Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-01-2021

Wizard - The Magic Circle
Jaar van release: 2005
Label: Limb Music Products

Wizard - The Magic Circle

"Riding on the road to nowhere
guided by the stars
drinking, rocking, fucking chicks
kick some bloody asses"

De eerste regels van het nummer ‘Call of the Wild’ vatten dit gehele album eigenlijk al goed genoeg samen, waardoor het schrijven van een meer uitgebreide review al compleet onnodig lijkt. Voor de mensen die nog compleet onbekend zijn met deze conservatieve tak van het zware metalen genre zal ik voor deze keer een uitzondering maken en een gedetailleerdere beschrijving maken.

Wizard is een ‘True Power Speed Metal’ band en houdt de heilige vlam van de ware muziek brandende. Na grote successen in onder andere Duitsland, Japan en zelfs Zuid-Afrika trakteert de band ons wederom op een nieuwe plaat vol clichés over motorrijden, heavy metal, magie, vechten en andere dingen die onze oosterburen altijd maar wat graag aanhoren en meezingen. In tegenstelling tot hun vorige plaat ‘Odin’, een plaat met vele vrolijke meezingkoortjes, ligt de nadruk nu wat meer op agressie en snelheid. Voor mij was dit persoonlijk even wennen na alle vrolijkheid van het voorgaande album, maar alles went.

Nummers als ‘Fire and Blood’, ‘Death is my Life’ en ‘Uruk-Hai’ klinken lekker energiek en nodigen absoluut uit tot een lekker potje headbangen. Zanger Sven D’Anna heeft daarnaast een krachtige stem en een bereik dat varieert van laag en grommend tot hoog en gillend. Over de productie ben ik helaas iets minder te spreken aangezien de drums hinderlijk hard te horen zijn waardoor de zware gitaarrifs en basloopjes stukken minder krachtig klinken dan bedoeld. Daarnaast dreigen vooral de up-tempo nummers hetzelfde te gaan klinken na enkele luisterbeurten. De ballad ‘Don’t say goodbye’ mag echter wel beste Wizard ballad ooit genoemd worden.

Alles bij elkaar hebben we hier te maken met een weinig vernieuwend album, maar liefhebbers van Duitse power/speed met een Manowar tintje zullen het ongetwijfeld de moeite waard vinden. Persoonlijk hoop ik nu dat de heren zich richten op een live-album, want deze band is on stage (onder andere op het uitstekende Ragnarock in Goes) absoluut een sensatie om te zien en te horen. Haters van het bovengenoemde genre en band zullen ongetwijfeld wel weten hoe ze uit de buurt moeten blijven.

Tracklist:
1. Enter the magic Circle
2. Fire and Blood
3. Call of the Wild
4. Death is my Life
5. On your Knees
6. Metal
7. Uruk-Hai
8. Circle of Steel
9. Warriors of the Night
10. No Way out
11. The Magic goes on
12. Don't say goodbye

Score: 75 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 5 september 2005

Koop dit album in

Meer Wizard:

[ Terug naar de Album Reviews ]