Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Withered - Memento Mori
Jaar van release: 2005
Label: Lifeforce Records
Withered - Memento Mori
Hokjesgeest kan voor een recensent een fijn gegeven zijn, omdat daardoor een band een stuk makkelijker te bespreken valt. Withered maakt het mij bij deze cd helemaal niet makkelijk, de band heeft een uit verschillende stijlen samengesteld geheel weten te creëren van allerlei sounds die je bekend voorkomen. De info die het label meegeeft helpen je al op de goede weg.

Volgens het label weet de band een mix neer te zetten tussen de Zweedse death van de jaren ’90, Zweedse black à la Dissection en een beetje slugigere (mag ik zo’n woord schrijven?) variant van moderne metal. Deze beschrijving dekt de lading wel moet ik zeggen; qua sound doet de band meer dan eens aan Entombed denken, sommige melodiën zouden ook op een Dissection album niet misstaan en de band heeft ook een gevoel voor wat psychedelischere klanken (om daarna soms direct over te gaan in een brute blastbeat). Bovendien zijn er naar mijn idee ook muziekstukken in terug te vinden die net zo goed op een cd van Isis of Neurosis hadden kunnen staan.

Memento Mori is daarmee een ontzettend afwisselende plaat geworden die de luisteraar echt meeneemt in een muzikale ontdekkingsreis van pure agressie en schoonheid die met een laag modder bedekt lijkt te zijn. Dit klinkt wellicht wat raar, maar dat ligt vooral aan de productie. Productioneel heeft de band veel weg van Zweedse death metal groten als Entombed en Grave.Hetgeen betekent dat de productie nogal smerig, laag en korrelig klinkt. De productie is hiermee een punt waar ik een beetje gemengde gevoelens over heb. Aan de ene kant geeft deze sound de band een authentiek sfeertje, maar aan de andere kant hadden sommige dingen met een helderdere productie een stuk mooier geklonken. Echter nogmaal; dit zou ook afbreuk aan de sfeer kunnen doen.

Withered heeft met Memento Mori een uiterst interessante plaat afgeleverd, zij het een plaat waar je open voor moet staan. Lompe death metal en tegelijkertijd plaats voor mooie melodielijnen zonder meteen richting In Flames te gaan. Ik denk dat wanneer Grave of Entombed samen met Neurosis een plaat zouder opnemen het zo zou kunnen gaan klinken. De plaat weet mij in ieder geval te overtuigen en ik ben benieuwd wat de heren in de toekomst nog voor ons in petto zullen hebben.

Tracklist:
1. It's All Said
2. Within Your Grief
3. Like Locusts
4. Silent Grave
5. Beyond Wrath
6. Fear and Pain That Cripples Me
7. Among Sorrow

Score: 81 / 100

Reviewer: Jan
Toegevoegd: 3 januari 2006

Koop dit album in

Meer Withered:

[ Terug naar de Album Reviews ]