Pitfest
Enquête

Wij hebben onderhand wel genoeg van ‘Deutschland Über Alles’ bij sportwedstrijden als het EK Voetbal. Wat zou jij een goede keus vinden als nieuw volkslied voor onze oosterburen?

Accept - Balls To The Wall
Avantasia - Reach Out For The Light
Axel Rudi Pell - Rock The Nation
Blind Guardian - The Bard’s Song (In The Forest)
Destruction - Thrash ‘Til Death
Die Apokalyptischen Reiter - Friede Sei Mit Dir
Electric Callboy - We Got The Moves
Equilibrium - Unbesiegt
Gamma Ray - Land Of The Free
Guano Apes - Lords Of The Boards
Helloween - Eagle Fly Free
Kreator - Hate Über Alles
Masterplan - Spirit Never Die
Michael Schenker Group - Armed And Ready
Powerwolf - Amen And Attack
Primal Fear - Metal Is Forever
Rage - Higher Than The Sky
Rammstein - Deutschland
Running Wild - Under Jolly Roger
Scorpions - Rock You Like A Hurricane
Sodom - Bombenhagel
Tankard - Die With A Beer In Your Hand
Till Lindemann - Sport Frei
Warlock - All We Are
een andere Duits lied

[ Uitslag | Enquêtes ]

  23 juni:
 • 311
 • Cradle Of Filth en Mimi Barks
 • Graspop Metal Meeting
 • Steel Panther
 • 24 juni:
 • Avenged Sevenfold en Polyphia
 • Mr. Bungle, Spotlights en Oxbow
 • 25 juni:
 • Cradle Of Filth en Mimi Barks
 • Megadeth
 • 26 juni:
 • Body Count
 • 27 juni:
 • Hellfest
 • Jera On Air
 • Rammstein
 • 28 juni:
 • Hellfest
 • Jera On Air
 • Karloff, Fatesealer, Kronol
 • Rammstein
 • 29 juni:
 • Hellfest
 • Jera On Air
Geen concerten bekend voor 23-07-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Chris Holmes (W.A.S.P.) - 66
 • Chuck Billy (Testament) - 62
 • Frédéric Leclercq (Dragonforce) - 46
 • Glenn Danzig (Danzig) - 69
 • Heiko Spaarmann (Povertys No Crime) - 48
 • Joey Allen (Warrant) - 60
 • Randy Jackson (Journey) - 68
 • Ryan Clark (Demon Hunter) - 45
 • Steve Shelley (Sonic Youth) - 62

Vandaag overleden:
 • Max "Mad Max" Varnier (Worship) - 2001
 • Pete Quaife (The Kinks) - 2010
Luistersessie

Textures presenteert Phenotype

Door Wouter, december 2015

Textures had vlak voor de release van het vorige album Dualism flink wat veranderingen in de line-up te verduren gekregen. Het valt niet mee als nieuwe bandleden midden in het schrijfproces aanhaken. Met het begin volgend jaar te verschijnen Phenotype en het later volgende Genotype krijgen de nieuwe bandleden de kans om hun steentje bij te dragen. De belangrijkste media kregen alvast een voorproefje en Wouter was erbij.

Textures - Phenotype

Nu Textures bij Nuclear Blast getekend staat, heeft de luistersessie ook een upgrade gehad. Waar we bij Dualism nog als sardientjes opeengepropt in het aquarium van een benauwde opnamestudio zaten, staan we nu bij statafels met lekkere hapjes en drankjes in de voorkamer van een herenhuis met maar liefst drie gastdames. Het is een verademing.

We krijgen een prachtige promosheet in de stijl van het artwork van Phenotype en deze verklapt ons de tracklist. Maar wat heb je aan een tracklist? Het gaat om de muziek. Daar gaan we dan. En zoals we van Textures gewend zijn, krijgen we het zwaar voor de kiezen.

Bij het eerste nummer is het dan ook weer raak. Het nummer staat bol van wat drummer Stef Broks 'muzikale informatie' noemt. Eén ding weet ik zeker: ik ga geen track-voor-trackbeschrijving doen. Het is weliswaar genieten geblazen maar ook erg vermoeiend voor het oor. Gelukkig is er af en toe de tijd voor een kleine pauze, waarin de band wat meer vertelt over het album of de volgende track.

Zo komen we te weten dat het drumnummer Meander en de erop volgende track Erosion eigenlijk bij elkaar horen, als één nummer. Dat geldt ook voor de negende track Zman die toetsenist Uri Dijk in zijn eentje voor zijn rekening neemt en de afsluiter van het album Timeless, waarover Stef vertelt dat het zijn persoonlijke favoriet is. Meer hierover lees je in het interview.

Niet alles is serieus, er wordt ook gelachen. Omdat er twee Franse journalisten zijn, wordt alles in het Engels verteld. Dat leidt tot hilariteit als het verhaal over de twee te verschijnen albums verteld wordt. Deze albums zijn aan elkaar gelinkt en vormen dus, zoals we dat in het Nederlands noemen, een tweeluik. Dat blijkt een echte tongbreker te zijn in het Engels: diptych. Gelukkig, ruimte voor ontspanning. Even het hoofd leeg. Want onze oren krijgen wat te verduren vandaag zeg.

De tracks staan dusdanig bol van de variatie, dat niet alleen een trackvoortrack-bespreking onmogelijk is, maar ook om nu al een oordeel over dit album te geven. Er is echter wel een aantal verschillen ten opzichte van de alweer uit 2011 stammende voorganger. Dat zit hem voor een groot deel in de nieuwe bandleden.

Zo heeft gitarist Joe Tal zijn belofte gehouden om 'brutality' terug te brengen in Textures. Phenotype is bruter, sneller en hoekiger dan de vorige plaat. Met enige regelmaat duikt er dan ook een herkenbare Polars-hook op, maar er wordt hier en daar ook 'gedjent'. Opvallend aan die djent-stukken zijn echter de verrassende jazzy drumversieringen die het geheel spannend maken. Daar waar djent nog wel eens het verwijt krijgt gevoelloos en mechanisch te zijn, brengt Stef de plaat juist op die stukken tot leven.

Ook op vocaal vlak is er nieuws. De voorgaande platen waren voornamelijk voorzien van de signatuur van Eric Kalsbeek (debuutplaat Polars door Pieter Verpaalen). Op Dualism hoefde Daniël de Jongh niet echt tot het uiterste te gaan om de partijen te zingen. Maar hier heeft hij de vrijheid gekregen, en genomen, om zijn stem uit te dagen en zijn stempel op de plaat te drukken. Met verve. Opvallend is ook de toevoeging van de meerstemmige zang, die op voorgaande platen slechts sporadisch aanwezig was.

Ik raak maar niet uitgepraat. Er valt zoveel over dit album te zeggen. En dat na één luisterbeurt. Maar, zoals Textures het zelf omschrijft: 'music is no fast food'. Zoveel informatie, zoveel gedachtes, zoveel vragen. Dit moet ik even laten bezinken. Gelukkig krijg ik de tijd voor een interview om wat meer over de achtergronden te weten te komen.

Tracklist:
1. Oceans Collide
2. New Horizons
3. Shaping A Single Grain Of Sand
4. Illuminate The Trail
5. Meander
6. Erosion
7. The Fourth Prime
8. Zman
9. Timeless

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door bakvet op 07-12-2015 om 22:30uVoor mijn nieuwsgierigheid, niet om te zeiken. Zijn er echt mensen die deze band goed vinden? Ik heb veel nummers van ze gehoord, en ik hoor echt wel dat het goed in elkaar zit en dat het goede muzikanten zijn, maar ik krijg echt plaatsvervangende schaamte als ik die refreinen hoor, en in het algemeen die ''moderne'' new urban metalinvloeden.

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door Bastiaan op 07-12-2015 om 23:01uJe vraagt serieus of er mensen zijn die een van de grootste Nederlandse metalbands aller tijden goed vinden?

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door bakvet op 07-12-2015 om 23:18uJa. Ik weet dat deze band het goed doet. Dat blijkt ook uit de review van Wouter. Ik ken deze band al sinds hun debuut, en ook dat album raakte mij al totaal niet. Ik ben gewoon nieuwsgierig wat anderen horen in deze muziek dat ik niet hoor.

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door Kees op 08-12-2015 om 00:09uJa, ik vind deze band erg goed. Een van de beste bands die ik ken zelfs!

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door Dirtpride op 08-12-2015 om 10:00u@ Bakvet

De refreinen bij Textures zijn nog wel goed te doen. Ik vind het bij een band als Periphery vele malen ergerlijker. Periphery is muzikaal best goed, maar kan geen nummer afluisteren door de zanger welke met een gigantische black dildo in z''n anus lijkt te zingen.

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door Tevkab op 08-12-2015 om 12:26uOntmoet Bakvet: De resident hoofdtrol van Metalfan.nl
Post je ook weleens iets positief? :)

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door bakvet op 08-12-2015 om 14:29uJazeker wel, maar dat valt niemand op. En het zal je misschien verbazen, maar ik ben oprecht geinteresseerd in metal en wat er leeft. Ik luister ook bijna alles dat langskomt op metalfan, op zoek naar nieuwe bands. Kritisch zijn zit nu eenmaal in mijn aard.

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door Peter op 08-12-2015 om 18:48uAltijd al een followers band gevonden...
Los daarvan reuze knap dat ze zover gekomen zijn... vond Empty daarvoor beter..ipv dit gepiel

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door Adhd op 08-12-2015 om 19:18uTextures is gewoon een vette band. Ze halen wellicht hun inspiratie van andere bands maar geven hier wel hun eigen draai aan.
Dualism was het voor mij niet helemaal. Die plaat was naar mijn mening niet helemaal af.
Een textures plaat heeft zeker 10 luisterbeurten nodig voordat je m doorhebt. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar de nieuwe platen.


Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door bakvet op 08-12-2015 om 20:03uDat Textures meerdere luisterbeurten nodig heeft geloof ik direct, maar zoals boven geschreven vind ik de zang en NU metalinvloeden niet mooi. Die cleane zang met NU metal invloeden kan ik in mildere vorm wel hebben, zoals bij bijvoorbeeld Into Eternity; vind Buried in Oblivion een goed album.

@Dirtpride: Periphery geluisterd. Verschrikkelijk. Het is evident dat Textures een betere band is.

@Peter: wat bedoel je met een followers band?

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door Een Metalfan op 09-12-2015 om 16:46uWat een gelul. Is gewoon een briljante grensverleggende band. Kan niet wachten op de nieuwe cd(s).

Kom maar snel!

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door Damien op 09-12-2015 om 17:02uTextures heeft mij het meest ingepakt met Silhouettes uit 2008, welke wat meer recht toe recht aan is. Technisch, maar niet onbegrijpelijk voor de gemiddelde metalfan. Misschien moet je dat album eens een kans geven bakvet

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door bakvet op 09-12-2015 om 23:09uBedankt voor de tip Damien. Silhouettes is wat zang betreft een stuk beter te verteren op het eerst gehoor. Muzikaal gezien best interessant, maar zo ver waren natuurlijk al. Verder toch iets teveel Tool, Meshuggah & Faith No More voor mij en te weinig Fates Warning, als je begrijpt wat ik bedoel.

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door Peter op 10-12-2015 om 17:38uNa apers. Moest vroeger ook wel lachen om Stef zijn mini stokjes.
Verder wel goede muzikanten allemaal.

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door Bastiaan op 10-12-2015 om 21:22u@Bakvet. Ook van mijn kant een warme aanbeveling voor Silhouettes. Textures is erg goed, maar dat is wat mij betreft hun enige overwegend sterke album.

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door Bard op 19-12-2015 om 17:29u@Peter. Je kunt vinden van de muziek wat je wil, ieder z''n ding. Maar lachen om de doordachte materiaalkeuze van een retegoeie drummer is een beetje knullig en ondermijnt je opmerking behoorlijk.

Ik kan overigens de problemen met de refreinen e.d. wel begrijpen. Het is lang niet altijd mijn voorkeur qua keuzes, maar ze doen het vaak zo goed en overtuigend, én omlijnd met veel goedmakers, dat ze me meestal toch als muziekliefhebber over de streep trekken.

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door R9ILiUfOSO op 21-12-2015 om 18:24uhampisJanuary 18, 2010κto eomxue skeyti to green i to bleu box alal den eomxue teties dinatotites distixos . den iparxi tropos na kratame mono ena i dio xromata kai ola ta alla na ta kanouem aspromaura se kanonika plana extos green box??

Reactie op Textures presenteert Phenotype
Door peter op 26-01-2016 om 08:25uongeloofelijkslecht album,niet kopen deze prul.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.