Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-11-2019

Avatarium - Avatarium
Jaar van release: 2013
Label: Nuclear Blast Records
Avatarium - Avatarium
Avatarium? Dat klinkt als een debielenproject van mensen die de hitfilm van James Cameron veel te serieus nemen. Toch blijkt hier niemand minder dan de mastermind van Candlemass en Krux achter te zitten. Ik mag dan ongelooflijk veel respect hebben voor de man die mede verantwoordelijk is voor klassiekers als Epicus Doomicus Metallicus, maar als liefhebber kan ik het maar moeilijk verdragen dat Leif Edling de stekker min of meer uit Candlemass getrokken heeft, maar wel tijd en moeite steekt in projecten die weinig levensvatbaar zijn. Dat klinkt hard, maar na zoveel goede muziek uitgebracht te hebben, is zijn nieuwe band een grote teleurstelling.

Avatarium klinkt in veel opzichten als Candlemass. De opbouw en het riffwerk zijn namelijk vrij typerend voor de legendarische doomband. De grootste wijziging, maar tegelijkertijd de zwakste schakel, van de muziek is de zang. Haal eens een matig nummer van Candlemass voor de geest en laat die inzingen door een kleuterjuf. Het resultaat is Avatarium. Instrumentaal is het te doen, al klinkt dat grotendeels ongeďnspireerd. Echter, om iemand als Jennie-Ann Smith te laten zingen is op z’n zachtst gezegd een beroerde keuze. Ik wil niet de seksist uithangen, maar wat dit soort muziek nodig heeft, zijn sterke, heldere en mannelijke vocalen. Precies het soort zangers waar Candlemass en Krux altijd op hebben kunnen bouwen.

Het lukt me nauwelijks om de plaat fatsoenlijk af te luisteren. Als er al leuke nummers zijn, worden ze vakkundig afgebroken door de lelijke mix van bovengenoemde elementen. Candlemass heeft tenminste nog de songs die erg sterk in elkaar steken, maar bij Avatarium is van dergelijke songwriting geen sprake. Ik geef toe dat Boneflower nog enige potentie heeft, maar bij Birds Of Prey zit ik weer net zo hard vieze gezichten te trekken. Van fouten kan je leren, maar ik hoop dat Leif Edling het nooit en te nimmer zoiets als dit nog in zijn hoofd haalt.

Tracklist:
1. Moonhorse
2. Pandora's Egg
3. Avatarium
4. Boneflower
5. Bird Of Prey
6. Tides Of Telepathy
7. Lady In The Lamp

Score: 51 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 31 oktober 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Avatarium - Avatarium
Reactie van Rene op 31-10-2013 om 14:43u
Score: 100 / 100

Ik vind de schijf meer dan uitstekend en veel beter dan de laatste albums van Candlemass . Maar ook om me heen hoor ik alleen maar positieve reacties dus begrijp ik de review van hierboven totaal niet , zou 'm nog maar eens luisteren , en weer en dan weer , groei -diamantje hier hoor ! Kijk dat de reviewer er geen zak aan vind dat kan en mag maar wees wel objectief , jij bent de 1e die ik negatief hoor uitpakken over deze fantastische cd , daarbij is het ook enorm gewaagd voor Leig Edling om zo voor de dag te komen , doommetal met een zangeres ( overigens een uitstekende zangeres ) , knap hoor en het klinkt ook nog eens moddervet . Schijf is mijn cd-speler niet meer uitgeweest , zegt genoeg lijkt me !

Avatarium - Avatarium
Reactie van Marcel H. op 31-10-2013 om 17:32u
Score: 55 / 100

Eindelijk iemand die precies verwoord wat ik van Avatarium vind en dan met name wat betreft de zang. Prima recensie Ruud. Ik begon me al af te vragen of er alleen maar hallelujah recensies hiervan te vinden waren. Maar gelukkig ben ik dus niet de enige die Avantarium gewoon middelmatig vindt en de zang het zwakste punt.

Avatarium - Avatarium
Reactie van Rob op 31-10-2013 om 19:11u

Volgens de site van band zitten Leif Edling en Robert Lowe nog gewoon bij Candlemass. Op 28 december gaan ze Ancient Dreams live doen in Stockholm. ik ben in de war.

Avatarium - Avatarium
Reactie van Marcel H. op 31-10-2013 om 20:02u

Vreemd, dus Rob Lowe is weer terug? Voor zover ik weet is het nog steeds Mats Leven die de vocalen bij Candlemass doet na het vertrek avn Lowe. Het klopt idd dat ze binnenkort Ancient Dreams in z'n geheel gaan doen.

Avatarium - Avatarium
Reactie van appie op 01-11-2013 om 10:10u
Score: 90 / 100

laat ik beginnen met het minpuntje van het album.
op het album staan een serie uitstekende gitaarsolo's zoals we ze ook van candlemass gewend zijn.
doordat avatarium iets ingetogener klinkt dan candlemass hadden het er toch nog wat meer mogen wezen om het geheel nog wat meer in te kleuren.
wat ook een mooie extra invulling geeft zijn de keyboards.
dan de kleuterjuf, deze beschikt over een uitstekende afwisselende stem , dan weer dromerig en zweverig, dan weer zwoel en erotisch dan weer krachtig en dreigend, met een zangstijl die kenmerkend is voor seventies georienteerde occult rock.
dat deze zangstijl prima te combineren is met doom heeft het uitstekende blood ceremony al ruimschoots bewezen, avatarium is echter nog beter.
de dame ziet er ook nog eens zeer gezond uit, en dan heeft ze wel niet het stemgeluid van meneer marcolin, naar mijn mening de beste doom zanger ooit, live zal het met deze blondine een stuk gezonder uitzien dan met de looks van marcolin , een gestrande potvis in een monnikspij.
nee met de review ben ik het totaal niet eens een ijzersterk album.

Avatarium - Avatarium
Reactie van Michel op 03-11-2013 om 10:35u
Score: 95 / 100

Ik zal toch maar eens meer platen gaan beluisteren die ik in eerste instantie aan de kant heb geschoven na een slecht cijfer van Ruud. Want wat is dit een geweldige plaat en komt zeker in mijn top 10 van dit jaar. Over smaak valt niet te twisten, maar ik hoop dat in het vervolg de redactie wel de juiste persoon de juiste plaat laat beoordelen.

Avatarium - Avatarium
Reactie van Jacob op 03-11-2013 om 17:59u
Score: 90 / 100

Wat een domme recensie.

Weer een uitstekende plaat van Leif Edling die net weer even ietsje anders doet met zijn heerlijke typerende doom riffs!


Avatarium - Avatarium
Reactie van Een Metalfan op 04-11-2013 om 17:00u

Werelddebuut. Doorleefd, meeslepend, heavy, melancholiek, spannend, episch, sfeerrijk en vooral: wat is die Jennie-Ann Smith een geweldige zangeres. Bijna jazzy frasering, gevoel en expressie to the max. Beter kun je dit type doom vocaal niet brengen. Wat de Ruud-recensie betreft: 'Leftovers van Candlemass'? 'Kleuterjufzang'? Ik schud mijn hoofd. Van links naar rechts en terug welteverstaan. En zet de plaat nog eens op. Top 3-album van 2013.

Avatarium - Avatarium
Reactie van Metal79 op 04-11-2013 om 17:03u
Score: 100 / 100

Bij deze naam en rapportcijfer. :-)
Wist niet dat de forumnnaam er niet automatisch wordt bijgeplaatst.

Avatarium - Avatarium
Reactie van metalfanaat op 06-11-2013 om 12:42u
Score: 88 / 100

Eerlijk gezegd begrijp ik die 51/100 helemaal niet goed. Deze plaat is uitstekend. Wat een fantastische zangeres, wat een gevoel in die stem, wat een afwisseling. Wat een goed idee van Leif ten andere om eens met een zangeres te werken op die loodzware riffs. Ik kan nog begrijpen dat er opmerkingen zijn hier en daar omdat je soms een beetje het gevoel hebt dat de plaat eerder snel in elkaar werd gestoken maar dat helpt dan weer het spontane karakter van de plaat heel wat vooruit. Ook zeer goed gelukt zijn de contrasten op deze plaat; ook opvallend: het sterke gitaarwerk,meer bepaalde de "slides" die deze gitarist speelt. Alle nummers heb ik beluisterd net als toen ik als kind naar een fantastisch leuk sprookje luisterde. het gevolg was hetzelfde: ik heb nadien heel goed geslapen.

Avatarium - Avatarium
Reactie van tzalwelzijn op 08-11-2013 om 08:05u
Score: 90 / 100

Fantastische plaat en dito zangeres

Avatarium - Avatarium
Reactie van Keassels op 08-11-2013 om 12:26u
Score: 95 / 100

Top plaat, Ruud heeft er dus weinig of totaal geen verstand van.

Avatarium - Avatarium
Reactie van Erik op 30-11-2013 om 17:17u
Score: 95 / 100

Dit klinkt gewoon geweldig goed, smaken verschillen, en dat die gitarist Marcus Jidell goed was wisten we al van Royal hunt. En de zang vindt ik ook geweldig goed.

Avatarium - Avatarium
Reactie van Metalfuel op 11-12-2013 om 09:52u
Score: 95 / 100

Lekkere doomplaat, net even anders met een zangeres. Wat een heerlijke gitaarsolo's geweldig. Smaken verschillen maar deze recensie doet absoluut onrecht aan deze plaat. Beter dan de laatste Candlemass.

Avatarium - Avatarium
Reactie van Kurt op 12-12-2013 om 19:47u
Score: 95 / 100

Wereldklasse. En jongens wat een stem! Kaarslicht aan, volume op 15 en de rillingen over m'n rug. Werd er maar méér van dit gemaakt. Zalig lichtpuntje tussen al de bagger die de laatste jaren binnen de Metalscene is gemaakt. Verslavend! :-)))

Avatarium - Avatarium
Reactie van da -Z- op 10-01-2014 om 00:05u
Score: 80 / 100

Vind doom metal helemaal niks. Trage kutzooi. dit album echter, met name door de zang, vind ik super. Hoor de kleuterjuf eerlijk gezegd niet, wel een strak zingende vrouw. Dit album is meer waard dan bovenstaande recensie, beetje flauw.

Avatarium - Avatarium
Reactie van peter op 19-09-2014 om 00:15u
Score: 50 / 100

ik ben het dit keer absoluut met je eens metalfan
op deze spice girl zit ik echt niet te wachten
maar muzikaal is het wel in orde daarom deze 50 punten.
maar doom metal met vrouwelijke vocalen,now way man.

Avatarium - Avatarium
Reactie van sietse Grind op 30-01-2015 om 12:29u
Score: 90 / 100

geweldiige band en geweldige lp , zangeres is super, heb wel minder gehoord!, de vergelijkingen met candlemass ach ja dat krijg je altijd maar dit gaat verder! gewoon te te gekke LP! nog maar eens luisteren Ruud!

Avatarium - Avatarium
Reactie van Tim op 15-10-2015 om 22:48u
Score: 85 / 100

Heerlijke, wat softere doom, met een dame die zowel als een engel maar ook krachtig zingt.

Kleuterjuf? Maar dan wel een heel geile!