Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Opeth - Ghost Reveries
Jaar van release: 2005
Label: Roadrunner Records
Opeth - Ghost Reveries
Soms heb je van die bands waar de één niks aan vindt terwijl de ander ze fantastisch vindt. Opeth kan je gerust in die categorie plaatsen. Want ook al vinden veel mensen de progressive/ atmosferische death metal van deze Zweden helemaal geweldig, er zijn ook zat mensen die Opeth langdradig en saai vinden. Wat je niet van ze kan zeggen is dat ze eenzijdig klinken. Hun laatste twee albums – het rustige ‘Damnation’ en het harde ‘Deliverance’ – verschilden totaal van elkaar. Hun jongste plaat ‘Ghost Reveries’, het eerste voor Roadrunner, kent elementen van beide voorgangers.

De bovengenoemde langdradigheid en saaiheid vloeien voort uit het feit dat Mikael Åkerfeldt en zijn mannen doorgaans ontzettend lange nummers schrijven. Een duur van tien minuten per track is eerder regel dan uitzondering. Vaak zijn ze meeslepend, maar boeten ze tegen het einde aan kracht in. Op ‘Ghost Reveries’ is dit niet anders en de meeste hadden van mij dan ook met drie minuten ingekort mogen worden.

Dit neemt gelukkig niet weg dat er genoeg te genieten valt. Neem bijvoorbeeld ‘The Baying Of The Hounds’ dat nog het meest aan ‘Deliverance’ herinnert. Keiharde momenten, waarbij Åkerfeldt zijn aparte grunt veelvuldig de vrije loop laat worden afgewisseld met de voor Opeth zo kenmerkende rustige passages. ‘Atonement’ is weer zo’n typisch ingetogen nummer, met cleane zang, dat zo op ‘Damnation’ had kunnen staan. Het belangrijkste verschil met de voorgaande platen is de toevoeging van toetsenist Per Wiberg die ‘Ghost Reveries’ van extra sfeer voorziet.

‘Ghost Reveries’ is een typisch Opeth-album geworden en kent dankzij de inbreng van Wiberg een nieuw element. De plaat is meeslepend en afwisselend en vooral Peter Lindgren's vele gitaarsolo’s tussendoor zijn een lust voor het oor. Een plaat om stevig bij te headbangen, maar minstens net zo geschikt om onderuit gezakt in een comfortabele fauteuil bij weg te dromen. Een must voor iedere Opeth-aanhanger.

Tracklist:
1. Ghost Of Predition
2. The Baying Of The Hounds
3. Beneath The Mire
4. Atonement
5. Reverie/Harlequin Forest
6. Hours Of Wealth
7. The Grand Conjuration
8. Isolation Years

Score: 86 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 28 augustus 2005

Koop dit album in

Meer Opeth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Pantera op 01-09-2005 om 16:19u
Score: 97 / 100

Je moet eens beter leren luisteren er is helemaal niets langdradig aan lange Opeth nummers, ze zijn fantastisch opgebouwd met veel variatie en als je ze langdradig vind heb je een concentratieprobleem. Prachtig album, Opeth bewijst keer op keer dat ze brilliante albums kunnen blijven uitbrengen zonder hetzelfde te blijven!

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Toffe_Ellende op 03-09-2005 om 13:29u
Score: 93 / 100

Met alle respect maar ben ik nog maar weinig mensen tegengekomen die Opeth saai of langdradig vonden. Wel eerder teringherrie. Ik vind dan ook dat Opeth zeker geen van die bands is die iedereen of geweldig , of geen fuck aan vindt. Dan denk ik eerder aan bands als Manowar of Michael Jackson.

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Een_Metalfan op 03-09-2005 om 16:44u

Het album is helemaal super... maar ik moet even zeggen dat niet alle solo's van Lindgren zijn.. er zitten ook een paar zeer memorabele Akerfeldt solo's bij (denk aan de solo op "Deadwing van PT"

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Slaunyeh op 07-09-2005 om 12:42u

Wat een ignorante recensent ben jij. Leer eerst wat opzoekingswerk te verrichten voor je platen recenseert. Je probeert krampachtig over te komen als iemand die Opeth kent, maar valt hopeloos door de mand. Tss.

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Mad Stevie op 08-09-2005 om 16:40u
Score: 98 / 100

Wat een suffe kutrecensie zeg! Nummers inkorten? Jezus, hieruit blijkt echt dat je maar beter helemaal nooit meer naar Opeth moet luisteren want je begrijpt er werkelijk niets van. Ghost Reveries vind ik een ijzersterk album waarop Akerfeldt en zijn vriendjes zich echt van hun beste kant laten zien. Wiberg met zijn toetsen voegt nog net even wat meer die seventies symfo-feel toe, waar het merendeel van de inspiratie duidelijk vandaan komt. Erg goed gedaan, menig andere band zou hiermee onderuit gaan denk ik. Kortom: een sterk album voor alle muziekliefhebbers!

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Axeman op 09-09-2005 om 12:34u
Score: 30 / 100

Mij boeit Opeth niet... Ik behoor tot die "zeikers" die helemaal geen keyboards willen in metal muziek en ook geen cleane zang... Keep metal pure... Thank you!!

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Pantera op 15-09-2005 om 13:06u

Axeman=braindead? Keyboards voegen sfeer toe en cleane zang zorgt voor afwisseling en melodie. Je zegt dat je van pure metal houd maar ik denk eerder dat je van saaie metal houd zonder variatie...

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Skilgannon op 22-09-2005 om 12:53u

Ja hallooooo wat hebben die mannen van Opeth weer uit hun instrumenten gekregen. Dit is voor mij zeker 1 van de sterkste albums van het jaar, en zeker 1 van de betere van Opeth. Niet dat Opeth ooit 1 slecht album gemaakt heeft, maar deze is anders. En ja die piano zorgt voor een mooie omkadering bij het gitaarwerk. Kortom een super geslaagd album dat niet te quoteren is, gewoon omdat hij zo goed is

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van JF op 17-11-2005 om 19:58u
Score: 100 / 100

Wat een super album!! Zelf niet een enorme fan van grunts. Maar op dit album helemaal op z'n plaats. Wat mij betreft is dit één van de beste (symfo)metal platen ooit!

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van dreaming op 14-02-2006 om 10:27u
Score: 90 / 100

geweldige plaat, één van opeth's beste na een voor mij teleurstellende deliverance & damnation (mn 2 persoonlijke favorieten zijn nog steeds BWP en still life) En zeker de plaat van het jaar 2005 , porcupine tree's deadwing niet meegerekend.

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van harde apenbal op 10-03-2006 om 19:13u

opeth is best een goeie band, maar sommige nummers zijn te lang en het begint dan saai te worden

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Lange Tim op 21-04-2006 om 18:53u
Score: 95 / 100

GEWELDIG!!!! Zo, dat is er uit. en inderdaad. muziek als deze verdient lange nummers. Met zo'n spanningsopbouw en afwisseling horen gewoon lange nummers. Trash en Death metal is daarin tegen weer geschikt voor korte nummers en zo heeft ieder genre wil bepaalde herkenbare gegevens (vind ik, maar kom maar op met uw commentaar!).

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van torre op 26-04-2006 om 22:18u
Score: 100 / 100

paar dagen geleden aangeschaft, en helemaal weg van dit geweldige album, en om even te reageren op een bepaald persoon die zei dat metal pure moet blijven en dus geen cleane zang, metal vond toch zijn oorsprong bij sabbath, en ozzy doet toch alles behalve grunten of schreeuwen

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Jeroen op 18-05-2006 om 00:33u
Score: 90 / 100

Geniaal, geweldig, superlatieven schieten tekort om dit album te omschrijven. Vrijwel elk album is een unieke parel en de nummers kunnen me nooit lang genoeg duren. Hoewel ik Damnation beter vond dan Deliverance, gaat deze plaat net wat over die tweeling heen. Geniale band en geniale plaat. Echte vakmannen

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Muggende Vlieg op 07-06-2007 om 18:54u
Score: 92 / 100

Wow... Dank u OPETH! Jullie hebben het alwéér gedaan...
Niet beter dan Blackwater Park, maar dat lijkt mij onmogelijk. OPETH hoort te doen wat ze doen. Ze maken geen 'lange' nummers maar ze maken ze 'precies lang genoeg'.
Veel bands kunnen nog heel wat van ze leren.
OPETH blijft uniek.

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van LHATIOCRE op 28-10-2008 om 10:28u
Score: 10 / 100

SHIT WAT EEN GOEDE BAND ZEG, DUURDE LANG VOOR IK ERIN ZAT MAAR DAARNA LIET HET ME NIET MEER LOS.

VERSLAVEND LEKKER

Opeth - Ghost Reveries
Reactie van Jim op 05-02-2009 om 19:39u
Score: 80 / 100

Dan vergeet je 'n nummertje, LHATIOCRE.