Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Fear Factory - Digimortal
Jaar van release: 2001
Label: Roadrunner Records
Fear Factory - Digimortal
Nu de jaarlijstjes er weer aankomen, en iedereen zijn of haar favoriete albums van 2001 kiest, is het misschien nuttig om een de nieuwste schijf van Fear Factory eens onder de loep te nemen.

"What will become" klinkt goed, heel goed zelfs als opener. Het is zo een lied waarvan iedereen weet dat ze er hun live-concerten mee gaan beginnen. Een korte, dreigende intro die al gauw overgaat in een mix van gitaar, bas, drum, electronica en gezang/gebrul (gebrul in de meest positieve zin van het woord). Dit is eigenlijk een heel traditioneel nummer qua opbouw, maar wat Fear Factory boven de middelmatigheid trekt, is hun oog voor detail. De synthesizer-geluidjes die hun lage "sound" wat variatie geven, het strakke drumwerk en de afwisselende zang.

Wat volgt is een gevarieerd, strak en intens album. Liedjes zoals "No one", "linchpin" en "hurt conveyer" behoren tot het beste materiaal van de band.De drums klinken zoals altijd, onnavolgbaar. Ook de gitaar en bas staan weer loeihard te rammen tegen je geluidsinstallatie. Toch meen ik dat Burton de uitblinker is op dit album. Zijn zang is nog gevarïeerder dan anders, met hoge uithallen die op zware brullen volgen zoals niemand het hem nadoet.

Er staat ook weer veel afwisseling op het album, zo hebben we een echt moordend zware song ("acres of skin"), twee zachte songs ("invisible wounds" en afsluiter "never end") en een nummer met hip-hop invloeden '"back the fuck up").

Ik schat het album net iets minder hoog in dan "obsolete" (wat persoonlijk is. De sound en het idee achter de cd spreken me heel erg aan), maar het blijft natuurlijk smullen met dit onvervalst brokje moderne metal.

Tracklist:
1. What Will Become?
2. Damaged
3. Digimortal
4. No One
5. Linchpin
6. Invisible Wounds (Dark Bodies)
7. Acres Of Skin
8. Back The Fuck Up
9. Byte Block
10. Hurt Conveyor
11. (Memory Imprints) Never End

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 80 / 100

Reviewer: Tim Cunningham
Toegevoegd: 24 december 2001

Koop dit album in

Meer Fear Factory:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Fear Factory - Digimortal
Reactie van DimmuSoldier op 27-12-2001 om 10:30u
Score: 60 / 100

ik vind het eerlijk gezegd niet echt een topper. ik had weer een cd verwacht in de stijl van obsolete en demanufacture, maar dat viel heel erg tegen. ik geef ze nog net wel een voldoende, maar meer vind ik het niet waard

Fear Factory - Digimortal
Reactie van Een_Metalfan op 27-12-2001 om 20:16u
Score: 40 / 100

ik ben hier ook niet zo over te spreken, ik heb toch het idee dat FF zich met deze plaat dichter naar de nu-metal begeeft, de rifjes zijn allemaal wat eentoniger enzo.. ik weet het niet - maar deze plaat heeft 'het' niet voor mij...

Fear Factory - Digimortal
Reactie van Violator op 04-01-2002 om 19:34u
Score: 100 / 100

In vergelijking met Soul of a new machine en Demanufacture vind ik dit album niet echt verrassend en knallend. Veel te veel van het zelfde zonder uitschieters. De bonusnummers zijn nog het beste.

Fear Factory - Digimortal
Reactie van ZardoZ op 31-07-2002 om 06:16u
Score: 40 / 100

Wat een tegenvaller is dit album zeg. Saai en eentonig vooral. Zoek je iets van FF, koop dan Obsolete of nog beter: Demanufacture

Fear Factory - Digimortal
Reactie van Solarfall op 17-09-2002 om 22:21u
Score: 80 / 100

Toch zeker wel n aardige cd, alleen niet veel vernieuwends. Wat mij betreft hadden ze ''back the f*ck up'' weg kunnen laten van de cd, want hip/hop samen met metal is niks(Cypress Hill is geen kloot an).

Fear Factory - Digimortal
Reactie van MrBlond op 04-10-2002 om 16:10u
Score: 20 / 100

Het is net alsof je steeds hetzelfde nummer hoort. Allemaal nu-metal tactiecen met n rapliedje er tussendoor etc. Vergelijk dit voor de grap eens met Demanufacture...... PS. Als je dan toch dit album koopt, neem dan de digipack waar naar ik meen outtakes van Obsolete op staan, allemaal 100 x beter dan wat er op dit album staat.

Fear Factory - Digimortal
Reactie van Een_Metalfan op 13-02-2003 om 18:54u
Score: 90 / 100

En dat noemt zich "fans" die fear factory cd beetje af gaan zitten kraken omdat het commercieel is? vinden jullie jezelf nie een beetje zielig? zo commercieel zijn ze niet,keb althans nog geen nummer in een of andere top 40 gezien...jullie? dus dat is gewoon gelul.Het gaat om het geluid en niet om een of ander zielig verhaal genaamd nu-metal en commercieel worden.

Fear Factory - Digimortal
Reactie van MrBlond op 09-03-2003 om 03:17u

Ik heb in geen enkele reactie de woorden "commercieel" en "top 40" gezien (behalve in deze en de voorgaande dan), wel "eentonig" en "hetzelfde". Toch even iets anders. Zeker niet bekend met voorgaande werk???

Fear Factory - Digimortal
Reactie van MrBlond op 09-03-2003 om 03:19u

...Trouwens, je noemt 't zelf al een commercieel album. Classic case van jezelf in de voet schieten!

Fear Factory - Digimortal
Reactie van Een_Metalfan op 28-05-2003 om 15:59u
Score: 90 / 100

Digimortal overtrof mijn verwachtingen, weer eens wat anders van Fear Factory, een beetje afwisseling tussen de albums doet naar mijn mening, nieman kwaad

Fear Factory - Digimortal
Reactie van Een_Metalfan op 11-08-2003 om 13:47u
Score: 85 / 100

ik vindt dezecd juist wel een van de toppers van ff,okee hij ken niet op tegen demanfacture maar moet elk album nou met die plaat vergelijkt worden?! gewoon lekkere riffs en beukende drums zoals ik gewend ben ze

Fear Factory - Digimortal
Reactie van Een_Metalfan op 11-08-2003 om 13:48u
Score: 85 / 100

ik vindt dezecd juist wel een van de toppers van ff,okee hij ken niet op tegen demanfacture maar moet elk album nou met die plaat vergelijkt worden?! gewoon lekkere riffs en beukende drums zoals ik gewend ben van hun

Fear Factory - Digimortal
Reactie van GnarKill op 10-02-2004 om 12:14u
Score: 70 / 100

tipt niet aan Obsolete, maar verder goede cd...ze hadden idd Back the f*ck up weg kunnen laten....

Fear Factory - Digimortal
Reactie van Een_Metalfan op 09-09-2004 om 16:08u

Dit is een dik zeikalbum, wat de fuck dachten de gasten van FF wel niet toen ze dit gedrocht vorm gaven? Gelukkig gaat het terug de goeie weg op met Archetype... .

Fear Factory - Digimortal
Reactie van Een Metalfan op 29-03-2006 om 17:40u
Score: 85 / 100

jjullie moeten niet zo raar doen. Het is een goed album. Maar niet zo goed als de andere albums. Het is en blijft FEAR FACTORY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fear Factory - Digimortal
Reactie van Teun op 04-06-2011 om 00:54u
Score: 100 / 100

Prima album