Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-01-2021

Opeth en The Old Dead Tree
Op 5 oktober 2003 in 013, Tilburg
Een review door Kristof
Is Opeth nu weeral op tour? Ja! En niet zo maar een normale tour, want deze tour staat in het teken van het laatste akoestische en rustige Opeth album ‘Damnation’. Op 26 september zag ik deze package al in de Biebob (België). Dus ik wist wat ik kon verwachten. Door omstandigheden vertrok ik maar om half acht naar de 013. In de auto kwamen ik en mijn vrienden al in de stemming door het album ‘Judgement’ van Anathema. Racend op de autosnelweg om toch maar tijdig in de 013 te zijn, bleek een mislukte actie te zijn. Aan de kassa waar ik mijzelf melde op de perslijst, werd mij medegedeeld dat alles een half uurtje vroeger begonnen was. Dus toen ik de 013 binnenwandelde had The Old Dead Tree hun set al afgewerkt.

Maar toch ga ik The Old Dead Tree toch vermelden omdat ik ze vorige week ook al zag in de Biebob. Toen speelden ze een vrij sfeervolle set met materiaal van hun ‘The nameless disease’ album. Sfeervol, bij vlagen technisch en af en toe een harde riff. Een goede band die ook goed aansluit bij de set van Opeth. Zelf heb ik ze dus jammer genoeg niet gezien in de 013 maar naar ik hoorde speelden ze een goede set.

Het eerste wat we opviel toen ik de zwarte grote deuren van de 013 zaal opende, was dat de zaal vol stond met stoelen. Doordat ik en mijn vrienden te laat waren hadden we geen plek meer, maar dat gaf totaal niet. Achteraan de zaal had je een perfect zicht op het geheel. De tour stond dus in het teken van ‘Damnation’ aangevuld met wat ouder materiaal. ‘Windowpane’ opende de set en de nummers van ‘Damnation’ werden mooi na elkaar gespeeld. Opeth is een band die natuurlijk muzikaal altijd perfect speelt en dat was vandaag niet anders. Na elk nummer was er dan ook een groot en oprecht applaus te horen. De nummers van ‘Damnation’ stonden ook live als een huis.

Maar uiteraard kon wat ouder materiaal ook niet ontbreken. Ze speelden dan ook hun rustigste nummers van de oudere albums. Nummers als ‘Too bid you farewell’ en ‘Face of Melinda’ werden met veel klasse vertolkt en ik kon het ook niet laten om toch nog eventjes te headbangen op die geweldige nummers. Het hoogtepunt van de avond was de cover ‘Soldier of fortune’ dat werkelijk fantastisch werd uitgevoerd. Zo mooi, dat ik vandaag de Deep purple elpee heb gedraaid en dat nummer vier keer heb beluisterd. Een prachtige cover die ze ook op cd zouden moeten zetten!

Opeth kwam, zag en stal de harten van het publiek. Zanger Mikael Akerfeldt was trouwens ook in topvorm. Zijn werkelijk gortdroge humor is fantastisch. Alleen als hij nog maar ‘Thank you very much’ zegt dan komt dat al geweldig over. Wat een fantastisch man is dat toch. Droog, droger, Mikael!

Na het concert heb ik nog even nagepraat en daarna was het tijd om terug richting huis te gaan. Eerst nog iets gaan eten en dan verder de lange rit uitzitten. In de terugrit kon ik het niet laten om toch iets hards te draaien na deze rustige avond. De laatste mini van Vader spuwde dan ook hard door de speakers. Maar toen ik eindelijk in mijn bed lag gingen de Opeth melodieën nog door mijn hoofd. En rustig denkend aan Opeth viel ik dan ook in een diepe en prachtige slaap.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Een_Metalfan op 09-10-2003 om 11:52u


en zo was het maar net

Reactie van Hieronimus op 09-10-2003 om 13:40u


Inderdaad Kristoff, was zeer cool. Closure vond ik echter toch wel het beste van de hele avond. En The Old Dead Tree speelde echt goed, zeker en vast! Geweldige avond, hopelijk binnenkort meer concerten :)