Enquęte

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquętes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Sólstafir - Masterpiece of Bitterness
Jaar van release: 2006
Label: Spinefarm Records
Sólstafir - Masterpiece of Bitterness
IJsland…dan denk je vaak aan vulkanen, gletsjers, prachtige natuur, een, volgens zeggen, overschot aan mooie vrouwen, Bjork en Sigur Ros. Dat er echter ook prima metal wordt gemaakt was mij tot op heden onbekend.

Zoals gezegd tot op heden want Solstafir is een metalband uit IJsland. Men is al enkele jaren bezig in de underground met verschillende demo’s en 7” releases en maakte naar verluid voorheen een soort van vikingmetal. Deze invloeden komen her en der dan ook naar boven als men het gaspedaal wat verder intrapt. Dat Solstafir niet zomaar een band is, maar zeker over de nodige dosis lef beschikt bewijst men met het eerste nummer, een operazangeres zet je even op het verkeerde spoor waarna men opent met het 20 (!) minuten durende ‘I Myself the Visionary Head’. Dit nummer kan je zien als de blauwdruk voor de rest van het album, lang uitgerekte nummers, die vaak tergend langzaam naar een climax toewerken om vervolgens op een bijna hypnotiserende manier verder toe te werken naar de volgende climax. Vrij primitief klinkende tempoversnellingen, getergde zang die uit de tenen lijkt te komen, een zwaar ronkende bas ondersteunt de gitaren die mij regelmatig herinneren aan het oude In the Woods.. geluid maar nog vaker aan bands als Primordial en Enslaved. Verdere gelijkenissen zijn er met, het in het genre bijna onoverkomelijke Neurosis, Callisto, maar ook met een band als het Japanse Envy heeft men zeker overeenkomsten.

Masterpiece of Bitterness is een hele belevenis geworden waarin melancholie, depressie, psychedelie en agressie elkaar op zeer gepaste wijze afwisselen. Met een beetje fantasie zou je het zelfs kunnen omschrijven als de perfecte soundtrack voor het IJslandse landschap, primitief, woest en ruig gecombineerd met mooie en kalme stukken.

De laatste tijd worden we overspoeld met bands die een beetje in het Neurosis straatje zitten qua stijl, gelukkig weet Solstafir hier zijn geheel eigen draai aan te geven waardoor dit een zeer interessant album is geworden. Het is zeker geen gemakkelijk album, maar degenen die zich meer gaan verdiepen in deze plaat zullen geenszins teleurgesteld worden.
Dit schijfje zal in ieder geval de komende tijd nog erg veel in mijn stereo te vinden zijn.

Tracklist:
1. I Myself The Visionary Head
2. Nature Strutter
3. Bloodsoaked Velvet
4. Ghosts Of Light
5. Ljósfari
6. Ritual Of Fire
7. Náttfari

Score: 90 / 100

Reviewer: Armand
Toegevoegd: 18 februari 2006

Meer Sólstafir:

Sólstafir - Masterpiece of Bitterness
Reactie van Een Metalfan op 20-02-2006 om 08:13u

op 2 dt-fouten na een goede review :-)

Sólstafir - Masterpiece of Bitterness
Reactie van Armand op 20-02-2006 om 19:32u

Eentje is ontdekt, en die is aangepast, de 2e is wat mij en de redactie betreft een groot raadsel :) Laat ons daarom niet langer in spanning, wat is die 2e dt fout?

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.