Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-04-2021

Motörhead - Ace Of Spades (40th Anniversary)
Jaar van release: 2020
Label: BMG Records

Motörhead - Ace Of Spades (40th Anniversary)

Zodra iemand de woorden Ace Of Spades in de mond neemt, zal het hart van menig hardrocker sneller gaan kloppen. Iedereen kent de Motörhead-klassieker. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal het niet lang duren om deze veertig jaar oude song en het album te omarmen. De iconische Motörhead-albums zijn al diverse keren opnieuw uitgebracht om nieuwe generaties kennis te laten maken met het werk van Lemmy Kilmister en co. Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van Ace Of Spades wordt het album in een luxe editie opnieuw en geremasterd uitgebracht. Het is dezelfde behandeling die de twee voorgaande platen Bomber (1979) en Overkill (1979) ook hebben gekregen. De reguliere cd- en vinylversies bevatten het oorspronkelijke album en een liveplaat: Live At White Hall, Belfast, 23rd December 1981. Voor fans met een dikke portemonnee is er een bijzonder mooie boxset gemaakt met daarin veel extra's.

Aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig was Motörhead op zijn best. Lemmy Kilmister, Fast Eddie Clarke en Phil Taylor brachten in twee jaar tijd drie albums uit die nog altijd staan als een huis en tot de favorieten van velen zijn gaan behoren. Bomber is wellicht de minste van de drie, maar nog altijd een prachtplaat. Op Overkill en Ace Of Spades valt weinig aan te merken. Laatstgenoemde heeft met twaalf tracks er twee meer dan beide voorgangers, maar met de korte, compacte songs zijn er weinig verschillen in speelduur.

De stortvloed aan opgepompte rock-'n-roll met onder meer punkinvloeden vliegt als een razende voorbij. Het typische Motörhead-geluid klinkt na veertig jaar nog even fris en opzwepend en wat spelen de heren fantastisch. Mindere songs zijn er eigenlijk niet te vinden en menig track heeft het tot in de liveshows gehaald. Natuurlijk zijn er diverse songs die er bovenuit springen en tot verplichte kost in de rockhistorie behoren. Dat zijn naast de titeltrack onder meer (We Are) The Road Crew en Shoot You In The Back. Met recht een plaat die elke hardrockliefhebber in de kast moet hebben staan.

Ook het extra materiaal is de moeite. De hardcoveruitgave is mooi vormgegeven met veel beeldmateriaal en een begeleidende tekst door journalist Kris Needs. Menig fan zal zijn vingers aflikken bij de setlist van Live At White Hall, want de ene na de andere publieksfavoriet vliegt je om de oren. De geluidskwaliteit is dik in orde en ook de teksten van de bandleden tussen de songs door zijn goed te verstaan. De gelijkenissen in sets met andere liveregistraties uit die periode, zoals No Sleep 'til Hammersmith (1981), zijn, niet geheel verrassend, groot. Voor wie zijn platenkast al vol heeft staan met Motörhead-uitgaven is deze editie dan ook wat minder interessant. Voor nieuwe fans of mensen die hun verzameling compleet willen maken, is het echter een bijzonder mooie release.

Tracklist:
Disc 1: Original Studio Album
1. Ace Of Spades
2. Love Me Like A Reptile
3. Shoot You In The Back
4. Live To Win
5. Fast And Loose
6. (We Are) The Road Crew
7. Fire Fire
8. Jailbait
9. Dance
10. Bite The Bullet
11. The Chase Is Better Than The Catch
12. The Hammer

Disc 2: Live At White Hall Belfast, 23rd December 1981
1. Ace Of Spades
2. Stay Clean
3. Over The Top
4. The Hammer
5. Shoot You In The Back
6. Metropolis
7. Jailbait
8. Leaving Here
9. Capricorn
10. Too Late, Too Late
11. (We Are) The Roadcrew
12. No Class
13. Bite The Bullet
14. The Chase Is Better Than The Catch
15. Overkill
16. Bomber
17. Motörhead

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 9 november 2020

Meer Motörhead:

[ Terug naar de Album Reviews ]