Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Interview: Gadget
Met William Blackmon
Door Tonnie
Geplaatst in juni 2006

Het Zweedse Gadget leverde onlangs haar derde album af, het uitstekende The Funeral March. Collega Kristof durft al te stellen dat Gadget hiermee de grondcorekroon van het helaas ter ziele gegane Nasum heeft overgenomen. Tijd voor een gesprekje met drummer, gitarist, zanger en producer William Blackmon.

Gadget

Zeg William, je naam en accent klinken niet echt Zweeds.

Ik ben Zweeds, maar m'n vader komt uit Engeland en het grootste deel van mijn familie woont daar.

Het nieuwe album The Funeral March kwam onlangs uit. Nog iets speciaals gedaan met de release?

Nee, niet echt. Ik was in die week ook jarig, en daar was ik meer mee bezig. Maar het was wel een leuk verjaardagscadeau, dat het album in die week ook uitkwam.

Volgens de biografie begon Gadget als een soort solo project van jou. Hebben de andere bandleden wel evenveel input in de nummers als jij?

Gadget - The Funeral MarchOp ons eerste album en de demo's heb ik het meeste spul geschreven, en op het vorige album Remote heb ik zo'n 80% van de muziek geschreven. Nu was het een stuk beter verdeeld. Bassist Fredrik Nygren en gitarist Rikard Olsson hebben ook allebei ongeveer een derde van het materiaal geschreven. Zo werd het meer een album van de hele band, in plaats van alleen mijn nummers. Hierdoor is het ook gevarieerder.

Jij en Emil Englund doen de zang. Hoe is dat ongeveer verdeeld?

Op het album doen we beide ongeveer even veel, voor de variatie. Maar live doet Emil alles.

Als jullie live spelen. Want dat doen jullie niet zo vaak he?

Nee inderdaad. Een stuk minder dan we zouden willen.

Op het album speel je gitaar en drums, en je zingt. Wat doe je live, gitaar of drums?

Dan drum ik. Dan hebben we dus een gitarist minder. Maar dat gaat goed. Er zijn een paar nummers die we live niet kunnen spelen omdat dat niet goed klinkt met maar één gitaar, maar het meeste klinkt goed hoor.

Er is nooit aan gedacht om een extra gitarist erbij te nemen voor de live shows? Het zorgt toch voor wat extra kracht op het podium.

We hebben het er eigenlijk nooit echt over gehad. Mensen hebben wel gezegd dat we dat moeten doen, maar zelf vinden we het niet nodig. Als we dat zouden doen zou dat betekenen dat ik helemaal geen gitaar meer speel, en dat wil ik niet. Het zou ook betekenen dat we definitief stoppen met zoeken naar een echte drummer, hahaha. Ik ben eigenlijk een gitarist, weet je. Maar eigenlijk heeft iedereen wel gelijk, en zouden we een 2e gitarist moeten zoeken.

Maar waarom dan geen drummer, zodat jij ook live gitaar kan spelen? Of zijn drummers lastiger te vinden?

Een drummer is erg moeilijk te vinden. Vooral in deze soort muziek. Het is zo intens, dat men echt wel van deze muziek moet houden om het lang vol te houden.

Wanneer ben jij begonnen met drummen?

Ik begon met de gitaar, op m'n dertiende, en op m'n veertiende begon ik met drummen. Maar het drummen begon pas serieus te worden toen we met Gadget begonnen.

Maar je was wel zo zeker van jezelf dat je in een band kon drummen.

Ik was zeker genoeg van mezelf dat ik het misschien zou kunnen. Inmiddels zijn we zes jaar verder en vind ik dat ik het toch wel aardig kan.

Als je gitaar speelt en drumt, hoe ziet een dag in de studio er voor jou uit?

Naast gitaar, drum en zang was ik ook nog de engineer op het album. Dat was een stuk lastiger dan ik had verwacht. Je moet echt altijd aanwezig zijn, en op twee kanten van het verhaal letten. Je moet zorgen dat het geluid en de opnames goed zijn, maar je moet ook zelf spelen. Ik geloof dat we de drums in een dag of vier hebben opgenomen, en de gitaren hebben veel meer tijd in beslag genomen. We hadden maar voor één van de gitaren de nummers uitgewerkt, en voor de andere moest dat in de studio gebeuren. En we hadden amper teksten toen we begonnen met de opnames, dus die zijn ook grotendeels in de studio geschreven.

Hebben jullie je eigen studio?

Nee, maar ik werk in een studio, die door de regering wordt gefinancierd. Vandaar dat ik de productie ook op me heb genomen.

Kun je als je zelf produceert nog objectief zijn over de nummers, of iets echt goed klinkt of niet?

Dat is een goeie vraag. Bij het mixen komt dat meestal echt naar boven. Dan hoor je als muzikant zaken die je eerst niet had gehoord. Als een producer moet je dan al zeker weten dat dat de goede opnames zijn, want op het moment dat je gaat mixen zijn de opnames natuurlijk al afgerond. Je moet de muzikanten dan geruststellen en ze vertellen dat het echt wel goed is opgenomen. Ik beluister de opnames daarom met een producer-oor in plaats van een muzikanten-oor, en ik hoop dat ik daardoor dan nog objectief kan zijn.

Aan de andere kant, je hebt nu wel alle touwtjes in handen, wat ook wel prettig is.

Dat is de reden waarom we het album zelf produceren, in plaats van iemand anders voor deze job hebben aangenomen. In plaats van een ander eerst moeten vertellen hoe we het willen hebben leek het ons beter om het gewoon zelf te doen, want wij weten al hoe we het willen. Als we het geld hebben om iemand in te huren die je echt compleet en blindelings vertrouwt, dan zouden we dat waarschijnlijk wel doen. Maar dan moeten we hem ook echt 150% vertrouwen.

Gadget

Maar wie zou jij wel als producer van jullie plaat willen?

Ik denk Andy Sneap. Ik hou erg van zijn geluid.

Hij is alleen niet echt bekend om zijn grindcore producties, he?

Haha nee inderdaad. Maar het lijkt me vrij interessant om hem een plaat als de onze te zien produceren. Ik denk dat het heel vet zou klinken.

Ach, jullie mogen nu ook niet klagen over de productie hoor.

Dank je. Ik vond het heel belangrijk dat het goed klinkt. Het was veel werk, maar ik ben ook erg tevreden over het geluid.

Jullie teksten zijn ook niet echt standaard grindcore, toch?

Nee, niet echt. Ik vind het altijd erg belangrijk dat we teksten schrijven over dingen waar we zelf om geven. Het kan over vanalles gaan, maar veel gaan over alle kanten van het leven.

Er staan ook wat Zweedse nummers op. Sommige bands hebben moeite met in hun eigen taal teksten te schrijven, maar in het Engels gaat dat dan wel goed. Bij jullie gaat het in het Zweeds ook lekker?

Ik heb dat probleem ook hoor. Ik kan geen Zweedse songteksten schrijven. Hoe dat komt weet ik niet. Emil en Rikard hebben er geen moeite mee, maar misschien komt dat omdat Zweeds niet mijn moedertaal is.

Jullie staan op een paar festivals dit jaar. Komt er nog een normale tour?

Ik hoop het. Er is nog niks concreets. We zijn aan het praten over hoe we het allemaal het beste kunnen aanpakken. Maar ik hoop dat het lukt, en dat we ook naar Nederland kunnen komen. De laatste keer dat we daar waren is ook alweer twee jaar terug denk ik.

[ Terug naar de Interviews ]