Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

The Old Dead Tree en Penumbra
Op 1 april 2006 in W2, Den Bosch
Een review door Kristof
Foto's door Thom Huisman
In de voormalige sigarenfabriek Willem II stonden op zaterdagavond 1 april twee Franse bands van de platenmaatschappij Season Of Mist. Penumbra is een typische gothicmetalband die op hun drie albums degelijk, maar nergens sprankelend klinken. Terwijl hoofdact The Old Dead Tree op hun twee werken “The Nameless Disease” en “The Perpetual Motion” toch wel een heel goede indruk maakte.

Penumbra kreeg een uur speeltijd om ons te overtuigen dat hun populariteit in eigen land terecht was. En dat is het dus niet. Muzikaal staat de band hun mannetje maar het geheel komt erg cliché over en vooral de zanglijnen zijn even voorspelbaar als de hoge corruptiegraad in een Zuid-Amerikaans land. Het Beauty and the Beast-trucje (zie foto) kwam niet erg sensueel over en de vocale prestaties waren bij momenten erg povertjes. En dát is nu net het essentiële onderdeel van dit subgenre muziek. Zanger Jarlaath V haalde af en toe zijn oboe (blaasinstrument) boven en dat maakte het geheel visueel toch wat minder saai. Een matig concert met overigens de meest overbodige drumsolo aller tijden.

 Penumbra

Gelukkig wist The Old Dead Tree het slechte begin van de avond volledig om te buigen in een euforische stemming. De relatief matige opkomst stoorde niet, want het publiek dat er wel was, deed enthousiast mee. Tegenover de ook al goede concerten die ze in de Benelux weggaven als voorprogramma van respectievelijk Opeth en Epica zijn ze nog erg gegroeid. Onze Franse amis zijn zo op elkaar ingespeeld dat ze geen enkel steekje laten vallen. De grote trekpleister blijft echter zanger/gitarist Manuel Munoz die het vrouwelijke deel van het publiek weet te overtuigen met zijn looks en emotionele cleane stem, terwijl de mannelijke helft geniet van zijn snedige riffs en harde grunt. De Anathema en Opeth-invloeden zijn duidelijk nog aanwezig, maar de band heeft op een korte periode zich toch ook een heel eigen sound eigengemaakt. In een dik uurtje komen er ongeveer evenveel songs aan bod van beide platen, maar het venijn zit toch wel in de staart met een adembenemende versie van “Out Of Breath”. De CD en T-shirt verkoop schiet na het concert de hoogte in en dat is nog altijd de best meetbare parameter of het een goed concert was.

The Old Dead Tree
The Old Dead Tree
The Old Dead Tree

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Jeroen op 11-04-2006 om 23:16u


Prima review. Toen ik Penumbra een tijd geleden live zag, vond ik het ookal tegenvallen, voornamelijk bij het geluid. Op plaat vind ik het één van de betere gothic metal bands. Tja en The Old Dead Tree is gewoon genieten geblazen. Ookal stonden we laatst slechts met 15 man naar ze te kijken. Prima doomy gothic metal met een steengoede zanger. Was hier overigens niet bij, maar ik kan het me goed voorstellen

Reactie van Parlo op 12-04-2006 om 07:54u


Old Dead Tree was top en weer veelste kort. Dat uurtje was de reis meer dan waard! Kan niet wachten tot de volgende keer dat ze weer naar hier komen. Maar dan mogen ze Penumbra lekker thuis laten.

Reactie van IronMaiden NL op 13-04-2006 om 08:41u


Ik vond Penumbra juist heel goed. Zeker gezien het feit dat het pas het derde concert was voor de zangeres.

Reactie van Santtu Pikkarainen op 14-04-2006 om 14:32u


Ik heb het concert in de Biebob gezien en Penumbra ook al eerder in Sliedrecht, maar ik vind het een hele goeie band die live zeker weet te overtuigen! Een van de betere Gothic bands die zich absoluut met de oudere Tristania kan meten. Heel wat beter en origineler dan After Forever en Epica (Epica ken ik muzikaal niet en toch kan ik vrijwel ieder nummer meenuerien....) die hun heil vooral zoeken in orkesten omdat ze zelf niet beter kunnen! Die oboe maakt het nou juist leuk en een beetje origineel in een genre wat toch al niet garant staat voor originaliteit. The Old Dead Tree was extreem goed, da's zeker waar. Mijn dikke 1,5 week nekpijn is het bewijs....