Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
 • 15 december:
 • Anvil
 • Atlanta en Soothsayer Orchestra
 • Danko Jones en Giac Taylor
 • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
 • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Alestorm - Seventh Rum Of A Seventh Rum
Jaar van release: 2022
Label: Napalm Records

 -

Ze weten van geen ophouden, het Schotse gespuis achter Alestorm. Onder het zelfbenoemde label 'True Scottish Pirate Metal' struinen frontman Christopher Bowes en consorten sinds jaar en dag iedere concertzaal van naam en faam af, verkerend in variërende maar meestal verregaande stadia van algehele dronkenschap. Naast een grote fanschare heeft Alestorm een minstens zo grote irritatiefactor, waarmee de band bij grote groepen metalliefhebbers van serieuzer pluimage voor jeuk zorgt. Dat is in ieder geval al een teken dat de band iets unieks doet.

Eerlijk is eerlijk, ik heb mezelf prima vermaakt met de eerste vijf albums van het gezelschap, maar sinds het in 2020 verschenen Curse Of The Crystal Coconut vat de tot dan zo stabiele schuit van het vijftal water. De teksten worden flauwer en flauwer en de hoeveelheid goed geschreven nummers blijkt op de vingers van één hand te tellen. Met tenenkrommende experimenten als Tortuga (de rillingen lopen me nog over de rug als ik eraan terugdenk) verdwijnt de charme van de band als sneeuw voor de zon. Met Seventh Rum Of A Seventh Rum (de titel is natuurlijk een overduidelijke knipoog naar een legendarisch Iron Maiden-album) waagt Alestorm een nieuwe poging. Weet de groep het tij te keren, of is de ondergang definitief ingezet?

Nou, laten we concluderen dat de schuit van Alestorm nog steeds overduidelijk water maakt. Eigenlijk overtuigt de band alleen in de eerste drie nummers. Opener Magellan’s Expedition is een herkenbaar en pakkend nummer met een lekker ritme, stoere riffs, triomfantelijk trompetgeschal en prima keyboardondersteuning. The Battle Of Cape Fear River bewandelt de dunne draad tussen humor en platvloersheid met verve. Het is een zeer aanstekelijk nummer met een simpel, maar effectief refrein dat het live vast goed gaat doen. En Cannonball is een rampetampend feestnummer in de lijn van Fucked With An Anchor: tekstueel te flauw voor woorden, maar met zoveel zwier en enthousiasme gebracht dat het onmogelijk is om erbij stil te blijven zitten.

Eigenlijk heeft Alestorm zijn kruit dan al grotendeels verschoten, want vanaf het Eurovisie-achtige P.A.R.T.Y. keldert het niveau zienderogen. Deze track mocht in ieder geval al achterwege gelaten worden, want de discobeats en het tenenkrommende refrein doen het nummer geen goed. De tweede helft van Seventh Rum Of A Seventh Rum heb ik het idee dat ik steeds opnieuw naar dezelfde track luister. Under Blackened Banners, Magyarország, het titelnummer, Bite The Hook Hand That Feeds en Return To Tortuga zijn eigenlijk allemaal van hetzelfde laken een pak. De nummers zijn onderling volstrekt inwisselbaar en klinken bovendien als gerecyclede versies van oudere hits.

Een andere factor die gaandeweg begint te irriteren, is de enorme platheid van de teksten. Inmiddels heeft Alestorm toch wel alle mogelijke varianten van “rum”, “drink”, “quest”, “party”, “yar har har” en “laddy” in zijn nummers weten te verwerken. Nu ben ik de laatste die diepgang verwacht op een Alestorm-album, maar de eerste platen zitten toch heel wat spitsvondiger en gevatter in elkaar. Het lijkt alsof de band niet eens meer de moeite neemt om iets fatsoenlijks op papier te zetten. Ook al zingt het gezelschap her en der in andere talen (Hongaars, Spaans) als eerbetoon aan de fans, het niveau wordt er niet beter door.

Alestorm begint een beetje het Steel Panther-syndroom te ontwikkelen en meer en meer een parodie op zichzelf te worden. Van fris, frivool, origineel en humoristisch naar een steeds versletener versie van dezelfde grap. Kortom: het wordt de hoogste tijd om eens aan te meren en het schip een goede onderhoudsbeurt te geven, want dit kan zo niet langer.

Tracklist:
1. Magellan's Expedition
2. The Battle Of Cape Fear River
3. Cannonball
4. P.A.R.T.Y.
5. Under Blackened Banners
6. Magyarország
7. Seventh Rum Of A Seventh Rum
8. Bite The Hook Hand That Feeds
9. Return To Tortuga
10. Come To Brazil
11. Wooden Leg (Part III)

Score: 57 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 26 juli 2022

Meer Alestorm:

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.