Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-08-2020

Fear Factory - Transgression
Jaar van release: 2005
Label: Roadrunner Records
Fear Factory - Transgression
Fear Factory was in de jaren negentig een toonaangevende metalband. De laatste jaren is er echter de klad in gekomen met ‘Digimortal’ als absoluut dieptepunt. Het vele experimenteren met verschillende sounds deed toch enige afbreuk aan de reputatie van deze Amerikanen. Toen gitarist Dino Cazares opstapte leek het einde te naderen. In plaats daarvan wisselde Christian Olde Wolbers zijn bas in voor een gitaar en op de eerste plaat met de Belg op de zessnaar ging het zowaar weer de juiste richting in. Anderhalf jaar na ‘Archetype’ volgt alweer het volgende Fear Factory-album: ‘Transgression’.

De eerste helft van ‘Transgression’ herinnert ons aan de eerste plaat zonder Dino Cazares, ‘Archetype’. Harde, maar makkelijk in het gehoor liggende nummers als ‘540.000 Degrees Fahrenheit’ en de titeltrack sluiten naadloos aan op het eerdere werk van deze band uit LA. Zanger Burton C. Bell wisselt zijn ruige zang regelmatig in voor, door echo’s doordrenkte, heldere vocalen wat een heerlijk resultaat tot gevolg heeft.

Pas vanaf het duistere ‘Echo Of My Scream’, waar heel wat synthesizer-geluiden in voor komen, wordt er volop geëxperimenteerd. Juist die nummers zijn het die bij mij minder in de smaak vallen. Er zit veelal te weinig pit in en ‘Supernova’ lijkt zowat een popsong en heeft meer weg van een rustig Foo Fighters nummer dan van een traditionele Fear Factory-song. Verder staan er twee covers op ‘Transgression’, te weten ‘I Will Follow’ van U2 en Killing Joke’s ‘Millennium’. Die laatste klinkt best goed dankzij de zware gitaarpartijen, maar waarschijnlijk is ‘I Will Follow’ te bekend en is het daardoor moeilijk Bono’s verschijning niet voortdurend in te beelden. Afsluiter ‘Moment Of Inpact’ sluit weer beter aan bij de eerste vijf tracks.

Op de bijgeleverde dvd staat nogmaals de volledige tracklist (zonder beelden), ‘The Making Of’ plus de videoclips van ‘Transgression’, ‘Spinal Compression’ en ‘Moment Of Impact’.

Christian blijkt eens te meer een waardige opvolger van Dino en het gitaargeluid heeft gelukkig niet te veel geleden onder het vertrek van laatstgenoemde. Ook hardhitter Raymond Herrera komt goed uit de verf en zijn inbreng is prominent hoorbaar. Fear Factory bewijst dat ze hun trucje nog niet verleerd zijn, maar de experimentele passages geven ‘Transgression’ helaas geen extra waarde.

Tracklist:
1. 540.000 Degrees Fahrenheit
2. Transgression
3. Spinal Compression
4. Contagion
5. Empty Vision
6. Echo Of My Scream
7. Supernova
8. New Promise
9. I Will Follow
10. Millennium
11. Moment Of Impact

Score: 80 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 5 september 2005

Koop dit album in

Meer Fear Factory:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Fear Factory - Transgression
Reactie van Laus op 05-09-2005 om 15:42u

Heb toch een aantal keer geluisterd nu maar ik ben er nog niet uit hoe ik hem vind. Vergelijkend met Archetype vind ik hem gevoelsmatig toch wel tegenvallen. Maar misschien moet ie nog groeien. Ik mis wat beleving en impact bij de heren. Juist de aggressie die daardoord ontstond op eerdere platen was zo gaaf. De cleane zang klinkt nu soms net alsof ie door een telefoon zingt. Dat is wel erg jammer want op Demanufacture/Obsolete en Archetype kan die kerel zo heerlijk galmen. Toen ik het eerste nummer opzette schrok ik echt van de zang. I will follow vind ik persoonlijk in ieder geval een dieptepunt. Het origineel is zoveel beter. Ze proberen dit nummer als het origineel te laten klinken ipv als FF. Dat deden ze met School duizend keer beter.

Fear Factory - Transgression
Reactie van Harry zonder Baard op 05-09-2005 om 22:41u
Score: 80 / 100

Dude, je vergeet New Promise helemaal. Weet je wel niet hoe gaaf dat nummer is. Die opbouw etc, zeker 1 van de betere nummers van de cd ook al is het niet echt een lekker stevig Fear Factory nummer. Ik vind de cd denk ik zowaar beter als Archetype ondanks dit album zeker een heel stuk experimenteler is. Verder vind ik een score van 80 terecht. Demanufacture en Obsolete zullen moeilijk overtroffen kunnen worden, toch is dit een erg gaaf album.

Fear Factory - Transgression
Reactie van BLACK ANGEL op 11-09-2005 om 21:02u
Score: 90 / 100

Ik ben het helemaal met Harry eens, dit album is de op 2 na beste. Burton's zang hierop is om kippevel van te krijgen. Ik heb de CD al grijsgedraaid, ik vind de covers ook ok. Als jarenlange U2 fan vind ik "I Will Follow" goed weg te kauwen en schitterend dat 'mijn' andere favoriete band, Fear Factory dus, juist dit nummer covert. Ik ben in mijn nopjes met deze CD maar smaken verschillen. De band is er weer en hoe...! Transgression is een mooi nieuw begin (ik vond Archetype wat minder) , ik vind alleen "Empire" (bonustrack) niet veel. FF heeft de fans wel een plezier gedaan door de pre-orders van handtekeningen te voorzien. Dat boekje hangt trots in een lijst bij mij aan de muur. En of dat niet genoeg is, is er nog veel meer wat ze aanbieden. Nee, ik ben dik tevreden

Fear Factory - Transgression
Reactie van Staain op 02-01-2006 om 13:54u
Score: 30 / 100

Dit kan album kan me helemaal niet overtuigen, deze band is de naam Fear Factory niet meer waard. Was Archetype, in tegenstelling tot het door en door slechte Digimortal, nog een soort goed comeback-album, gaat FF toch wel de dieperik in met dit album! Volgens mij zijn er, naar de toekomst toe, 2 scenario's: ofwel brengt FF weer een oerdegelijk en snoeihard album à la Obsolete of Demanufacture (of zelfs Archetype) uit ofwel wordt de opvolger een uitloper van Transgression. In het laatste geval heeft deze band volledig afgedaan en zal dan ook niet meer moeten rekenen op interesse van mijn kant. Hoe spijtig ik het ook vind, Fear Factory WAS nochtans een goede band.

Fear Factory - Transgression
Reactie van Sin op 04-05-2006 om 13:03u
Score: 70 / 100

Hier staan maar 4 goeie nummers op en dat was het dan ook. 540,000 Fahrenheit Transgression Spinal Compression (favoriet) Moment of Impact De rest is nog zo slecht niet maar het hoort niet op een FF cd te staan. Ik luister liever naar de het echte nummer van U2 en Killing Joke dan de covers van FF ook al is FF een van mijn favoriete bands. Als je een cd zou kopen voor maar een paar goeie nummers dan koop deze want de nummers die ik kan waarderen waardeer ik dan ook echt erg!

Fear Factory - Transgression
Reactie van Stijn op 07-07-2006 om 14:42u

Transgression is het dikste kutalbum dat FF ooit heeft uitgebracht, naast Digimortal. Als de band niet met een knaller van formaat komt met het volgende album, mogen ze voor mijn part de band opheffen, want dit is niet meer FF.

Fear Factory - Transgression
Reactie van jordv666 op 12-07-2006 om 20:40u
Score: 82 / 100

LuL Niet!!!! Het is een goed album maar Demanufacture en Archtype vind ik de beste.

Fear Factory - Transgression
Reactie van jordv666 op 12-07-2006 om 20:41u
Score: 82 / 100

LuL Niet!!!! Het is een goed album maar Demanufacture en Archtype vind ik de beste.

Fear Factory - Transgression
Reactie van Een Metalfan op 14-08-2006 om 22:07u
Score: 90 / 100

Ik heb heel lang aan deze cd moeten wennen. Maar uiteindelijk heb ik er een zeer positieve mening over. Sommige nummers doen me zelfs denken aan het Soul of a new machine-tijdperk. En wat is er mis met dat rustige (pop)liedje supernova. Het is misschien niet een standaard Fear Factory nummer, maar als je de zang van Burton hoort kan je niet zeggen dat het niet klinkt.

Fear Factory - Transgression
Reactie van Baronnetje op 17-08-2006 om 15:31u
Score: 75 / 100

Mwah, toch nie slecht vind ik, er zitten goeie tracks op maar die cover van U2 en Supernova vond ik niks, als je een 'rustig' nummer wil doen, doe het dan op de FF-manier en niet U2 (bleh)... Best wel lekker album alleen ik denk dat ze voor het volgende album wat minder moeten coveren en meer raggen.