Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 februari:
 • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel Brennare (Lake Of Tears) - 50
 • David Byron (Uriah Heep)† - 75
 • Hans Åge Holmen (Gaia Epicus) - 53
 • John Myung (Dream Theater) - 55
 • Michael Kiske (Helloween) - 54
 • Nigel Glockler (Saxon) - 69
 • Tanya Candler (Kittie) - 39
 • Witold "Vitek" Kieltyka (Decapitated)† - 38

Vandaag overleden:
 • Sean Reinert (Cynic) - 2020
Interview

Blitzkrieg
Met Brian Ross
Door Gilbert
Geplaatst in augustus 2007

Blitzkrieg-zanger Brian Ross probeert al sinds 1980, met vallen en opstaan, de vaandel van de New Wave Of British Heavy Metal fier overeind te houden. Helaas is de band bij velen alleen bekend dankzij Metallica’s cover van het lijflied Blitzkrieg. Met Theatre Of The Damned leveren de heren echter een prima nieuw album af, terwijl ze dit jaar de eer hebben om het Wacken Open Air Festival te mogen openen. Tijd dus voor een onderonsje met Brian Ross.

Blitzkrieg

Saxon-frontman Biff Byford staat vermeld als co-producent van jullie nieuwe album, Theatre Of The Damned. Wat was zijn bijdrage aan het produktieproces?

Biff is een goede vriend sinds we eerder dit jaar met Saxon op toernee waren, dus hij kwam in de studio langs terwijl we Theatre Of The Damned opnamen. Wat hij hoorde beviel hem, daarom bood hij aan om het album mede te produceren. Het advies dat hij ons gaf met betrekking tot produktie enzovoorts was van onschatbare waarde.

Gitarist Paul Nesbitt verliet de band na het vorige album, Sins And Greed. Hij leek een belangrijk deel van de band te zijn. Is het moeilijk geweest om hem te vervangen?

Paul was heel belangrijk voor ons en het was heel moeilijk om hem te vervangen, maar ik denk dat Guy Laverick meer dan waardig is om in zijn voetstappen te treden. Paul blijft natuurlijk een hele goede vriend en we wensen hem en zijn familie veel geluk in de toekomst.

Veel van de songs op het nieuwe album presenteren klassieke horrorverhalen, zoals de legende van het spook van de opera in The Phantom en het verhaal van een bezeten muziekinstrument in Spirit Of The Legend. Haalde je voor dit album inspiratie uit specifieke korte verhalen, romans of films?

Blitzkrieg - Theatre of the DamnedZoals altijd schrijf ik over dingen en onderwerpen die me interesseren. In het verleden heb ik inspiratie gehaald uit romans, films en TV shows.

Mijn favoriete nummer van het nieuwe album is Into The Light. Het behandelt de overgang van een overleden persoon naar de volgende wereld. Dus, wat zijn je perspectieven op het leven na de dood?

Ik heb een vast geloof in leven na de dood en in mijn vrije tijd bezoek ik locaties, gebouwen etcetera waar het spookt. Gedurende mijn leven heb ik veel psychische dingen ervaren die de meeste mensen moeilijk zouden vinden om te geloven!

Tussen alle spookverhalen op Theatre Of The Damned lijkt het nummer Together We Are Strong tekstueel niet op zijn plaats. Waar gaat die song over?

Together We Are Strong is niet minder op zijn plaats dan My Life Is My Own of Night Stalker. Together We Are Strong gaat over mijn vrouw, My Life Is My Own is de prequel van Escape From The Village en Night Stalker gaat over een ‘superheld’ die een soort kruising is tussen Spiderman, Batman en Superman.

Voor de digipak-editie van Theatre Of The Damned heb je Armageddon en Blitzkrieg heropgenomen. Waarom heb je besloten om van die songs nieuwe versies op te nemen?

Ik heb er niet voor gekozen om die twee songs opnieuw op te nemen … dat deed de rest van de band. Ze wilden hun stempel drukken op twee klassieke Krieg tracks, dus heb ik hen de songs laten kiezen die ze wilden spelen. Zij kozen Armageddon en Blitzkrieg.

Ik hoop dat je het niet erg vindt als ik terug ga in de tijd, maar ik zou graag wat meer willen weten over die songs, die je oorspronkelijk in 1980 en 1981 opnam. Ik ben er zeker van dat een hoop mensen willen weten: Waar gaat de song Blitzkrieg nou over, de tweede wereldoorlog of toch een buitenaardse invasie?

Blitzkrieg gaat over een buitenaardse invasie die in de toekomst is gesitueerd.

De eerste Blitzkrieg demo bevatte de klassieke nummers Blitzkrieg, Inferno en Armageddon. Die drie songtitels worden allemaal in het eerste nummer genoemd. Zijn die drie songs conceptueel met elkaar verbonden?

Ja, oorspronkelijk waren de drie songs deel van een concept over een buitenaardse invasie die in een nucleaire oorlog eindigt.

Jullie debuutsingle in 1981 was Buried Alive. Alweer een brilliant nummer, maar wanneer ik er naar luister kan ik geen hoogte krijgen van de tekst. Waar ging dat nummer over?

Ik leg normaliter niet uit waar mijn teksten over gaan, omdat ik liever heb dat mensen hun eigen mening vormen over het verhaal dat in de teksten is opgenomen. Ik veronderstel dat ik 27 jaar later in het geval van Buried Alive een uitzondering kan maken. De song gaat over een ingezetene van een krankzinnigengesticht die zijn eigen dochter vermoordt en daarna vergeet dat hij het gedaan heeft. Hij vult zijn geest met abstracte beelden om te proberen te vergeten wat hij heeft gedaan, maar dat blijkt steeds onmogelijker naarmate de tijd voorbij gaat. Uiteindelijk bereikt hij het punt waarop hij niet meer met de schuld kan leven, dus haalt hij een vriend (Clive) over om hem te helpen zelfmoord te plegen. Wanneer dit mislukt, trekt zijn geest zich in zichzelf terug en wordt hij katatonisch. Hij heeft zichzelf in feite levend begraven in zijn eigen lichaam. … Ik durf te wedden dat je nu wilde dat je het niet gevraagd had!

Blitzkrieg

Sinds 1995 ben je in staat geweest om Blitzkrieg levend en wel te houden, en om de paar jaar een nieuw album uit te brengen. Wat zijn je persoonlijk favoriete Blitzkrieg songs uit de periode tussen 1995 en 2007?

Dat is een moeilijke om te beantwoorden, want er zijn zoveel goede songs geweest over de jaren. Ik hou van ze allemaal.

Theatre Of The Damned is jullie eerste uitgave voor platenmaatschappij Armageddon Music. Was het moeilijk om een nieuw platencontract te krijgen en wat zijn jullie ervaringen met Armageddon Music tot dusverre?

Nee, het was niet moeilijk om een nieuw platencontract te krijgen. Armageddon Music is heel behulpzaam geweest. Met een naam als Armageddon moeten ze wel goed zijn!

Het lijkt een hele inspanning voor je te zijn geweest om Blitzkrieg al die jaren in leven te houden, gegeven de vele bezettingswisselingen en de perioden dat de band inactief was. Wat houdt je op de been?

Mijn liefde voor de muziek en de fans. Blitzkrieg heeft de meest loyale fans in de wereld. De fans zijn ons trouw gebleven gedurende al de moeilijke tijden en hebben de band een reden gegeven om door te gaan.

Veel van onze lezers zullen jullie live kunnen zien spelen op het Wacken Festival in Duitsland dit jaar. Maar zijn er plannen voor een volledige Europese toernee ter ondersteuning van Theatre Of The Damned en, in het bijzonder, om wat optredens te doen in Nederland en België?

We zullen overal optreden waar we uitgenodigd worden om te spelen. Als een promoter contact met ons opneemt met betrekking tot optredens in België en Nederland, dan zullen we er spelen. Misschien spelen we zelfs in Engeland!

Kun je ons verklappen welke songs van het nieuwe album je van plan bent live te spelen bij de komende optredens?

Dat zou ik kunnen, maar dat ga ik niet doen. Kom en bekijk de show. Dan kom je er vanzelf achter.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.