Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Sepultura - Dante XXI
Jaar van release: 2006
Label: SPV / Steamhammer Records
Sepultura - Dante XXI
Jajaja, met Dante XXI heeft Sepultura dan eindelijk de echte opvolger van Chaos A.D. gemaakt. Voorganger Roorback was een goede stap terug naar de Sepultura van eind jaren 80/begin jaren 90, maar met Dante XXI staat de band er weer met 1 been ferm in dat tijdperk, terwijl het andere in het hedendaagse staat.

De agressie waarvan ik die bij Roorback vond ontbreken is terug. Op bijvoorbeeld City Of Dis, het eerste stuk van False, Crown And Miter en Buried Words rost de band als vanouds. Dit is eindelijk materiaal wat zich kan meten met het oude Sepultura, en brulboei Derrick Green heeft toch echt een fantastische strot voor dit soort nummers. Zijn hardcore achtergrond schijnt overigens wel wat door in de nummers. Modern klinkt de band vooral in de rustigere passages op het album, en in bijvoorbeeld het tweede stuk van False (met een erg mooie solo). Het gebruik van orkestrale instrumenten zorgt voor een prachtige, soms angstaanjagende sfeer in de nummers, zoals in het prachtige Ostia, waar agressie en schoonheid elkaar in 1 nummer vinden.

Het album is compleet gebaseerd op De Goddelijke Komedie van de Italiaanse dichter Dante Alighieri. Het bekende boek beschrijft Dante's reis door de hel, het vagevuur en het paradijs. Door tekst en muziek wordt dit in de nummers mooi weergegeven, al zal niet alles even duidelijk zijn als je het boek niet kent. Ik kan het boek je in ieder geval aanraden, al leest het niet overal even makkelijk. Dante XXI daarentegen gaat er erg makkelijk in, maar is complex genoeg om bij volgende luisterbeurten nieuwe elementen te ontdekken.

Zijn er minpunten te noemen over Dante XXI? Jahoor. 39 minuten is gewoonweg te kort. Te kort om zo'n groots verhaal goed recht aan te doen. Ook is de productie in sommige stukken wat blikkerig, maar dat is niet eens echt storend. Afgezien hiervan is het een prachtplaat.

Tracklist:
1. Lost
2. Dark Wood Of Error
3. Convicted In Life
4. City Of Dis
5. False
6. Fighting On
7. Limbo
8. Ostia
9. Buried Words
10. Nuclear Seven
11. Repeating The Horror
12. Eunoe
13. Crown And Miter
14. Primium Mobile
15. Still Flame

Score: 90 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 14 maart 2006

Koop dit album in

Meer Sepultura:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Een Metalfan op 14-03-2006 om 13:32u
Score: 95 / 100

Inderdaad, geweldig album! Meer hoeft niet gezegd te worden.

Sepultura - Dante XXI
Reactie van benjamin op 14-03-2006 om 17:55u

metal oont gewoon sepultura is wel goed voor die refuse- recist die is lauw

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Laus op 14-03-2006 om 19:32u

kan iemand bovenstaande reactie misschien in een soort van nederlands vertalen? dan heb ik er misschien nog wat aan...

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Een Metalfan op 14-03-2006 om 20:37u

Metal is een goede muziekstijl. Sepultura is wel goed, vooral Refuse/Resist, dat is een gaaf nummer. Ik vrees dat je er nu nog niets aan hebt, maar goed, het is nu leesbaar.

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Een Metalfan op 14-03-2006 om 22:42u

Nee, dat bedoelt ie niet. Hij zegt:

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Een Metalfan op 14-03-2006 om 22:43u

Nee, dat bedoelt ie niet. Hij zegt: Sepultura is gaaf, vooral de Sepultura van vóór Chaos A.D. Ik ga deze plaat zeker kopen (dit zeg ik dan :-) ).

Sepultura - Dante XXI
Reactie van PanterA op 16-03-2006 om 19:05u

Sepultura=Chaos AD Propaganda en Nomad zin geniaal,gelijk de rest van de cd

Sepultura - Dante XXI
Reactie van deco op 17-03-2006 om 20:15u
Score: 90 / 100

nieuwe album = SUBLIEM sepultura uit een andere hoek. zeker de moeite waard!

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Draadnagel op 19-03-2006 om 11:13u
Score: 85 / 100

Als Max dit hoort, zal hij zich wel een paar keer achter de oren krabben.........

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Een Metalfan op 19-03-2006 om 18:50u
Score: 79 / 100

Heeft hij last van luizen dan?

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Psychophantom op 22-03-2006 om 14:12u
Score: 90 / 100

En live zijn de nieuwe nummers nog beter! Welke mongool heeft trouwens bedacht dat Sepultura opent voor In Flames? Die gasten mogen niet eens de reet vegen van Sepultura!

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Een Metalfan op 24-03-2006 om 09:54u
Score: 90 / 100

feit.

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Sin op 04-05-2006 om 12:58u
Score: 80 / 100

Stukken beter dan Roorback! En dat was best wel nodig.

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Somebody op 05-06-2006 om 13:08u
Score: 75 / 100

De ouwe rotten in het vak zijn het nog lang niet verleerd. Waar max voorsprong kreeg met soulfly haalt sepultura ze makelijk in!

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Neef Herbert op 26-06-2006 om 15:15u
Score: 85 / 100

Goed, vooral het begin. Maar naarmate het album vordert, raak ik mijn aandacht geleidelijk kwijt. Beste album sinds Against, maar zeker geen klassieker. Jammer voor de dat ze Igor kwijt zijn nu. Die man was zo bepalend voor het geluid.

Sepultura - Dante XXI
Reactie van margrave op 05-08-2006 om 14:29u
Score: 95 / 100

alleen dit. eindelijk is sepultura back!!!!!!!!!!!! chapau voor derrick vanaf nu sta ik weer 100 % achter deze band. nice work.

Sepultura - Dante XXI
Reactie van satyr op 24-10-2006 om 10:26u

keeren ze hier echt teug naar hun roots???want dit kan ik echt niet geloven

Sepultura - Dante XXI
Reactie van satyr op 30-11-2006 om 13:57u
Score: 82 / 100

heb de cd gehaald en ik was wel verast na against en nation wat naar myn mening zwakke albums waren,mar dit kinkt weer lekker vet

Sepultura - Dante XXI
Reactie van Matthijs op 30-09-2007 om 21:52u
Score: 80 / 100

Het album verrast me op een positieve manier. Ik heb lang de twijfels gehad of Sepul nog zonder Max zou doorleven, en het is ze zowaar gelukt. Lekker ruig album!

Sepultura - Dante XXI
Reactie van tankard op 08-04-2008 om 11:29u
Score: 82 / 100

zeker geen slechte plaat maar nog steeds niet zoals in de gloriedagen