpakenburgMetal op 04-11-2006 om 14:00u
Score: 95 / 100

Heerlijk album! Dit is Black Metal met hoofdletters. Minimalistisch, duistere sfeer en terug naar de jaren 80. Klasse dat een band dit anno 2006 uitbrengt, eindelijk eens een cd met inhoud in plaats van al die krielkipklonen van Cradle of Filth, die zo ontzettend true en evil zijn. Ogen dicht en de beelden van desolate plaatsen en duistere sferen komen vanzelf binnen. Heerlijk!

Satyricon - Now, Diabolical
Reactie van MCM op 21-05-2011 om 15:50u
Score: 96 / 100

Achja, als een gevestigde waarde iets nieuws probeert, dan zal iedereen altijd blijven janken. Ik vind het goed dat een band evolueert, punt uit.

Het album zelf is voor mij zonder meer 1 van de beste metal albums aller tijden. De meeste nummers moet je eerst aan wennen gewoon.

Satyr heeft echt wel een geniaal gevoel voor muziek, dit kan niemand ontkennen.

Grtz