Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

The Burning - Storm The Walls
Jaar van release: 2007
Label: Massacre Records
The Burning - Storm The Walls
Storm The Walls is de titel van het eerste album van de band The Burning uit Denemarken. De muziek van The Burning kan het beste omschreven worden als een mix van power metal, death metal en trash metal. The Burning klinkt dan ook als een kruisbestuiving van bijvoorbeeld Pantera en Unleashed. Het album bevat twaalf nummers en deze nummers duren gemiddeld drie minuten. Het album is verder voorzien van een lekkere vette productie. Verantwoordelijk hiervoor is overigens Jacob Hansen, hij produceerde eerder albums van o.a. Hatesphere en Volbeat.

De titel van het album wordt direct eer aangedaan middels het eerste nummer Underachievers Unite. Dit nummer beukt er in een straf midtempo op los en bevat een lekkere zware en enigzins Scandinavische gitaarsound (iets wat de band op haar myspace site ten stelligste ontkent). Veel andere midtempo nummers op dit album klinken helaas behoorlijk in het verlengde van de openingstrack en vallen dan ook minder op. Op het vierde nummer Weakling komt de band ook met een ander gezicht naar voren. Het tempo gaat namelijk omlaag en The Burning laat horen dat men ook groovy ronkende metal kan maken. De helft van de nummers op het album zijn min of meer midtempo, de andere helft van de nummers zijn heftige langzame(re) stukken. De echte hoogtepunten op dit album zijn naar mijn mening het eerder genoemde openingsnummer en het nummer Warhorse. Op dit nummer laat The Burning horen dat men ook in staat is om een keiharde groovy metalsong te maken met een hoog, ja zelfs catchy, meebrul gehalte.

Storm The Walls is een alleraardigste plaat geworden. De muziek van The Burning is echter allerminst origineel, maar dat hoeft ook zeker niet altijd het geval te zijn. Op dit moment is het minpunt van The Burning dat de nummers over de gehele linie teveel herhaling bevatten en lang niet altijd een eigen gezicht hebben. Het is een kritiekpunt dat ik overigens bij andere beginnende bands ook veelal ter sprake laat komen. Juist de bands in de top van het metalgenre beheersen deze aspecten als geen ander.

The Burning stormt er dus al aardig op los, maar de Chinese muur wordt nog niet omver geblazen. De potentie is er echter wel degelijk.

Tracklist
1. Underachievers Unite
2. The Gospel
3. Dotted Line
4. Weakling
5. Last Living Hostage
6. Kill the swine
7. Warhorse
8. Fire
9. Snakes Of Life
10. End Of All
11. Storm The Walls
12. Hours (Kill The Swine Part 2)

Score: 71 / 100

Reviewer: Ard
Toegevoegd: 3 februari 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

The Burning - Storm The Walls
Reactie van PEETN op 03-02-2008 om 20:05u
Score: 70 / 100

het word toch weer wachten achter een topgroep,maiden,metallica,judas,saxon,;;;;;;;;wees eerlijk en men moet toegeven dat we in dit genre op oude waarden moet rekenen,de laatste jaren dient niemand zich op voor een plaats aan de top,voorbeeld,trivium zal nooit of te nimmer de status van de oude glorieen kunnen antippen.Jammer