Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-01-2021

Interview: Wizard
Met Dano Boland
Door Lennert
Geplaatst in januari 2007

Het was een behoorlijke verrassing aan de andere kant van de lijn een Duitser te horen die (inclusief prachtig accent!) Nederlands tegen me praatte. Wizard is binnen de Duitse true metal scene een grote naam aan het worden en zal met de nieuwe cd waarschijnlijk ook hoge ogen gaan gooien in Nederland. Gitarist Dano Boland was in ieder geval niet te beroerd om zich meester te maken van de taal van zijn buurland en wilde vanzelfsprekend zoveel mogelijk vragen beantwoorden.

Wizard

Als ik niet beter zou weten zou ik denken dat ik jou nu Nederlands hoor praten?

Nee, dat klopt, ik doe de Nederlandse interviews aangezien ik aardig Nederlands spreek. Het zou alleen kunnen dat ik soms wat Engelse of Duitse woorden erdoorheen gooi als ik de juiste Nederlandse niet kan vinden. We proberen als we in Nederland komen ook vooral de aankondigen in jullie taal te doen.

Jullie hebben in Nederland in 2005 opgetreden op het Ragnarock festival en in 2006 op Dokk’em Open Air, gaan jullie je de komende tijd ook meer op ons land richten?

Natuurlijk, ik denk dat we goeie heavy metal maken en ik weet dat jullie daar in Nederland ook van houden. We zijn zelf goed bevriend met de band Vortex en we komen 15 maart in Groningen langs om een vet optreden te geven!

De fans zijn bij dezen gewaarschuwd. Wat betreft het nieuwe album moet ik toch zeggen dat ik erg blij ben met de productie, die ik op The Magic Circle erg vond tegenvallen. Hoe kijk jij hier zelf tegenaan?

We hebben samen met Dennis Ward van Pink Cream 69 zeer professionele opnames gemaakt moet ik zeggen, wij zijn er erg tevreden mee. Het vorige album hebben we opgenomen bij de thuisstudio van onze bassist waar we geëxperimenteerd hebben met getriggerde drums. Ik moet zeggen dat ik nog best tevreden ben over The Magic Circle, maar lang niet zo tevreden als over Goochan. Dit komt vooral omdat we hier vele malen harder klinken dan we ooit hebben geklonken!

Harder klinkt het inderdaad, maar zou je ook zo ver durven te gaan om dit album beter te noemen dan bijvoorbeeld Head Of The Deceiver?

Ik zou in ieder geval zeggen dat deze plaat veel beter uitgewerkt is dan de andere platen, we hebben er veel meer tijd aan besteed om alles uit te werken en op te nemen.

Aan de ene kant klinkt het als een lekkere old school heavy metal plaat, aan de andere kant hoor ik ook wat modernere invloeden terug. Zijn jullie tijdens het schrijfproces beïnvloed door andere bands?

Oh, dat denk ik niet. Dit zijn nu eenmaal de tijden waar alles harder klinkt, wij hebben gewoon wat geëxperimenteerd met een moderne sound om toch niet precies hetzelfde te klinken als altijd.

Ik las dat Goochan een conceptalbum is, kun jij me er misschien wat meer over vertellen?

Wizard - GoochanHet gaat over wat wij in Duitsland Außerirdischen (buitenaardsen) noemen, wezens van een andere wereld en zij hebben de mensheid onder controle en willen onze grondstoffen stelen en de aarde leegstropen. Er is echter één persoon, noem het een tovenaar, en die wil dit tegengaan en probeert hen met natuurgeweld tegen te houden. Dat is ongeveer het concept in een notendop. Volker, de bassist, heeft dit idee gehad en hij wil er ook nog een boek over uitbrengen dat rond Pasen moet uitkomen, dus dan hebben jullie ook nog wat te lezen!

Zit er een bepaalde maatschappijkritische boodschap achter?

Oh, dat zou je Volker zelf moeten vragen, ik ben gewoon de gitarist. Hij heeft wel vaker fantasy ideeën, ik vind ze vaak best goed.

Ben je ook zelf in dat soort zaken geïnteresseerd?

Ja, ik houd wel van fantasy boeken, vooral van Lord Of The Rings, maar ook een hoop andere dingen.

Sven klinkt zoals altijd fantastisch, heeft hij hier nog zanglessen voor genomen of hebben we hier te maken met een natuurtalent?

D’Anna is een echt natuurtalent, hij oefent vaak zelf in zijn eigen studio, waar ik dan in ieder geval niet bij ben. Ik ben wel iedere keer onder de indruk als hij de oefenruimte binnenkomt en laat horen wat hij heeft verzonnen.

Zing jij zelf ook nog achtergrondvocalen op het nieuwe album?

Ja, dat doe ik inderdaad ook, maar dan wel met de rest van de bandleden.

Op Call Of The Dragon horen we een dame enkele obscuur klinkende zinnen zingen in een voor mij onbekende taal. Wie is zij en wat zingt ze?

Zij is de vrouw van een vriend van ons, de taal die ze spreekt is de Elven taal van Lord Of The Rings. Ze heeft er al een tijd mee geoefend en kan het behoorlijk goed spreken.

Michael Maaß zal in 2007 rond de zomer weer terugkomen bij de band, waarna jullie met 2 gitaristen verder gaan. Wat is de precieze reden dat hij nu weer terugkomt?

Hij had het erg druk met zijn werk en kon geen tijd meer vrijmaken, rond de zomer zal hij het echter wel weer met zijn werk kunnen combineren, dan gaan we inderdaad gewoon met twee gitaristen verder en zullen we live ook meteen een stuk zwaarder klinken.

Hij combineert dus in ieder geval de band met zijn normale baan, ik neem aan dat jullie er ook nog ander werk naast doen?

Inderdaad, met Wizard zelf verdienen we niet genoeg, daarnaast hebben we allemaal vrouw en kinderen, dus er moet toch wat meer geld op de plank komen dan van Wizard alleen. Het hangt er vanaf hoe goed de nieuwe plaat verkoopt, als dat goed loopt is er een kans dat we professioneel kunnen gaan.

En hoe kijken jullie kinderen er tegenaan dat papa in een heavy metal band speelt?

Vooral de kleine van Sven vindt het heel gaaf, die blijft ook maar kijken naar onze laatste videoclip op tv.

Aha, dus jullie hebben een nieuwe videoclip die ook nog op televisie wordt uitgezonden?

Ja, al is het voorlopig vooral nog op de locale tv-zender.

En welk nummer is dit precies?

Dat is van het laatste album, Return Of The Thunder Warriors.

In jullie biografie staat specifiek dat jullie al 8 jaar voor Hammerfall bezig waren. Wat bedoelen jullie hier precies mee?

Dat is een vraag die ik niet kan beantwoorden, ik zit er daarvoor toch echt nog te kort bij.

Ik neem aan dat jullie toch niet direct vinden dat beide bands op elkaar lijken?

Euhm, nee. Ik heb laatst voor het eerst een nummer van Hammerfall gehoord en gezien op de Duitse televisie, en ik had nu niet direct het idee dat we echt hetzelfde klinken. Wij klinken vooral nu toch wel iets steviger.

Jullie hebben een fanclub in Zuid-Afrika, hebben jullie daar ook al gespeeld?

Nee, helaas niet, het is veel te ver voor ons om zomaar even langs te gaan op tour. De fanclub is daar wel behoorlijk groot. Als we er echter langs zouden willen gaan zouden we daar meteen onze vakantie van moeten maken, want zomaar een optreden regelen tussen onze werkdagen door wordt heel moeilijk.

Misschien dat jullie nieuwe label er iets aan kan doen? Jullie zijn geswitcht naar Massacre Records, waren jullie daarvoor wel tevreden met LMP?

We hebben met de oude platenmaatschappij wat ruzie gehad, we hebben toen ook meteen tegen ze gezegd dat The Magic Circle de laatste plaat bij hen zou worden. Massacre Records gaf ons gelukkig erg snel een nieuw contract.

Wat was de oorzaak van de ruzie dan?

Diverse problemen met geld, daarnaast waren ze naar onze mening erg traag met het versturen van demo’s en duurde het vrij lang voor we antwoord kregen. Massacre maakt veel meer reclame voor ons, we hebben bijvoorbeeld al meteen in de laatste Rockhard gestaan met onze tourdata en een goede recensie.

Wizard

Jullie hebben een goeie live reputatie, dat heb ik inmiddels ook zelf mogen aanschouwen op Ragnarock, zit er binnenkort nog een live album of dvd in denk je?

We hebben wel iets gepland, maar voorlopig heeft Sven daarvan alle beelden. Hij heeft een aantal filmpjes en is er ook mee bezig, maar een dvd maken kost een hoop tijd.

Wizard heeft in zijn lange geschiedenis met bands als Grave Digger, Paul Di’Anno en Virgin Steele gespeeld. Met welke band heb jij het meeste plezier gehad te kunnen spelen?

Mag ik mijn eigen andere band Vebrifuge noemen? Ik ben momenteel met mijn oude bandleden bezig om in mijn eigen studio een hoop van onze oude nummers op te nemen. Het klinkt het meest zoals Slayer ten tijde van South Of Heaven. Het zijn namelijk nummers van tussen de 15 en 20 jaar oud, we hebben toentertijd niet veel opgenomen, maar inmiddels willen we het toch graag nog opnemen en misschien ook uitgeven, wie weet.

Wizard blijft nog steeds te boek staan als een ‘true metal’ band. Is true metal voor jou vooral een muziekgenre of ook een echte levenshouding?

Mmm, dat is een goede vraag. Wij zijn toch al lang echte metalheads. Volker heeft oorspronkelijk ook nog in mijn oude band gespeeld, maar de true metal kant trok hem toch meer dan de bands als Slayer die toen opkwamen. Hij is toen met Sven en Sören Wizard begonnen. We hebben elkaar toen lange tijd later weer ontmoet. Hij vroeg ‘Spelen jullie nog steeds thrash metal?’ en ik moest hem toch vertellen dat we al lang niks meer hadden uitgevoerd. Nou ja, hij speelde nog steeds true metal, en ik ben toen op die manier bij Wizard naar binnen gerold. Ik zou mezelf wel een echte metalhead willen noemen, maar vooral bij Volkar past deze benaming het best.

Jullie worden weleens de Duitse Manowar genoemd, vindt jij dit een terechte vergelijking?

Nee, totaal niet! Het ziet er wel zo uit, met onze blote borstkassen enzo, maar ik geloof niet dat wij verder veel met Manowar te doen hebben. Ik wil niet ‘sterven voor metal’ zoals Joey DeMaio dat ooit heeft gezegd. Niks tegen de band verder hoor, ze zijn erg goed!

Deze vergelijking zal vooral gerechtvaardigd blijven als verkooppraatje dus?

Haha, laten we in dat geval hopen dat het zal helpen!

Komt er met de release van het nieuwe album nog een tour aan?

Ja, ik heb al wat data: 15 maart in Groningen (Platformtheater), dan de 16e in Duisburg (Das Parkhaus) en vervolgens de 17e in Berlijn (Darkside). Dan nemen we een paar dagen vrij en gaan we tot slot op 22 maart verder in Frankfurt (Die Halle) en eindigen we 23 maart in München (Titanic). Die laatste show gaat echt een groot feest worden in een fabriek. Het is dus niet echt een grote tour, maar we hebben ook niet veel meer tijd, maar dat kan altijd nog komen.

2006 was een goed jaar voor de melodieuze metal genres, heb jij zelf nog wat aangeschaft?

Jazeker, ik vond vooral de nieuwste Firewind met Gus G. er goed. Hij is echt een fantastische gitarist! Verder vond ik de nieuwste van Iron Maiden ook erg goed, en je kunt erom lachen maar de nieuwste Paul Stanley vond ik ook erg goed. Hij heeft een erg herkenbare geluid met de Kiss invloeden.

Dit klinkt misschien als een domme vraag, maar het is de bedoeling dat iedere band die ik interview dit beantwoordt: wat is het grootste verschil en de grootste overeenkomst tussen Spinal Tap en Wizard?

Nu moet ik toegeven dat ik de band helemaal niet zo goed ken. Ik heb er wel een paar dingen van gezien die erg amusant waren, maar meer kan ik er niet van zeggen.

In dat geval raad ik je toch zeker aan hem te gaan zien, misschien dat je de vraag dan wel ooit nog kunt beantwoorden?

Haha, in dat geval zal ik zeker proberen hem te zien!

In dat geval zijn we nu bij de laatste vraag aangekomen: is er een vraag, die ik nog niet gesteld heb, die jij zelf graag zou willen beantwoorden?

Euhm… ik denk dat ik toch wel heel veel heb verteld. Ik zou in ieder geval toch de groeten willen doen aan de jongens van Vortex en ik wil iedere metalfan in Groningen en omstreken oproepen naar ons te komen kijken want het gaat een fantastische gig worden!

In dat geval zijn we bij het einde gekomen en ik moet zeggen dat je Nederlands behoorlijk goed was!

Bedankt voor het compliment en misschien tot ziens!

[ Terug naar de Interviews ]