Pit
Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in januari 2023 is uitgebracht?

...And Oceans – As In Gardens, So In Tombs
Ahab – The Coral Tombs
Atrocity – Okkult III
Beyond The Black – Beyond The Black
Black Star Riders – Wrong Side Of Paradise
Death Engine – Ocean
Defy The Curse – Horrors Of Human Sacrifice
Esoctrilihum – Funeral
For I Am King – Crown
Hoplites (Ὁπλίτης) – I Lied
Høstsol – Länge Leve Döden
Imperium Dekadenz – Into Sorrow Evermore
Iravu – A Fate Worse Than Home
Katatonia – Sky Void Of Stars
Killer – Hellfire
Måneskin – Rush!
Obituary – Dying Of Everything
Riverside – ID.Entity
Schavot – Kronieken Uit De Nevel
Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer II: Mahapralaya
Twilight Force – At The Heart Of Wintervale
Uriah Heep – Chaos And Colour
VV – Neon Noir
Walg – III
een ander studio-album uit januari 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

  8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
 • 11 februari:
 • Dizzy Mizz Lizzy en Jesper Binzer
 • For I Am King en Another Now
 • John Mitchell
 • Smyrna Death Fest
 • 12 februari:
 • Dream Theater
 • Up The Irons (met Dennis Stratton)
 • 13 februari:
 • Rolo Tomassi, Holy Fawn en Heriot
Kalender
Vandaag jarig:
 • Gas Lipstick (HIM) - 52
 • Morgan "Mogge" Löfstedt (Wulfgar) - 40
 • Paul Barker (Ministry) - 64
 • Vince Neil (Mötley Crüe) - 62

Vandaag overleden:
 • Tony Destra (Cinderella) - 1987
Review

Dimmu Borgir - Puritanical Euphoric Misanthropia (Remixed & Remastered)
Jaar van release: 2022
Label: Nuclear Blast Records

 -

Een jaar te laat - vorig jaar was immers het twintigjarig jubileum - pakt Nuclear Blast Records uit met een hernieuwde versie van een van de klassieke blackmetalalbums uit het begin van deze eeuw. Ik heb het over Puritanical Euphoric Misanthropia, het album waarmee de Noorse, symfonische blackmetalformatie Dimmu Borgir definitief zijn status als undergroundband achter zich laat en doorbreekt naar de massa. Het is een tijdperk waarin dit genre op zijn hoogtepunt is. Een jaar eerder verschijnt het commerciële doorbraakalbum Midian van Cradle Of Filth. Samen horen deze bands tot de gezichten van een tijdperk waarin gothic en black metal samenkomen in theatrale grandeur en duistere romantiek.

De belangrijkste vraag bij opnieuw gemixte en gemasterde klassiekers is altijd of de nieuwe versie meerwaarde heeft. Het is immers een riskante onderneming. Vaak wordt de charme van het oorspronkelijke materiaal opgegeven ten koste van een al te moderne of gecomprimeerde sound, waardoor de nieuwe versie van dergelijke albums al snel in de vergaarbakken belandt. Het overkwam uiteenlopende groepen als Manowar, In Flames en Exodus al eerder. In het geval van Dimmu Borgir waren de reacties op de vernieuwde versie van Stormblåst (onder de naam Stormblåst MMV) wisselend. Hoe pakt de nieuwe mix uit bij Puritanical Euphoric Misanthropia?

Eerlijk is eerlijk, deze nieuwe versie is gezegend met een uitstekend geluid. Hoewel het oorspronkelijke album in mijn herinnering prima is geproduceerd - ik kan me nog goed voor de geest halen hoeveel indruk de massieve sound destijds maakte - klinkt deze versie toch wat voller. Het drumgeluid is iets minder industrieel, waardoor het geheel organischer over komt. Door de volle, rijkere sound komen bepaalde details beter tot hun recht. Met name het creatieve toetsenwerk van Mustis klinkt beter, omdat enkele details, die in oorspronkelijke versie verloren gingen, nu beter te horen zijn.

Vanuit creatief oogpunt laat Puritanical Euphoric Misanthropia Dimmu Borgir op zijn hoogtepunt horen. Vooral de eerste helft van de schijf mag gerust legendarisch genoemd worden. Ik durf wel te stellen dat Blessings Upon The Throne Of Tyranny, Hybrid Stigmata - The Apostasy en bovenal het magistrale Kings Of The Carnival Creation tot de beste nummers behoren die de band in zijn carrière heeft geschreven. Het zijn fantastische, gelaagde en epische composities, met een grote rol voor briljant in de muziek geweven orkestraal geweld. Laatstgenoemde track zorgt nog steeds voor kippenvel met zijn gracieuze overgang naar een ingetogen gedeelte met majestueuze, meeslepende cleane zang van Simen Hestnæs (ICS Vortex). Ook de tweede helft van het album klinkt nog steeds zeer memorabel. Hoewel deze tracks iets minder geniaal zijn, weten het vurige en beenharde IndoctriNation en het met groovende riffs doorspekte The Maelstrom Mephisto nog steeds te overtuigen.

Heel wat minder ben ik te spreken over de bonus-cd Dust Of Cold Memories, die beter achterwege had kunnen blijven. Het schijfje staat vol met nogal krakkemikkige demo-opnames van de meeste nummers. Hoewel de kwaliteit van de composities al in embryonale vorm aanwezig is, rammelt de uitvoering aan alle kanten. Dat is misschien charmant bij bepaalde lo-fi blackmetalbands, maar zeker niet bij de epische en orkestrale muziek van Dimmu Borgir. Dieptepunt is een ronduit abominabele versie van openingstrack Fear And Wonder, die klinkt als een soort kermisvariant uitgevoerd door een stel dronken clowns. In dit geval hoor ik toch echt liever alleen het opgepoetste en blinkende eindproduct. Van een goede roman hoeven we immers ook geen kladversie te lezen.

Wie zich beperkt tot het oorspronkelijke album, hoort een symfonisch blackmetalmeesterwerk dat - zeker in deze versie - de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan. Laten we hopen dat Dimmu Borgir iets van deze creatieve grootsheid meeneemt in het schrijfproces van een eventueel nieuw album.

Cd 1:
1. Fear And Wonder
2. Blessings Upon The Throne Of Tyranny
3. Kings Of The Carnival Creation
4. Hybrid Stigmata - The Apostasy
5. Architecture Of A Genocidal Nature
6. Puritania
7. IndoctriNation

Cd 2:
1. The Maelstrom Mephisto
2. Absolute Sole Right
3. Sympozium
4. Perfection Or Vanity
5. Burn In Hell (Twisted Sister-cover)
6. Devil's Path

Cd 3 - Dust Of Cold Memories:
1. Hybrid Stigmata - The Apostasy (Preprod Session 2000)
2. Blessings Upon The Throne Of Tyranny (Preprod Session 2000)
3. IndoctriNation (Preprod Session 2000)
4. Architecture Of A Genocidal Nature (Preprod Session 2000)
5. Absolute Sole Right (Preprod Session 2000)
6. Fear And Wonder (The Kolbotn Tapes)
7. Blessings Upon The Throne Of Tyranny (The Kolbotn Tapes)
8. Kings Of The Carnival Creation (The Kolbotn Tapes)
9. Puritania (The Kolbotn Tapes)
10. The Maelstrom Mephisto (The Kolbotn Tapes)
11. Sympozium (The Kolbotn Tapes)

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 2 december 2022

Meer Dimmu Borgir:

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.