Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Interview: Torture Killer
Door Jeroen
Geplaatst in december 2003

Na aanleiding van de uitstekende debuut plaat 'For Maggots to Devour' legde ik Torture Killer wat vragen voor. Een informatief vraaggesprek was het gevolg over zuipen in oefenruimtes, covers spelen en voornamelijk de beenharde old-school death metal van Torture Killer.

Torture Killer

Allereerst natuurlijk mijn complimenten over het debuut-album, 'For Maggots to Devour'. Jullie zijn begonnen als een coverband van death metal bands zoals Obituary en Six Feet Under. Wat zette jullie er toe om eigen materiaal te gaan schrijven en op te nemen?

Bedankt voor het compliment man, ik hoop dat je het gaaf vind. De voornaamste reden om die bands te gaan coveren met de band, was dat we met hart en ziel van deze muziek houden. Het spelen van old-school death metal was voor ons geweldig en na een tijdje begonnen we aardig uit te groeien tot een goede en strakke band en dan wil je niet blijven hangen in het covers spelen, dus zijn we eigen nummers in de old-school death metal stijl gaan schrijven.

Persoonlijk vond ik jullie album een uitstekende cd en het verbaasde me dan ook niet dat jullie binnen no-time een deal hadden gescoord met Karmaggedon Media (Voormalig Hammerheart records). Kun je ons misschien wat vertellen over de geschiedenis van de band?

Nogmaals bedankt voor de lovende kritieken. Nou je kan wel zeggen dat het voor ons vrij snel is gegaan met Torture Killer. De band begon eerst als een soort van grap in de lente van 2002 wanneer we met z'n allen een beetje gingen rondhangen in de oefenruimte, daar zopen we wat en speelden we onze favoriete songs van bijvoorbeeld Obituary en Six Feet Under. Na een paar maanden kwam er plotseling een mogelijkheid om te spelen in een lokale metal show en na enige discussie bepaalden we dat het een set vol met Six Feet Under covers moest gaan worden. Die avond kozen we als bandnaam één van de nummers die op ons repertoire stond , namelijk 'Torture Killer' . Na dat weekend besloten we materiaal te gaan schrijven en als invloeden hadden we natuurlijk onze bovenstaande grote voorbeelden. We lieten de nummers eens horen aan wat kennissen van ons en ook toen al kregen we lovende kritieken vanwege de groove en de massieve sound.
Na ongeveer 6 maanden zijn we een studio in getrokken en namen we met een krap budget 9 nummers op die niet bepaald een geweldige productie hadden, maar op zich wel knalden. De songs werden uitgebracht via Severe Music, een label van één van de bandleden. Toen begonnen we wat promo kopieën rond te sturen. Nog voordat de Hammerheart, Karmaggedon Media werd, hebben we daar getekend in de lente van 2003.

De pers vergelijkt jullie inderdaad vaak met bands als Obituary, Six Feet Under (inderdaad ook vanwege de naamkeuze) en Bolt Thrower. Is er nou echt één bepaalde band die echt een enorme invloed op jullie sound heeft, of streven jullie er toch naar ooit een keer een eigen geluid te krijgen, wat erg moeilijk is in de hedendaagse Death metal scene.

Het zijn die bands die je zojuist hebt genoemd, waar we ontzettend door zijn beïnvloed. Het maakt me niet echt wat uit dat we als een paar andere bands klinken omdat we gewoon ook van die muziek houden uit begin jaren '90. Om met onze voorbeelden vergeleken te worden vind ik alleen maar een compliment. Er zijn een hoop dingen gebeurd op een eigenlijk onverwachte manier en misschien moet ik wat feiten duidelijk maken nu. Toen we begonnen met eigen nummers schrijven was ons enige doel, één bepaalde song afkrijgen voor het volgende weekend zodat we tussen het bier zuipen door nog even lekker konden spelen..Hahaha. Het maakte ons geen reet uit als een bandlid met een riff op de proppen kwam die net zo als één van Obituary klonk. Dan zeiden we gewoon "Dat is geweldig man, doe nog maar een biertje, dan proosten we erop!" haha.. En plotseling na al die dronken periodes ben je getekend door een groot label als Karmaggedon Media, met goede promotie, veel interviews waarin je mensen uitlegt waarom je het zo doet..haha, ik vind het allemaal vrij grappig hoe het is gegaan. Daarnaast staan we er met z'n alleen compleet achter van wat we doen en gedaan hebben. Ook achter het feit dat we op andere bands lijken, dat zijn gewoon onze voorbeelden en we maken nu de muziek waar we graag naar luisteren, haha.

De lyrics zijn gebaseerd zoals meestal in dit genre op horror en splatter films en verhalen. Gaat dat nou nooit vervelen?

Ehm, niet echt eigenlijk, haha, nee serieus, het word al gedaan sinds het begin van de death metal muziek en we vinden het gaaf. Je hebt death metal bands die over serieuze onderwerpen zingen, maar wij lopen gewoon recht achter de bloederige verhalen aan. In onze mening is het gewoon zo. Daarom heet het ook death metal, haha. We maken ons meer druk over hoe de zanglijnen in de muziek staan dan wat de teksten iemand willen vertellen. Het is niet wat je zegt, maar hoe je het zegt.

Hoe zijn de reacties van fans en de pers tot nu toe over het album?

Ik denk dat het album de recensies krijgt die het verdient. Natuurlijk zijn er lui bij die ons beschouwen als een dikke rip-off , maar ik denk dat we op ons debuut-album een behoorlijke pot goede death metal hebben neergezet en ik ben blij dat er meer mensen de muziek gaaf vinden dan dat er mensen die de muziek geen reet aan vinden. Maar over het algemeen ben ik zeker wel tevreden met de reacties over het album.

Jullie zitten op een Nederlands label. Hoe kwam je zozeer in contact met hen?

Het was toen na de studio periode waarin we een aantal nummers hadden opgenomen dat we wat promo's wilden rondsturen naar bepaalde labels waar we echt wel bij zouden willen horen. We waren best tevreden over onze muziek op de tapes en ons vertrouwen werd beloond kort nadat we alles hadden opgestuurd. Zo is het gebeurd.

Even een basic vraagje dan, wat vind je van de death metal scene vandaag de dag?

Ik hou van death metal. Het is DE muziek die ik altijd kan luisteren en er zijn steeds meer goede bands die fantastische en verpletterende metal de wereld in slingeren. Ik vind het ook gaaf om te zien dat bands van de oude garde zoals: Cannibal Corpse, Monstrosity, Deicide , Bolt Thrower, Morbid Angel en Malevolent Creation nog steeds prima platen uitbrengen en muzikaal nog steeds onovertroffen zijn in mijn mening. Ik denk dat het er over het algemeen wel goed uitziet voor de death metal scene.

Is er nog een beetje een florerende death metal scene in Finland zelf dan?

In Finland is geen death metal scene, hahaha. Ik weet het niet gozer, er loopt een klein aantal mensen rond dat met geweldige bandjes als Demigod, Deepred, Slughator, Sotajumala,Torn en Kataplexia. Zij spelen serieus strakke en goede death metal, maar de jeugd en de metal liefhebbers in Finland prefereren voornamelijk het melodieuzere werk boven death metal. Ik weet ook niet waarom. Ik hoop dat de death metal scene nog wat groter word, maar ik koester niet al te veel hoop voor de toekomst zelfs als ik het zou willen nog niet.

Zijn er nog plannen voor een tournee waarin jullie Nederland zullen bezoeken. Zijn er überhaupt tour plannen ?

Op dit moment eigenlijk nog niet, sorry daarvoor. We zullen moeten wachten tot we een redelijk beeld hebben van hoe de reacties over het algemeen zijn op het album en dan zullen we er wel meer over horen. Dit is zeker de beste live band waar ik zelf ooit in heb gespeeld en we willen absoluut live spelen in ons eigen land en in Europa. Ik ken een hoop mensen die Torture Killer gaaf vinden en het ook live gaaf zullen vinden en dat is de beste promotie die we ons kunnen wensen. Hopelijk word er eens wat geregeld in 2004 of zo. Op hele korte termijn denk ik nog niet eigenlijk.

Nog plannen voor de toekomst dan?

Niet echt iets op korte termijn, alleen de dingen die ik bij de vorig vraag vermeldde. We zijn met de band rustig nieuw materiaal aan het schrijven en ik voel me er erg relaxt bij. Het is zeker het beste wat wij met de band ooit hebben geschreven en ik kan niet wachten om het op het op tape te zetten. De muziek zal wat meer variatie bevatten, de structuur zal wat technischer worden en de ideeën worden momenteel nog beter uitgewerkt tot nog betere songs. We moeten met z'n allen nog een hoop dingen uitwerken, maar op dit moment zijn we er al erg tevreden over.

Is er nog iets dat je wil zeggen tegen onze lezers?

In ieder geval, enorm bedankt voor het interview en voor meer informatie kunnen jullie altijd terecht op onze website http://www.torture-killer.cjb.net. Tevens kunnen jullie daar samples en nog een hele hoop shit meer vinden. Oke, keep it BRUTAL en Cheers!

[ Terug naar de Interviews ]