Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Interview: The Old Dead Tree
Met Manuel Monoz
Door Kristof
Geplaatst in september 2005

The Old Dead Tree komt uit Frankrijk, speelt melancholische metal met een drive, raakten in de lage landen bekend als voorprogramma van Opeth en brachten onlangs de opvolger van het debuut 'The Nameless Disease' op de markt. Dat plaatje is getiteld 'The Perpetual Motion' en het hoge niveau van dat werkje ontging ons niet. Een interview met zanger/gitarist/bezieler Manuel Munoz is dan ook meer dan verdiend.

The Old Dead Tree

Bonjour. Laten we er maar direct invliegen. Producer van dienst was wederom Andy 'thrashhead' Classen. Waarom is hij de geschikte man voor The Old Dead Tree?

We hebben dus al met hem gewerkt in 2002 aan ons eerste album. We wilden een groots en warm geluid en The Stages One Studio is daar perfect voor geschikt. Toen we hem de eerste keer ontmoetten, merkten we direct dat hij heel open-minded is en erg geÔnteresseerd is in nieuwe dingen. Daarom zijn we deze winter terug gekeerd naar Duitsland om 'The Perpetual Motion' op te nemen. Het was weer fantastisch om met hem samen te werken. We hebben alles (opname, mixen en masteren) in zijn studio gedaan zodat het geheel compacter en ook harder klinkt als ons debuut.

Jullie hebben een videoclip gemaakt voor 'So Be It'. The Old Dead Tree in de hitlijsten?

The Old Dead Tree - The Perpetual MotionEigenlijk is die videoclip maar een teaser. Julien Metternich maakte deze videoclip om het nieuwe album wat te promoten voor de cd in de winkel lag. Nu gaan we met deze zeer getalenteerde Franse filmmaker aan een serieuze videoclip voor het nummer 'Out Of Breath' werken.

Hoe kijk je eigenlijk terug op het debuut?

We zijn nog zeer trots op dat album. De verschillende elementen van die plaat slaan op onze eigen persoonlijkheden. 'The Nameless Disease' is voor de rest hartelijk verwelkom in Europa. Een goede publieksreactie en hoge scores in de meeste van de Europese gespecialiseerde pers.

In 1999 beŽindigde jullie eerste drummer Frederic Guillemot zijn leven. Heeft dat de muziek van The Old Dead Tree beÔnvloed?

Het heeft vooral onze teksten beÔnvloed. De teksten gaan over het gevoel dat ik de maanden na Frederic zijn dood voelde. Je kunt dus eigenlijk wel zeggen dat het debuut een egoistisch en persoonlijk conceptalbum is geworden.

Jullie speelden op Fury Fest, het grootste Frans metalfestivals met publiektrekkers als Slayer, Megadeth en Anthrax. Het festival is hier echter vrij onbekend. De moeite om eens heen te trekken?

Het festival is vrij belangrijk met zo'n 30 000 3-dags bezoekers. Maar het was een grote rotzooi en ik hoorde dat de promotors die het festival organiseerden veel geld hebben verloren. Ik weet dus niet of het volgend jaar nog zal plaatsvinden. Wij Fransen moeten dus nog steeds ons land verlaten om dergelijke grote evenementen te bezoeken.

Wat zijn eigenlijk je favoriete Season Of Mist-bands?

Ik had de kans om naar het Arcturus-album te luisteren voor het uitkwam en dat klonk zeer indrukwekkend. Ik stel hun originaliteit en muziekstijl zeer op prijs. Ik ben ook een liefhebber van bands als Kill The Thrill en Tactile Gemma.

Kan je wat commentaar geven op de volgende vijf bands die volgens mij jullie hebben geÔnspireerd.

Opeth: Een fantastische liveband met veel schrijftalent. We hebben erg veel geleerd toen we met hen optraden.

Anathema: Pure emotie. Ik ben erg blij dan we met ze kunnen optreden op het Raismes Fest in Frankrijk in september.

Evergrey: Sorry, ik heb er nog nooit een cd van gedraaid. Ik heb ze enkel eens akoestisch zien optreden.

Katatonia: Dat is ook een erg goede band. Anders is een geweldige componist en de woorden van Jonas zijn gewoonweg mooi. We hebben twee keer met ze mogen optreden.

Paradise Lost: Al tien jaar mijn favoriete band. Optreden met hen was een droom voor ons. Gregor vertelde me ook dat hij onze muziek kon appreciŽren. Het is een van mijn beste momenten die ik beleefde bij The Old Dead Tree.

Jullie gaan de hort op met Epica. Niet bang voor de reactie van de modale Epica-fan?

Ik vind dat Epica en wij staan voor twee verschillende soorten visies op dezelfde muziek. We combineren allebei hardheid, kracht en gevoel maar we doen het op een verschillende wijze. Maar we hebben al twee keer met ze opgetreden en het publiek apprecieerde ons beide keren.

The Old Dead Tree

De gitaristen hebben een deal getekend bij Gibson Guitars. Jullie worden populair!

We zijn er blij met die endorsement deal. Gibson maakt voor mij sommige van de beste instrumenten ooit. Hun warme geluid is juist wat we nodig hebben in onze muziek.Onze drummer Foued heeft trouwens een deal met vier bedrijven. Deze bedrijven doen dit niet voor iedereen in Europa. Maar ze willen, zo zeiden ze, deel uitmaken van onze toekomst.

Mijn laatste vraag, misschien een heel stomme, maar waarom draagt de band de naam The Old Dead Tree?

The Old Dead Tree is een naam die in je hoofd blijft hangen. We wouden ook iets dat je fantasie zou aanwakkeren. Een naam en bijhorend logo is belangrijk omdat je dat associeert met een band. Een oude dode boom kan droevig zijn, maar je kunt ook andere interpretaties hebben natuurlijk, het ligt eigenlijk aan je gevoelstoestand op dat moment. Zo is onze muziek eigenlijk ook: soms kwaad, soms kalm.

[ Terug naar de Interviews ]