Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
    1 juni:
  • Alien Weaponry
  • Elegy, Picture en Bildtstar
  • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
  • Foxy Venus
  • The Hague Death Fest
Kalender
Vandaag jarig:
  • D'Arcy Wretzky (Smashing Pumpkins) - 56
  • Riley Gale (Power Trip)† - 39
  • Sergei Vlassov (Celestial Crown) - 44

Vandaag overleden:
  • Tom Sedotschenko (Evereve) - 1999
Interview

Rapid Notion
Met Mark Van Wijk
Door Marlou
Geplaatst in februari 2004
Rapid Notion is een nieuwe bands op de Nederlandse podia. Opgericht in 2002, en na één demo ligt dan nu het debuutalbum Catapult Incisions in de winkel. Gitarist Mark Van Wijk ligt het een en ander toe...
Vanwaar de album titel Catapult Incisions?

De titel van het album dekt de intentie van het album. De nummers moeten enerzijds overdonderen, de speakers uitvliegen, maar we hopen niet dat ze het ene oor in en het andere oor uitgaan. We hopen dat de liedjes blijven hangen, dat er na afloop een gevoel overblijft, een impact.

Circle vind ik persoonlijk het beste nummer van het album. Er zit een mysterieuze zin in het refrein (tenminste, als ik het goed heb verstaan) "I am a tourist in your circle" - waar gaat het nummer over?

Dat heb je goed verstaan... Het nummer gaat over hoe één iemand in een relatie is verworden tot observator, iemand die zich laat dwingen keuzes te maken, en dat gewoon over zich heen laat komen. Dat ene tekstfragment concludeert het liedje eigenlijk; een relatie die in een cyclus van routine is vervallen en waarin jezelf allang niet meer het gevoel hebt deel uit van te maken.

Noem eens 5 bands die Rapid Notion het meest hebben beïnvloed of bands waar jullie tegen op kijken.

Bands waar wij graag naar luisteren zijn niet zo zeer een directe invloed, maar meer een inspiratiebron. Als wij bijvoorbeeld naar een band als Incubus luisteren, dan hoor en voel je wat voor effect bepaalde geluiden kunnen hebben op de muziek. Dat inspireert je als muzikant echt te luisteren naar muziek en ook beter na te denken over je eigen wensen voor je band. Bands als A Perfect Circle, de Smashing Pumpkins, maar ook PJ Harvey zijn in die zin inspiratiebronnen. Ik denk dat er geen enkele muzikant op de wereld rondloopt die zomaar vanuit het niets is begonnen, snap je wat ik bedoel? Er zijn altijd liedjes of zelfs hele albums die iets in je los maken, waardoor je zelf aan de slag wil. Dat betekent niet dat je dan dezelfde muziek gaat maken: het betekent dat je muzikaal besef is wakker geworden en geprikkeld.

Jullie zitten bij Seamiew Records, een label waar Nederlandse/Belgische bands zitten die het erg goed doen op de Nederlandse podia. Wat vinden jullie van de Nederlandse muziek scene?

Als je mij vraagt naar de Nederlandse muziek scene denk ik onmiddelijk aan de Vrienden van Amstel Live! De alternatieve muziek scene in Nederland steekt ingewikkelder in elkaar en is groter dan menigeen denkt. Er zijn zoveel stromingen (rock, punk, metal, emo, singer/songwriter, indie, etc, etc) en deze zijn stuk voor stuk allemaal flink vertegenwoordigt. Er lopen vele bands in Nederland rond waar relatief weinig mensen van op de hoogte zijn, maar zo de moeite waard zijn! Laten we hopen dat het clubcircuit over een paar jaar nog bestaat zoals het nu is, zodat al het moois boven komt drijven!

Hoe komen de nummers tot stand?

In principe wordt voor elk nummer de basis gelegd via gitaarpartijen. Aanpassingen, verbeteringen en uitbreidingen worden aan de hand van de drum, bas en zang uitgevoerd. Eigenlijk wordt op dat moment echt een nummer gemaakt. Af en toe onstaat er ook iets vanuit een jam.

Jullie hebben 20 dagen in de studio gezeten. Hoe ging het opnemen? Was het een leuke ervaring?

Leuk wordt het pas als je tevreden kan terug luisteren naar de tape. Op het moment van opnemen ben je hyper geconcentreerd. We hebben dit album tijdens de hittegolf van vorig jaar zomer opgenomen in Studio Stilteloos. Het is geen grote studio, en het opnemen zelf gebeurde min of meer op zolder. Dus... Gelukkig vond de producer nog ergens zo’n opblaasbaar bad waar we af en toe in konden afkoelen...

Enkele nummers van de demo Next 2 Nothing staan ook op Catapult Incisions. Nu moet ik toegeven dat ik Next 2 Nothing niet heb gehoord. Waarin zijn jullie gegroeid ten opzichte van Next 2 Nothing? Hebben jullie bijvoorbeeld een andere aanpak gekozen?

Er is wel wat veranderd na Next 2 Nothing. Destijds werkte we nog met een scratcher, en de daarbij behorende songsJ. We realiseerden ons dat we gewoon een gitaarband zijn, maar omdat we allemaal iets hebben met rare geluiden, wilden we daar graag mee experimenteren. Daarnaast is onze demo al een half jaar na oprichting van de band opgenomen. We zijn van mening dat we nu verder zijn in het songschrijven en hebben deze keer meer de tijd genomen voor de opname.

Wat doen jullie liever: optreden of nummers schrijven en in de studio opnemen?

Een moeilijke vraag. Als je in de oefenruimte 2 tot 3 weken bezig bent met een nieuw nummer, en iedereen is enthousiast, ben je al meteen benieuwd hoe het op de plaat klinkt. Aan de andere kant, een optreden dat van alle kanten lekker loopt, is nergens mee te vergelijken. Dat blijft het beste wat er is!

Welke nummers zijn jullie het trotst op?

Dat zijn nummers als Circle en In This Mess, omdat we daar voor ons gevoel erin zijn geslaagd een mooi liedje te maken, zonder de vaste patronen couplet-refrijn-couplet.

Die instrumentale track, Next 2 Nothing – hoe is die tot stand gekomen?

In de laatste dagen van het opnemen in de studio ontstond het idee om op dit album een extra track in te lassen. Zoals ik al eerder aangaf vinden we het leuk om te experimenteren met geluid. Omdat daar niet voldoende tijd voor was in de studio, zijn we in de oefenruimte aan de slag gegaan met wat oude sporen. We hebben 4 seconde tape van een gitaar achterstevoren 20 keer geloopt; daarovereen een kunstmatige drum gezet en op internet een radio-talkshow in Moskou opgezocht. Daar zijn we een dag mee aan het mixen geweest. Je moet er niet een diepe betekenis achter zoeken, met deze track willen gewoon een bepaalde sfeer oproepen.

Hebben jullie nog doelen die jullie willen bereiken. Spelen op een groot festival als Lowlands bijvoorbeeld?

Toen wij twee jaar geleden begonnen met Rapid Notion waren we het er met z’n allen over eens dat we er 100% voor zouden gaan. En dat hebben we nog steeds. Het woord Lowlands is meer dan 60 keer gevallen in de oefenruimte dus die ambitie is er zeker. Op dit moment hebben we een album uit en gaat het erom dat we onze naamsbekendheid op- en uitbouwen en zoveel mogelijk kunnen spelen. Dat is onze prioriteit.

Hebben jullie nog tips voor beginnende bands?

Als je echt iets wil bereiken, en je werkt er hard voor, dan komt het vanzelf... Oja, en repeteren met je versterkers op 11 is leuk... maar heeft echt geen zin!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.