Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2020

Naildown - World Domination
Jaar van release: 2005
Label: Spinefarm Records
Naildown - World Domination
Vroeg in de morgen van één van m’n vele vrije dagen leg ik het schijfje ‘World Domination’ van het voor mij nog onbekende Naildown in mijn cd-speler om eens fatsoenlijk wakker te worden geschut door een stevige partij hardcore. Mijn verwachtingen komen niet helemaal uit, zo wordt al snel duidelijk. Ook al doen zowel de bandnaam als de cover en titel van deze plaat vermoeden dat ik hier met een hardcoreband te maken heb, niets is minder waar.

De leden van Naildown kwamen eind 2003 bij elkaar en ging in den beginne onder de naam Acid Universe door het leven. Onder die naam werden er twee demo’s opgenomen en na de naamwisseling was het eerste werk dat werd uitgebracht een single getiteld ‘Eyes Wide Open’ dat uiteindelijk ook op ‘World Domination’ beland is.

Geen hardcore dus. Wat voor muziek maken deze vier heren dan wel hoor ik je jezelf al afvragen. Daar kan ik eigenlijk heel kort in zijn; denk aan Children Of Bodom met een hardrock touch en je bent al een heel eind. De invloed van deze landgenoten is duidelijk terug te horen in de sound van Naildown, maar gelukkig pakt dit geenszins negatief voor hen uit.

Zoals op veel albums het geval is staat het beste nummer bovenaan de tracklist. ‘Reflecting My Descent’ onderscheidt zich van de andere negen tracks door de bijzonder fraaie cleane zang van Daniel Freyberg, dat alleen (op deze emotionele manier) tijdens de opener te horen is. Dat nu meteen het kruid al verschoten is kan ik niet zeggen. ‘World Domination’ is namelijk een consistente plaat met enkel sterke nummers.

Uiterst melodieuze keyboardpartijen plus zang en gitaarwerk dat vergelijkbaar is met hetgeen Children Of Bodom-frontman Alexi Laiho brengt, moeten genoeg omschrijvingen zijn om te weten wat je in huis haalt als je besluit dit Naildown-debuut aan te schaffen, iets dat ik zeker aanraad voor liefhebbers van die band.

Als je geen perfecte score geeft, iets dat je mij ook nooit (zeg nooit ‘nooit’) zult zien doen, moet je toch een reden geven voor de punten die de betreffende band misloopt. Welnu, dit is ten eerste het feit dat men ‘gespiekt’ heeft. Ten tweede schort het op ‘World Domination’ ietwat aan variatie. Desondanks krijgt dit album meer dan een gemiddeld aantal punten want het bevat tien knallende, maar vooral kwalitatief ijzersterke songs, waar niks aan op te merken valt. Geen hardcore, maar ik ben inmiddels wel goed ontwaakt!

Tracklist:
1. Reflecting My Descent
2. Prolong Your Fate
3. Hollow Syndicate
4. Evil Deeds
5. Next Infinity
6. Eyes Wide Open
7. Broken Down
8. World Domination
9. Fragile Side
10. Shining Throne

Score: 91 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 28 oktober 2005

Koop dit album in

Meer Naildown:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Naildown - World Domination
Reactie van Een Metalfan op 17-02-2006 om 23:41u
Score: 90 / 100

fantastisch album! eerst (illegaal) gedownload, maar vond em zo goed dat ik gelijk naar de lokale platenboer ben gerend om deze fraaie schijf aan te schaffen.

Naildown - World Domination
Reactie van m4ggot op 20-02-2006 om 21:21u
Score: 40 / 100

sry dit album is niet mijn ding. Ik heb niks tegen niet zo originele bands maar deze overdrijft wel een beetje. In het eerste liedje dacht ik dat naildown een andere naam voor COB geworden was, wat een compliment zou zijn, maar dan begint die zanger daar te janken.. ik las in een interview in aarschok dat de zanger voor cleane zang was, maar zelf had hij het beter niet gedaan. Dat heet niet zingen dat heet klagen. Had hij alles gewoon geschreeuwt had ik dit album heel wat beter gevonden, al is het allesbehalve origineel.