Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Avatarium - Hurricanes And Halos
Jaar van release: 2017
Label: Nuclear Blast Records
Avatarium - Hurricanes And Halos
“We wilden wat meer uptempo nummers erop hebben”, aldus de bandleden van Avatarium over Hurricanes And Halos, de derde plaat van de Zweedse formatie. De Noord-Europeanen houden woord en openen met Into The Fire – Into The Storm (met invloeden van Uriah Heep en Deep Purple) en het supergave, door de jaren zestig beïnvloede The Starless Sleep en even later klinkt The Sky At The Bottom Of The Sea.

Road To Jerusalem laat een hele andere kant van de Zweden horen. Het rauwe, jam-sessie achtige nummer bevat akoestisch gitaarspel, is verrijkt met percussie van Michael Blair en heeft een Midden-Oosters tintje. Opvallend zijn de vele tempowisselingen, zoals die zich reeds in de opener voordoen, maar ook terugkomen in Medusa Child, dat de luisteraar heen en weer smijt tussen emoties. De negen minuten durende track eindigt met prachtig en episch, instrumentaal samenspel.

U heeft inmiddels geconcludeerd dat deze derde full-length enorm gevarieerd is. Doom, classic rock, folk, pop en psychedelica vullen elkaar aan en dankzij de productie van Jidell, de mix van David Castillo en mastering van Jens Bogren klinken de songs direct en levendig, minder gepolijst en modern, dus meer retro dan The Girl With The Raven Mask. Zo krijgen zowel de prachtige, breekbare, bluesy ballad When Breath Turns To Air (opgedragen aan de overleden vader van Marcus) en het vrolijke The Starless Sleep veel karakter mee.

Dat komt uiteraard ook door het hoge niveau van musiceren. Organist Rickard Nielsson is een nieuwkomer die een groot verschil maakt. Hij neemt de plek in van toetsenist Carl Westholm. Verder is er de vaste kern van gitarist Marcus Jidell, zangeres Jennie-Anne Smith en drummer Lars Sköld. Bassist Leif Edling (ex-Candlemass) is niet te horen op het nieuwe album, maar heeft wel zes van de acht nummers geschreven. De baspartijen zijn gespeeld dor Mats Rydström. Alhoewel Jennie-Ann Smith regelmatig op de voorgrond treedt en dat uitstekend doet, is er ook veel ruimte voor instrumentale passages.

Hurricanes And Halos toont de rijke diversiteit van Avatarium en leidt de luisteraar door verschillende emoties en langs kleurrijke composities met verrassende moves. Het is zonder twijfel het meest ambitieuze werk en het vergt door zijn gelaagdheid meerdere luisterbeurten. Het album voelt kort aan, bevat minder doom en meer rock en is vooral interessant en anders dan het voorgaande songmateriaal. Derhalve een boeiende aanvulling op de discografie van Avatarium.

Tracklist:
1. Into The Fire – Into The Storm
2. The Starless Sleep
3. Road To Jerusalem
4. Medusa Child
5. The Sky At The Bottom Of The Sea
6. When Breath Turns To Air
7. A Kiss (From The End Of The World)
8. Hurricanes And Halos

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 26 mei 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]