Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Moody (Evanescence) - 41
  • Christopher Bradley (Beneath The Massacre) - 39
  • Luis Moya (Poema Arcanus) - 48
  • Morie "Heath" Hiroshi (X Japan) - 54
  • Steve Riley (L.A. Guns) - 66
  • Steven Adler (Guns N' Roses) - 57

Vandaag overleden:
  • Rhett Forrester (Riot) - 1994
Review

Iron Maiden - Virtual XI
Jaar van release: 1998
Label: EMI Records
Iron Maiden - Virtual XI
Vanwege het feit dat er in de vroege dagen van Metalfan.nl nogal eens een belabberde of overdreven subjectieve recensie zich wist te vestigen in de review lijst, hebben we maar besloten om bepaalde gevallen te vervangen. Zo ook in het geval van "Virtual XI" , het elfde studioalbum van Iron Maiden.

Dit album werd in een periode uitgebracht die niet bepaald succesvol was voor het sympathieke Engelse vijftal. Het was de tijd dat niet Bruce Dickinson achter de microfoon stond, maar ene Blaze Bayley. Tevens was dit album mijn kennismaking met Iron Maiden, maar dat even terzijde. Dat Blaze een prima vervanger was had hij in mijn optiek al bewezen op het fantastische "The X Factor", nog altijd één der favoriete Maiden albums van ondergetekende. Blaze is misschien niet zo'n unieke hoogvlieger als Bruce, maar zijn donkere stemgeluid liet de band een hele duistere kant opgaan en dat was net nodig nadat de band op "No Prayer for the Dying" en "Fear of the Dark" voor hun doen, een aantal zeer matige en overbodige nummers had geproduceerd.

"Virtual XI" is dus het tweede en laatste album met Blaze op zang en het eerste dat opvalt is de productie. De band heeft op dit album voor het eerst gebruik gemaakt van digitale hard disk recording en voor de analoog fanaten was dat natuurlijk even een flinke omschakeling.
Ook valt op dat er maar 8 nummers op de cd staan, dat is wel even flink anders dan "The X Factor" die wel wat te lang te duurde. De band gaf toentertijd al aan dat deze keuze bewust was geweest.

Het album opent lekker met het pakkende Futureal, waarschijnlijk het kortste Maiden nummer mét zang ooit gemaakt. Het nummer klinkt energiek, heeft vaart en de zang klinkt bijzonder goed. De prachtige flitsende gitaarsolo van Dave Murray is dan de slagroom op de taart.

Nog maar net bekomen van de vlotte opener komt ons al gelijk het bijna 10 minuten durende The Angel and the Gambler tegemoet. Een nummer dat opvalt vanwege de duidelijke jaren '70 invloeden. Het is even wennen geblazen en als blijkt dat het niet al te geweldige refrein bijna 4 minuten lang herhaald word, dan moeten we helaas veronderstellen dat dit één van de meest matige en inspiratieloze Maiden nummers is die ooit is opgenomen. Muzikaal en vocaal zit het nummer op zich prima in elkaar en de snerende rauwe gitaarsolo's petsen lekker in het gezicht, maar bijzonder word het nergens. Als je dit nummer toch nog tot z'n recht wil laten komen dan is het aan te raden om de ingekorte single-versie eens te beluisteren.

Nadat de ellelange refreinherhaling is afgelopen slaat de vonk wel weer over bij When Lightning strikes Twice, een echte kraker in de Maiden traditie. Het nummer heeft vaart, kent veel afwisseling, geweldige riffs en als climax twee schitterende solo's van Dave en Janick. Het refrein is wat eenvoudig, maar wel snel mee te brullen. Ook de tekst verdient hier een pluim, want deze is behoorlijk diepzinnig.

Het album kent ook een episch nummer en dat vinden we deze keer in de vorm van The Clansman. Het nummer refereert aan de Schotse vrijheidsstrijders en het woordje 'Freedom' komt dan ook menigmaal voor in de tekst. Er word sterk afgetrapt met een subliem intro waarin acoustische bas en acoustische gitaar hand in hand gaan. Vervolgens volgen er enkele rustige zangpartijen die via een spanningsopbouw naar een hoogtepunt worden geleid. Het moet gezegd worden, want Blaze zingt hier gewoon ijzersterk en ik ben van mening dat de live versies met Bruce er absoluut niet overheen gaan.
De epiek van de song komt opnieuw tot een hoogtepunt bij de folk beïnvloede riffs en gitaarsolo's. Een kraker dus die gemakkelijk op de albums uit de Gouden jaren had kunnen staan.

Eigenlijk wilde ik aan When Two Worlds Collide niet al teveel woorden vuil maken. Het is een typische Murray rocker die muzikaal gezien prima in elkaar steekt. Vooral de pompende baspartijen klinken heerlijk en ook Blaze steelt menigmaal de show met pakkende zanglijnen. Minpuntje is echter de belachelijke tekst wat het niveau iets onderuit haalt.

The Educated Fool is voor mij HET nummer van de cd en dat komt vooral door het prachtige instrumentale middenstuk, de uitstekende tekst en de geweldige gitaarsolo's. De warme productie die het album heeft krijgt hier pas een echte meerwaarde.

Het daaropvolgende Don't Look into the Eyes of a Stranger lijkt een beetje in de lijn te liggen van The Angel and the Gambler, maar dat valt achteraf erg mee. Het nummer duurt wellicht iets te lang en de soms wat zeikerige zangpartijen halen de vaart flink uit het nummer. Het ietwat manisch klinkende instrumentale slotstuk krikt het niveau van het nummer dan wel weer gedeeltelijk op, maar we zijn beter van de band gewend.

Het album word dan afgesloten met het magistrale Como Estais Amigos. Een schitterende power ballad waarin Blaze zijn beste zangprestatie ooit neerzet (kijkende naar zijn periode bij Iron Maiden). De tekst over de Falklands oorlog is erg interessant en de emotionele zang weet alles in het juiste daglicht neer te zetten. De acoustische passages en de prachtige gitaarsolo van Janick maken van dit ondergewaardeerde nummer een klassieker.

Na deze nadere bestudering van de nummers moet ik toch concluderen dat het hoge niveau van "The X Factor" niet word gehaald. Slechts sporadisch komen er magische momenten voor en hoewel ik dit album uit nostalgie nog altijd graag beluister, staan er een aantal onnodig zwakke prestaties op.
Toch hoort dit album thuis in de collectie van iedere metalfan en natuurlijk iederen Iron Maiden fan, want plezier beleef je er zeker wel aan. Al is het alleen maar voor de schitterende hoes die door Melvyn Grant werd verzorgd. Productioneel klinkt het album warm en vet en slecht is het allemaal zeer zeker niet. Geef het album in ieder geval een kans en datzelfde geldt voor de zang van Blaze. Zeker niet het beste Iron Maiden album, wederom ondergewaardeerd, maar toch binnen de algemene metal scene opnieuw een heerlijke cd.

Tracklist
1. Futureal
2. The Angel and the Gambler
3. When Lightning Strikes Twice
4. The Clansman
5. When Two Worlds Collide
6. The Educated Fool
7. Don't Look to the Eyes of a Stranger
8. Como Estais Amigos

Score: 78 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 21 juli 2005

Meer Iron Maiden:

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van mad max op 22-07-2005 om 18:23u

Dit is gewoon het slechtste album wat maiden gemaakt heeft,deze cd staat ook niet tussen mijn iron maiden collectie.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een_Metalfan op 22-07-2005 om 18:50u
Score: 100 / 100

schandalig, het is mijn favoriete maiden album vreemdgenoeg

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van ZardoZ op 23-07-2005 om 13:31u
Score: 40 / 100

Ik zou zeggen: laat die oude recensie juist staan en plaats deze erbij. Zo doen ze dat bij metal-observer.com ook. Het is juist leuk om verschillende meningen te lezen. Overigens vind ik dit -net als The X-Factor- een prutsalbum: bloedeloos, inspiratieloos, matige composities, zeurderige refreinen en veel te lang uitgesponnen nummers.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Jeroen op 23-07-2005 om 14:58u

Dat vind ik eigenlijk niet, ik vind de nummers stuk voor stuk compositorisch erg sterk. Echter het zijn kleine dingen die het niet klassiek weten te maken. Ik vind Virtual XI zelf minder sterk dan The X Factor maar ook dit album was nodig om de pijnlijke laatste mindere periode met Bruce te overwinnen. Dat hebben ze goed gedaan en ik beluister Virtual XI graag..maar ja het was mijn kennismaking met Maiden dus dan heeft het automatisch iets magisch

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van ZardoZ op 23-07-2005 om 19:16u

Gelukkig valt over smaak niet te twisten, dat maakt recensies ook zo leuk! Wat vinden jullie van het idee om de oude recensies juist te laten staan?

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Rebellion666 op 23-07-2005 om 21:02u
Score: 40 / 100

Tsja... iemand een recensie laten schrijven die Maiden heeft leren kennen in de Bayley-periode is al vragen om moeilijkheden. Sowieso denk ik dat de eerste recensie beter was dan dit kladje. Een album valt of staat met de eerste luisterbeurt en geeft daarmee in belangrijke mate de kwaliteit van de nummers aan. Nu ja... dat schoot op dit album nogal eens tekort. Ik snap het fenomeen retro-reviews dus ook niet helemaal. Virtual XI stond in het teken van matige songs, een aarslelijke cover en een productie om nu niet bepaald over naar huis te schrijven. Een gemiddelde demo klinkt beter. Tel daarbij de beroerde (lees valse) zang van Blaze op en het is duidelijk waarom meteen ná de Virtual XI tour Dickinson de boel weer is komen versterken. Een baggeralbum die we maar snel moeten vergeten denk ik zo. Moet er wel eerlijk bij zeggen dat Maiden mét Blaze in Ahoy 1998 wel een stuk overtuigender klonk dan ten tijde van de tour omtrent The X-factor.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een_Metalfan op 24-07-2005 om 15:26u

feit is wel dat de eerste recensie 90 punten kreeg en een constante te subjectieve lofrede was ik heb geprobeerd om het magische gevoel dat dit album meebrengt zoveel mogelijk niet mee te laten spelen

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een_Metalfan op 27-07-2005 om 15:07u
Score: 40 / 100

Waarom worden alle Maidenreviews geschreven door fanboys ? kutalbum

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een_Metalfan op 27-07-2005 om 20:29u

val toch dood stomme idioot zou het slim zijn om een hater dit te laten schrijven Bart

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Mike op 30-07-2005 om 00:24u
Score: 50 / 100

Bloedeloos album dit, na aanschaf nooit meer gedraaid. De 50 punten zijn voor de Clansman, wat een klassieker is.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een_Metalfan op 31-07-2005 om 18:22u

ik snap niet dat de revieuwer de productie van dit album goed vind. Dat is wat mij betreft 1 van de dingen die hat album onderuit haalt. De zang vab Blaze, die ik bijzonder matig vind, staat onbegrijpoelijk hard in de mix en er word productioneel geen enkele moeite gedaan te verhullen dat de man gewoon geen goede zanger is. Verder zijn eigenlijk alle nummers, afgezien van futureal, veel te lang. Toch ben ik van mening dat dit best een goed album had kunnen zijn als Bruce de zanger was geweest, als het album in een echte sudio met een echte producer was opgenomen en de nummers waren ingekort. Ofwel: ik ben zeer benieuwd hoe diti album klinkt als het opnieuw zou worden opgenomen door de huidige maiden bezetting en met de productie van brave new world.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een_Metalfan op 01-08-2005 om 13:05u

wederom een commentaar waar je niets mee op schiet. blaze is geen slechte zanger en hij is ook geen bruce. Daarom is het belangrijk dit album los te zien van het bruce materiaal op vocaal vlak. En dan is het best aardig. Productioneel gezien komt alles goed genoeg naar voren, al had het inderdaad wat meer mogen knallen.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een_Metalfan op 14-08-2005 om 01:57u
Score: 40 / 100

Blaargh, dit is in ieder geval 1 Maiden album dat nooit tot m'n collectie zal behoren. Inspiratieloosheid was kennelijk het thema ten tijde van de opnamen. Dat hebben ze dan wel weer knap weten te laten manifesteren op het gehele album. Kan er helemaal niets mee, affikken die hap.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van mindpiece op 17-08-2005 om 10:55u
Score: 85 / 100

ik heb reeds vele maiden albums,en deze schiet er zeker niet bovenuit,maar ik vind dit wel een aangenaam album,naar mijn mening is eigenlijk alleen 'when 2 worlds collide'niet goed, omdat Blaze niet echt schijnt door te hebben,dat hoge noten niet echt geschikt zijn voor zijn stem ,hetzelfde is van toepassing op het (hardere deel van)"como estais amigos"een song die ik voor de rest zeker niet slecht vind.Bruce en Paul waren beter,maar als Blaze niet te veel hoge noten wil halen is hij zeker niet slecht

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van AOR POMPY op 18-08-2005 om 18:26u
Score: 10 / 100

Uiterst zwakke schijf van een omhooggeschreven band. Maiden deugt gewoon van geen kanten. Ze leveren hier het zoveelste bewijs van hun onkunde ! Knuddeband, zelfs hun klassieker 'Number Of The Beast', haalt bij nog geen score van 50 ! Nee, geef mij maar lekker Saxon ! Klassesongs en veel heaviër dan wat Maiden ooit klaarmaakte ! BORING 8

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een_Metalfan op 21-08-2005 om 00:37u

hahaha, sodemieter toch op man met je afzeikende praatjes. Post dan gewoon geen reactie, idioot.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een_Metalfan op 29-09-2005 om 15:58u

Ik zou het jammer vinden als oude recencies weggehaald worden. De auteurs daarvan hebben er werk aan gehad en het is zonde omdat zomaar te vervangen. Ik zou zeggen, net als iemand al eerder zei: laat de oude recensies staan. Als je een nieuwe wil maken, zet hem er dan naast om te vergelijken.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Jeroen op 04-10-2005 om 19:58u

een recensie van 5 of 6 zinnen ? nee hoor, eerder werd bijna alles geaccepteerd

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een_Metalfan op 07-10-2005 om 15:48u

Ik weet niet welke albums zo weinig zinnen hebben/hadden in de recensie. Maar ik weet er genoeg, waarbij dat niet zo is.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een_Metalfan op 20-10-2005 om 00:02u
Score: 1 / 100

De stem van Blaze past niet bij Maiden. De reviewer is blijkbaar toondoof want nergens meldt hij dat Blaze gewoon vals aan het zingen is op een nogal tenenkrommende manier.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van thecoldwhitelight op 20-10-2005 om 13:26u
Score: 40 / 100

Achja, smaken verschillen nou eenmaal... Ik vind dit zelf ook een vreselijke cd, veel te langdradige liedjes en het weet me echt nergens te boeien. Maar je hoeft toch iemand niet af te zeiken als diegene het wel goed vind.. :S

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Jan op 05-11-2005 om 11:39u
Score: 85 / 100

Heerlijk album. In tegenstelling tot Number Of The Beast, Dance Of Death en dergelijke kan ik naar Virtual 11 luisteren zonder een nummertje te skippen. Zelfs the Angel And The Gambler vind ik een prima nummertje.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van frank op 07-11-2005 om 15:53u
Score: 20 / 100

echt een kut album

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Derrick op 15-12-2005 om 22:18u
Score: 100 / 100

Mijn favoriete album van Maiden, vraag me niet waarom. Gewoon alles is geweldig

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van HeAvYMeTaL op 25-01-2006 om 16:06u
Score: 75 / 100

lolz album ik vind alleen when two worlds collide slecht kom ook es op HeAvYMeTaL.come2me.nl

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Een Metalfan op 22-02-2006 om 22:28u

Vergeleken met dit album was X-Factor best redelijk, ik heb maar 1 ding te zeggen: THIS SHIT SUCKS!!!

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Evil_Lynne op 01-03-2006 om 18:29u
Score: 70 / 100

Ik vond dit album beter dan the X Factor omdat er op die CD m.i. te veel nummers op stonden die niet geschikt waren voor Blaze's (beperkte) stem. Jammer is wel dat sommige nummers gewoon te lang duren en tot vervelens toe herhaald worden: denk maar aan 'freedom' in 'The Clansman' (wat overigens wel een klassieker is). En 'The Angel and the gambler' is gewoon het saaiste/slechtste nummer in de Maiden historie. Ik ben niet echt (als velen) een fan van Iron Maiden met Blaze, vandaar 70 punten.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Metalkev op 04-03-2006 om 18:46u
Score: 70 / 100

Maiden blijft Maiden!Er zijn 2 'mindere' albums maar slecht kun je ze niets noemen!Volgens mij een van de beste groepen ooit! Maiden 4-ever

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Kenneth op 31-05-2006 om 22:36u
Score: 90 / 100

Ik blijf genieten van dit album. Ik draai het 10 keer meer dan bv fear of the dark en no prayer. Ik vind dat alle mensen die zagen dat Blaze een kutzanger is es moeten stilstaan bij de prestaties van Bruce begin jaren '90. Wie zegt dat de stem van Blaze niet past bij Maiden kent er weinig van. Maiden is meer dan The number of the beast en heeft één geweldig kenmerk: elk album is anders, ze blijven nooit hangen bij dezelfde stijl, ze evolueren mee. Het feit dat Blaze erbij was is goed geweest voor Maiden. Om het over het album te hebben: er is geen enkele plaat die verveeld en als test heb ik het album 3 maal achter elkaar beluisterd. Een pareltje!

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Eddie2 op 08-04-2010 om 00:09u
Score: 79 / 100

Blaze live (ten tijde van Maiden) = vals
Blaze op de plaat = niet vals.

Blaze zingt in een andere toonsoort. The X factor en bovenstaande cd zijn ook muzikaal gezien in een andere setting opgenomen als in de Bruce periode. Blaze heeft nou eenmaal niet het bereik van Bruce. Maar Bruce kan ook niet zo laag als Blaze. Geen vergelijk. Best te doen beide Blaze Maiden platen.

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Vincent op 16-08-2011 om 21:40u

Kortste Iron Maiden nummer met zang is Twilight Zone

Iron Maiden - Virtual XI
Reactie van Jeroen op 06-06-2015 om 20:26u
Score: 75 / 100

Dit was ook voor mij mijn eerste maiden album, dus misschien ben ik bevooroordeeld. Virtual XI is geen erg goed album, maar ik vind het niet echt slecht ook. Het is OK als achtergrondmuziek en ik vind het lekkerder klinken dan The X factor en A Matter of Life and Death, die ik minder vind. Blazes zangprestatie op deze cd is ook goed. Niet supergoed, maar eigenlijk ook niet slecht.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.