Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2020

The Spiral Electric - The Spiral Electric
Jaar van release: 2019
Label: Eigen beheer

The Spiral Electric - The Spiral Electric

2019 was een uitstekend jaar voor psychedelische rock met veel sterke releases. De nieuwe, zelfgetitelde plaat van The Spiral Electric is er één van. Het derde album van de deze psych/progformatie uit San Francisco is in februari in eigen beheer uitgebracht. De ervaren Clay Andrews is de spil van de band en neemt naast de vocalen onder andere het gitaar-, keyboard-, synthesizer- en additionele percussiewerk voor zijn rekening. Naast Andrews bestaat de band uit Nicolas Percey (leadgitaar, achtergrondvocalen), Michael Summers (basgitaar) en Matias Drago (drums).

Op The Spiral Electric laat de groep zich van vele kanten horen. De plaat heeft veertien tracks, waarvan Episode I, II en III drie zeer korte instrumentals zijn, die bestaan uit ambient- en noise-geluiden. De elf overige composities zijn absoluut de moeite waard wanneer King Crimson, Pink Floyd, Hawkwind en Black Sabbath tot je favoriete bands behoren. In opener A Descent Into The Maelstrom zet de band meteen een mooie, dromerige sfeer neer. De ingetogen vocalen en spacy synths worden afgewisseld met noisy gitaarpartijen die doen denken aan de alternatieve rock uit de nineties. Deze geslaagde mix tussen alternatieve rock en psych past The Spiral Electric ook in Marbles, Wildflowers en afsluiter I Could Be Healed toe.

The Spiral Electric blijft gedurende de hele plaat verrassen. Zo doet het rockende No Bridge Left Unburned vooral in het refrein erg denken aan Rush. Het instrumentale Staring Down The Barrel gaat met een mix tussen western en surf compleet de andere kant op. In Hole In My Soul komt de band stevig uit hoek met knallend riffwerk. In deze track zijn bovendien de zangmelodieën erg goed en pakkend. The True Nature Of Sacrifice is de hoogvlieger van het album. Het King Crimson-achtige nummer heeft een prachtige opbouw. De rustieke vocalen van Andrews zorgen voor kippenvel en de gitaarsolo’s zijn prachtig. Het nummer eindigt – compleet in eigenzinnige stijl – met een eruptie van instrumentale noise.

The Spiral Electric is een plaat die tijd vergt. Het loont echter om je te verdiepen in de songs. Het is een lang album dat stilistisch veel kanten opgaat. Met het psychedelische karakter als gemene deler verkent de band diverse muzikale richtingen zonder onsamenhangend te klinken. Dit is een album om trots op te zijn.

Tracklist:
1. A Descent Into The Maelstrom
2. No Bridge Left Unburned
3. Swamp Type Thing
4. Drown My Sorrows
5. Episode I
6. Staring Down The Barrel
7. Marbles
8. Wildflowers
9. The Final Moment
10. Episode II
11. Hole In My Soul
12. The True Nature Of Sacrifice
13. Episode III
14. I Could Be Healed

Score: 82 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 17 januari 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]