Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-01-2021

Interview: The Burning
Met Johnny Haven en Rasmus Normand
Door Ard
Geplaatst in februari 2008

Onlangs bracht de nieuwe Deense band The Burning haar eerste en alleraardigste album Storm The Walls uit. De Deense metalscene is in opkomst, mede gezien de albums van Arcane Order, Hatesphere en Volbeat. Tijd dus voor een nadere kennismaking met deze band. Mijn gesprekspartners waren zanger Johnny Haven en gitarist Rasmus Normand.

The Burning

Hallo heren. Kunnen jullie kort aangeven waar The Burning vandaan komt, hoe dedicated jullie zijn t.a.v. de band en wat jullie verder in het dagelijks leven doen. Ik ga er vanuit dat jullie nog niet van The Burning kunnen leven?

Johnny: We komen uit Aarhus Denemarken. Uit deze stad komen overigens ook bands als Hatesphere en Illdisposed. The Burning is opgericht in September 2005. The Burning heeft onze volledige concentratie. Geen van de bandleden beunt nog ergens anders bij. Het is overigens een hell of a job om het rock en roll circus vol te kunnen houden. Er is voor ons binnen de metalwereld nog nauwelijks geld te verdienen. Dit is overigens ook wat andere bands uit onze omgeving zeggen. We hebben dan ook allemaal verplicht een baan en werken dan ook iedere dag net als Jan Modaal. Zonder baan geen bestaan. Maar het is denk ik wel logisch dat als de mogeljkheid zich zou voordoen om van The Burning een full time job te kunnen maken we die met beide handen zouden aangrijpen.

Volgens velen een standaardvraag, echter naar mijn opinie zeker belangrijk. Wat is de muzikale voorkeur van de bandleden. Is iedereen een pure metalhead, of luisteren de bandleden nauwelijk metal en gaan deze meer voor muziek van bijvoorbeeld Sigur Ros, Beatles, Abba, whatever?

Johnny: Ik denk dat ik elk bandlid wel een metalhead kan noemen. Natuurlijk luisteren we ook wel eens naar andere dingen. Tobias, onze drummer, is helemaal gek van Lynyrd Skynyrd, Thue (bassist) is idolaat van Primus en Rasmus is fan van Jimmy Hendrix. Dus diversiteit is er wel degelijk, maar de rode draad is toch METAL!

Heeft The Burning al eerder platen en/of demo's uitgebracht in eigen beheer?

Rasmus: We hebben ooit een demo opgenomen nadat de band was opgericht. Maar dat was nu niet bepaald fantastisch. We deden dit puur om te kijken hoe onze nummers eigenlijk klonken. Je krijgt pas goed door hoe je klinkt als je het ook echt kunt beluisteren. Tijdens het oefenen kom je hier toch niet echt achter.

Hoe is het overigens gesteld met de metalscene in Denemarken?

Rasmus: Ik denk dat je kunt zeggen dat we een sterke metalscene in Denemarken hebben. Helemaal als je kijkt dat de landelijke media in Denemarken metal doodzwijgt. Maar de laatste zes tot acht jaar is er een toename te zien van de diverse metalconcerten, er zijn zelfs minifesivals. En….we hebben natuurlijk de jaarlijkse Deense Metal Award Show. Het gaat dus steeds beter.

Welke andere Deense bands, naast Hatesphere en Volbeat, verdienen het om gehoord te worden?

Johnny: Ik ben helemaal gek an Slow Death Factory, de nieuwe band van Morten Gilsted van Illdisposed. Verder is het nieuwe album van The Arcane Order zeer de moeite waard. En last but not least onze vrienden van Illdisposed.

Kunnen jullie iets vertellen over de totstandkoming van de platendeal met Massacre Records en hoe bevalt het bij Massacre Records?

The Burning - Storm The WallsJohnny: We hadden overigens ons album al opgenomen alvorens we een deal hadden met Massacre, maar dat terzijde. Ik ging mee op een Europese toernee met onze vrienden van Nightrage als invalzanger. Marios van Nightrage had connecties met mensen bij Massacre en liet ons album aan hun horen. Ons album beviel Massacre waarna ze ons hebben getekend. Rasmus: Volgens mij hebben in Augustus 2007 bij ze getekend, terwijl we zoals eerder gezegd met The Burning zijn begonnen in September 2005, dus het heeft ongeveer twee jaar geduurd alvorens we een deal hadden. We hebben hard gewerkt om hier te komen, we hebben echt niet op onze luie reet gezeten in de veronderstelling dat de platenmaatschappijen naar ons toe zouden komen.We gaan natuurlijk niet alle details van de deal openbaar maken, maar ik kan wel zeggen dat we enorm blij zijn met Massacre tot nu toe. Ze doen enorm goed werk en we mogen niet klagen over promotie. Zo is het album in heel Europa verkrijgbaar en begin 2008 komt het album ook uit in Noord-America.

Hoe zien jullie overigens de toekomst van de muziekindustrie?

Rasmus: Ik denk dat het wel goed komt. De muziek industrie moet alleen nog leren hoe men beter gebruik moet maken van de divere nieuwe mediavormen en hoe men zodoende de klant nog beter kan bereiken en bedienen.

Hoe verliep het opnameproces en hoe zijn de nummers van The Burning tot stand gekomen?

Rasmus: We hebben het album in twaalf dagen opgenomen. Meer tijd hebben we niet nodig. Het zal ook bij volgende albums wel ergens tussen de tien en veertien dagen blijven. De nummers waren van tevoren al gereed, temeer daar de meeste nummers al oud zijn. De nummers komen veelal alsvolgt tot stand. Ik bedenk enkele riffs en Johnny bepaald de structuur van de meeste nummers op zijn computer. Daarna zien we wel hoe een en ander in elkaar te schuiven valt. We maken zelden een volledig nummer tijdens onze oefensessies.

Het album is geproduceerd door Jacob Hansen (o.a. Hatesphere), wat is zijn bijdrage geweest aan het album?

Rasmus: Jacob heeft ervoor gezorgd dat we zo goed mogelijk konden klinken. Hij begrijpt onze muziek en hij heeft de kwaliteiten om de nummers uit de boxen te laten knallen.

Dan wil ik even naar het album toe. Mijn favoriete nummers op het album zijn Warhorse, Underachievers Unite en Weakling. Welke nummers zijn favoriet van de band zelf en waarom?

Johnny: Ik vind Fire te gek, dat is min of meer onze live anthem. Het lukt ons meestal om het prubliek mee te laten brullen. Zeer cool!
Rasmus: Mijn favorieten zijn Dotted Line en Snakes of Life. Ik hou van de trashy stukken in die nummers. Ik vind Weakling ook een zeer goed nummer. We spelen dit nummer altijd aan het eind van een concert. Mede omdat het een catchy nummer is om een energieke show mee te eindigen.

Hoe oud zijn de nummers op het album en kunnen we op een volgend album een verlengstuk verwachten, of gooit The Burning het roer volledig om?

Rasmus: De nummer zijn net zo oud als onszelf, haha. Het nieuwste nummer op het album is The Gospel. Weakling is een van onze eerste nummers en is ontstaan in 2005. We spelen deze nummers dus al een geruime tijd. Op het volgende album zullen in ieder geval minder oude nummers komen te staan. Verder denk ik dat de sound en stijl van The Burning niet drastisch zal wijzigen. Je moet nooit iets repareren wat nog niet kapot is. Bands die teveel van geluid en stijl veranderen zouden van mijn part ook hun naam moeten veranderen. Er zit toch ook niemand te wachten op het moment dat Coca Cola opeens smaakt naar sinaasappelsap.

Zijn er al plannen voor een nieuw album en hebben jullie al nieuwe nummers op de plank liggen?

Johnny: Op dit moment gaat al onze aandacht puur en alleen uit naar de promotie van Storm The Walls, Maar ach we zijn dan ook traag als het aankomt op het schrijven van nieuw material.

Waar gaan de teksten over op dit album, is het fictie of realiteit, zijn ze geinspireerd door boeken en/of films, etc, etc?

Johnny: De teksten zijn realistisch. Alle teksten zijn gebaseerd op wat ik zie en hoe ik daar op reageer. De meeste teksten zijn erg persoonlijk, klinkt wellicht raar daar ik vaak refereer aan ridders, oorlogspaarden. Ik gebruik deze dan ook als metaforen.

Verder hebben jullie een video opgenomen voor het nummer Snakes Of Life. Waarom is voor dit nummer gekozen en bijvoorbeeld niet voor de wat meer catchy songs zoals Weakling of Warhorse?

Rasmus: Weakling is een uitstekend nummer, maar het nummer belichaamd niet alle aspecten van The Burning. We zijn met z’n allen overeengekomen dat Snakes Of Life het beste weergeeft waar The Burning voor staat. Namelijk de combinatie van snelle stukken en langzame stukken. We hebben de video verder opgestuurd aan MTV Denemarken, maar ik weet absoluut niet of de video al eens door MTV is uitgezonden (gelukkig staat de video wel op YouTube).

Hoeveel optredens hebben jullie eigenlijk al gedaan en hebben jullie ook al buiten Denemarken opgetreden? In ieder geval gaan jullie in maart binnen Denemarken op tour met Dawn Of Demise. Wanneer komen jullie ook naar andere Europese landen, in het bijzonder naar Nederland en Duitsland?

Rasmus: We gaan inderdaad binnenkort op pad in Denemarken met onze vrienden van Dawn Of Demise. Dat wordt een leuke tijd, dat weet ik zeker. We hebben volgens mij iets van 40 optredens gedaan in Denemarken sinds januari 2006. Helaas hebben zich nog geen buitenlandse klanten gemeld, dus optreden in het buitenland is er nog niet van gekomen. Maar hier komt binnenkort verandering in. In Mei nemen we deel aan de Danish Dynamite Tour samen met Illdisposed en Urkraft. Daar hebben we enorm veel zin in. Zover ik weet komen we niet naar Nederland, we gaan alleen naar Duitsland en Oostenrijk.

Met welke band zouden jullie het liefst willen touren als jullie de keuze zouden hebben?

Rasmus: Pfff, er zijn zoveel goede bands. Toch denk ik dat touren met Slayer fucking awsome zou zijn. En wel omdat Slayer een levende legende is, ze zijn na al die jaren nog keihard en erg snel. Johnny: Ik zou graag met Gorefest op tour willen gaan, ik ben helemaal gek van die band.

The Burning

Dan even iets heel anders. Ik heb hier een lijstje voor me liggen met een aantal keuzevragen. Ik wil alleen horen welke keuze jullie voorkeur heeft:

Pantera of Slayer?

Johnny: Pantera

Michael Laudrup of Brian Laudrup?

Johnny: Maakt niet uit.

Whisky of bier?

Johnny: Whisky in de ochtend, bier in de avond

Europa of the USA?

Johnny: Europa!!!

Death Metal of Metalcore?

Johnny: Death Metal

Duitsland of Nederland?

Johnny: Duitsland. Het bier is er beter, maar de death metal is beter in Holland Haha. Verwarrend of niet?

Festivals of kleine concerten?

Rasmus: Kleine concerten

Jack Bauer of Homer Simpson?

Rasmus: Zeer eenvoudig: Homer.

Obama of Clinton?

Rasmus: Laten ze Rambo als president kiezen!

Ronnie James Dio of Ozzy Osbourne?

Rasmus: Dio

Britney Spears of Amy Winehouse?

Rasmus: Britney baby

Het milieu of welvaart?

Rasmus: Een welvarend milieu

Heren dank voor het interview, hebben jullie nog enkele woorden te richten aan het publiek in Holland?

Johnny: Check ons album en bedankt voor de interesse in The Burning!

[ Terug naar de Interviews ]