Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Dream Evil - Six
Jaar van release: 2017
Label: Century Media
Dream Evil - Six
De albums van het Zweedse heavymetalgezelschap Dream Evil volgen elkaar niet meer zo snel op als in de begindagen. Toen verschenen tussen 2002 en 2006 in rap tempo vier albums, waarvan The Book Of Heavy Metal toch wel de bekendste is. Een doorbraak bleef echter uit. Sindsdien zien de bandleden Dream Evil vooral als hobby. Iedereen heeft andere verplichtingen naast de band. Vooral gitarist Fredrik Nordström heeft het als veelgevraagd producer erg druk.

Het laatste studioalbum Into The Night stamt alweer uit 2010. De band nam dit keer de tijd in de studio, want de drumtracks zijn in september 2015 al opgenomen. Pas een jaar later kwam Nick Night langs om zijn zangpartijen vast te leggen. Van die uitgerekte studiosessie is Six het resultaat. Je zou denken dat de band met zoveel tijd om handen wel een originelere titel voor zijn zesde album hadden kunnen verzinnen.

De vrees voor inspiratieloze muziek is er ook. Albumopener Dream Evil werd als eerste single losgelaten op de hongerige fans en vrijwel iedereen is het erover eens dat er wel erg veel overeenkomsten zijn met The Book Of Heavy Metal. Even verderop het album komt Sin City voorbij en het openingssalvo van gierende gitaren lijkt erg op dat van Slaying The Dragon van debuutalbum Dragonslayer. Godzijdank zijn dit de enige momenten dat ik de band echt kan betrappen op zelfplagiaat.

Nu moet Dream Evil het nooit hebben van originaliteit. Op Six komen genoeg gitaarriffs en songstructuren voorbij die we vaker hebben gehoord van de band zelf, of van heavymetalbands in het algemeen. Maar de Zweden weten er altijd een spetterend geheel van te maken, met een vette productie en muzikanten die optimale prestaties leveren. Anno 2017 bewijzen ze met Six dat ze dit kunstje nog niet zijn verleerd.

Tekstueel heeft de band altijd een gezonde dosis humor. Dat blijkt ditmaal vooral uit het vlotte Too Loud. Er wordt een metalfeest bezongen waarvan het de aanwezigen niets kan schelen dat de buren de politie hebben gebeld. In 44 Riders zingt Nick Night over zijn motor, zijn nieuwste aankoop als gevolg van zijn midlifecrisis. Dat nummer begint trouwens heerlijk dreigend. En als de muziek echt op gang komt, horen we uiteraard motorgeronk voorbij komen.

Liefhebbers van Dream Evil kunnen met Six weer een aantal jaar vooruit. Ondanks dat de band soms in herhaling valt, is het toch een genietbare plaat geworden. Wie de band live aan het werk wil zien, kan op 23 september terecht in Amstelveen. Dream Evil is dan de headliner van het Heavy Metal Maniacs-festival.

Tracklist:
1. Dream Evil
2. Antidote
3. Sin City
4. Creature Of The Night
5. Hellride
6. Six Hundred And 66
7. How To Start A War
8. The Murdered Mind
9. Too Loud
10. 44 Riders
11. Broken Wings
12. We Are Forever

Score: 80 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 2 juni 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]