Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Callenish Circle - [Pitch.Black.Effects]
Jaar van release: 2005
Label: Metal Blade Records
Callenish Circle - [Pitch.Black.Effects]
Callenish Circle heeft zich duidelijk geen moeite bespaard om van deze vijfde plaat een klein meesterwerkje te maken: een vette productie, doordachte en goed geproduceerde songs en een tot het detail afgewerkt product. De cynicus zal wel zeuren dat [Pitch.Black.Effects] meer van hetzelfde is, maar dat zal ik dan maar direct ontkennen. Terwijl vele bands vervelen met voorspelbare combinaties van death en thrash leveren de Nederlanders telkens toch weer een sprankelende hybride af met een iets andere nasmaak. Op het vorige album werkt er geflirt met trage doomy stukken en deze keer wordt er geëxperimenteerd met elektronica.

De up-tempo nummers met kenmerkende structuren worden verrijkt door samples en allerhande machinaal klinkende effecten, vlotte gitaarsolo’s en innovatieve intermezzo’s. CC klinkt typisch CC maar toch ‘anders’. En met ‘anders’ bedoel ik moderner, strakker en transparanter. De krakers deze keer zijn het vlotte ‘This Day You Regret’ en het opzwepende ‘Guess Again’ maar ook het experimentele darkwave-achtige ‘Schwarzes Licht’ en de outro ‘Pitch Black’ gooien hoge ogen.

Callenish Circle blijft één van de weinige Nederlandse bands (samen met labelgenoten God Dethroned) met echte internationale potentie doordat ze een zeer ruim publiek aanspreken én altijd kwaliteit afleveren. Een applaus voor het gehele team dat van [Pitch.Black.Effects] een aanrader maakte. In het bijzonder mogen songschrijver Ron Tyssen, zanger Patrick (klonk nog nooit zo gevarieerd), producer Gail Liebling (verantwoordelijk voor de elektronica-invloeden?) en de befaamde mixer Tue Madsen wel eens in de bloemetjes worden gezet. De echte fan kijkt het best uit naar de gelimiteerde digipak met extra dvd waarop een concert en interviews terug te vinden zijn.

Tracklist:
1. This Day You Regret
2. Ignorant
3. Behind Lines
4. Schwarzes Licht
5. Sweet Cyanide
6. Blind
7. Guess Again
8. Self-Inflicted
9. As You Speak
10. Pitch Black

Score: 85 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 21 november 2005

Koop dit album in

Meer Callenish Circle:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Callenish Circle - [Pitch.Black.Effects]
Reactie van T. op 25-11-2005 om 13:30u
Score: 80 / 100

Dat electronische erin bevalt me goed. Genoeg variatie ten opzichte van de voorganger om het interessant te maken.

Callenish Circle - [Pitch.Black.Effects]
Reactie van Een Metalfan op 26-11-2005 om 21:43u
Score: 88 / 100

kicke cdtje!

Callenish Circle - [Pitch.Black.Effects]
Reactie van S.R. op 08-12-2005 om 13:20u
Score: 90 / 100

Callenish Circle - [Pitch.Black.Effects]
Reactie van Sjoerd op 06-03-2006 om 18:59u
Score: 95 / 100

God damn... toch maar es gaan luisteren naar dit schijfje en heb hem zwaar onder de indruk gekocht. Niet meer uit mijn CD player weg te branden!

Callenish Circle - [Pitch.Black.Effects]
Reactie van m4ggot op 10-09-2006 om 00:37u

heb vandaag de special edition op de kop kunne tippe en zal straks es luistere :D. Ik had al een plaat van hen gekocht (2ehands omdat ik de artwork mooi vond) nl. Flesh Power Dominion, en hij blies me van mn stoel af! hopelijk is deze even goed of beter!