Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Apocrypha - Imminent Damnation
Jaar van release: 2004
Label: Eigen Beheer
Apocrypha - Imminent Damnation
Apocrypha is een melodieuze black metal band uit Nederland en dit is de eerste demo die men op de mensheid loslaat.
De demo is volledig zelf geproduceerd en het is dan ook vrij verbazend dat alles een vrij vette sound heeft en op dat gebied verdient deze band dan ook alle lof.

Op de demo staan 5 nummers en in die nummers zijn duidelijk de invloeden van Dimmu Borgir en Dark Funeral te horen, zoals de Bio ook al aangeeft. Natuurlijk klinkt het geheel niet bepaald origineel, maar een probleem vormt dit eigenlijk niet. Je moet immers wel van heel goede huize komen om nog met een eigen geluid voor de dag te komen in de hedendaagse black metal scene.
Het enige waarin Apocrypha zich onderscheid met andere bands is de zang. De zang hangt op deze demo meer tegen grunt aan dan tegen de vertrouwde black metal krijs.

De black metal is melodieus en kent hier en daar pakkende melodielijnen, veelal verzorgd door een keyboard. Dit keyboard geeft de songs tevens een extra licht symfonische dimensie en daar schuilt ook de kracht van deze jonge band. Er word sterk geopend met het razende Abandoned Imprisonment. De zang is lekker agressief, zodat de melodieuze muziek toch vrij krachtig overkomt. Natuurlijk is te horen dat deze band nog in de beginfase staat, maar dat is hen geenzins kwalijk te nemen.
De band knalt verder met Faded en hierbij verslapt soms mijn aandacht, omdat de keyboards niet bepaald overdonderend zijn en omdat de gitaarlijnen mij bekend in de oren klinken.

De rest van de songs laten eveneens een redelijke indruk achter, maar in een volgestampt genre als dit is dat natuurlijk niet genoeg.
Deze demo bevat echter soms uitstekend materiaal en al kunnen sommige nummers nog wel wat meer agressie gebruiken, toch steekt alles prima in elkaar. Ik zie dan ook een hele hoop potentie en deze band kan dus gerust een grote belofte voor de toekomst worden genoemd.

Het geheel ziet er ook nog eens professioneel uit en het artwork is erg goed verzorgd. De muziek is prima geproduceerd voor een demo en alle details zijn goed hoorbaar. Gigantische complexiteit binnen de muziek hoef je niet te verwachten, want zelf heb ik eerder het gevoel dat deze muziek gewoon lekker in het gehoor ligt.

Tenminste eens geen derde-rangs ruisbandje, maar gewoon een band die goed gestructureerde melodische black metal speelt en daar kan men nooit genoeg van krijgen. Een goede demo en ik kijk met spanning uit naar volgend materiaal waarop men hopelijk nog meer progressie boekt. Heel goed gedaan!

Tracklist
1. Abandoned Imprisonment
2. Faded
3. Suspended Animation
4. Genocide
5. Burial Sacrificial Disbelief

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 17 augustus 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]