Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Avantasia - The Metal Opera
Jaar van release: 2001
Label: AFM Records
Avantasia - The Metal Opera
Hmzz dat deze cd nog niet beschreven is hier. Dit is toch echt een van de beste Metal cd's die er dit jaar is uitgekomen. Maar goed nu is de eer aan mij om deze geweldige cd te beschrijven.
Deze cd zou je kunnen vergelijken met de Ayreon cd's, qua opzet dan. Gewoon veel geweldige gastzangers een paar geweldige muzikanten en een meesterbrein die alles bij elkaar brengt. Qua muziek is het effe andere koek omdat dit gewoon pure Power Metal is.

Goed het meesterbrein is de van Edguy bekende zanger/componist Tobias Sammet. En hij heeft een indrukwekkende rij muzikanten weten op te trommelen.
Henjo Richter - Gitaar (Gamma Ray) / Markus Grosskopf - Basgitaar (Helloween) / Alex Holzwarth - Drums (Rhapsody) / Jens Ludwig - Gitaar (Edguy). De gastzangers en zangeres vertel ik wel bij de nummers

Het album opent met het instrumentale Prelude, een orchestraal bombastisch begin wat je meteen in de juiste sfeer brengt. Dan barst het geweld los met Reach Out For The Light Een supersnel power metal nummer met een geweldige hoofdrol voor ex-Helloween zanger en mijn grote zangvoorbeeld Micheal Kiske (Overigens hij doet mee onder de schuilnaam Ernie). Overigens zingt op elk nummer Tobias Sammet ook mee. Serpents In Paradise is een lekker agressief en snel nummer met David Defeis als gastzanger.

Malleus Maleficarum is een gesproken tussenstukje. Vervolgd door het lekkere Breaking Away met weer Micheal Kiske. Daarna komt toch wel een van mijn favoriten. Het schitterende Farewell is een geweldige bombastische ballade met een geweldig maar veels tekort gastoptreden van ons eigen Sharon den Adel. Om tranen van in je ogen te krijgen. The Glory Of Rome is weer een lekker snel nummer met de geweldige Rob Rock en de van At Vance bekende Oliver Hartmann.

In Nomine Patris is weer een instrumentaal tussenstukje. gevolgd door het mooie midtempo Avantasia met weer Micheal Kiske achter de mic. A new Dimension is alweer een instrumentaaltje. Inside is een korte ballade met Andre Matos (ex-Angra en absoluut niet mijn favoriete zanger!) en de altijd geweldige Kai Hansen (Gamma Ray) als gastzangers. Kai zingt ook samen met o.a. Rob Rock op het geweldige midtempo nummer Sign Of The Cross. Het afluitende nummer The Tower is mijn favoriet van het album. Een geweldige opbouw met een van de mooiste refreinen die ik ken en met een meesterrol voor Micheal Kiske. Ook Timo Tolkki (Stratovarius) komt nog effe langs in dit nummer.

Tobias Sammet heeft met dit album een meesterwerk afgeleverd waar menig muzikant alleen maar van kan dromen. Ook het verhaal waar het album over gaat is geweldig maar dat ga ik niet vertellen anders wordt het te lang. Het verhaal staat op de officele website van Avantasia dus dat moet je daar maar even opsnorren als je er in geintereseerd bent.

Ik kan niet wachten totdat deel twee uitkomt. De muziek schijnt Tobias al geschreven te hebben maar aangezien hij het nu effe heel druk heeft met zijn eigen band Edguy kan dat nog wel effe duren. Maar ik heb geduld.

Score: 97 / 100

Reviewer: Metalian-Diablo
Toegevoegd: 28 oktober 2001

Koop dit album in

Meer Avantasia:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van een op 28-10-2001 om 14:48u
Score: 100 / 100

Alle muziek en zang is al opgenomen voor Avantasia deel 2. Release is volgend jaar zomer.

Reactie van Wit op 28-10-2001 om 20:32u
Score: 10 / 100

Ik kan er maar weinig aan toevoegen. Het is inderdaad een geweldige cd.

Reactie van een op 30-10-2001 om 13:44u
Score: 100 / 100

Ik dacht dat die drummer van Edguy was, niet Rhapsody, maar ik kan het mis hebben. Het album roelt.

Reactie van Riptor op 26-02-2002 om 07:30u
Score: 70 / 100

toch maar eens halen denk ik :)

Reactie van ZardoZ op 01-08-2002 om 15:05u
Score: 90 / 100

Echt een geweldig album, jammer alleen van dat Duitse steenkolen Engels in het boekje. Had de platenmaatschappij daar echt niet even naar kunnen kijken?

Reactie van WorldOfMetal op 01-04-2004 om 20:16u
Score: 95 / 100

Prachtige cd, die Tobias Sammet kan er wat van. Hij heeft met zijn Edguy cd's al laten horen dat hij een songwriter en zanger van hoog niveau is. En dan komt hij met dit product, als je een dubbele metalopera kunt schrijven die constant blijft boeien, mede door de geweldige gastbijdragen, ben je heel wat mans...

Reactie van MrBadguy op 14-11-2005 om 16:08u
Score: 95 / 100

Voor de meeste is dit natuurlijk een bekend werkje en er valt weinig aan toe te voegen. Wat voor sommige twijfelaars misschien nog wel de moeite waard om te weten is is dat dit voor mij dé CD was die mij als hardrocker overtuigd heeft van de kracht in powermetal.

Reactie van whatever op 26-02-2007 om 11:07u
Score: 99 / 100

ikzelf ben vol lof over avantasia, ik snap alleen niet dat ze zo onbekend zijn in nederland.. ze zijn zo ontzettend goed en je hoort er helemaal niks van..