Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Interview: Mindless
Met Tim Engelaar
Door Bob
Geplaatst in juni 2005

Onlangs werd het debuutalbum van Mindless enthousiast door mij ontvangen. De NederNuMetalband bleek niet zo hersenloos als verwacht, dus ik knoopte een praatje aan met Tim Engelaar, zanger en gitarist van het collectief. Het werd een diepgaand interview, waarin Tim oreert over onder meer Annie MG. Schmidt en zadelsnuffelen.

Hoi, alles goed met jou en Mindless?

Ja, prima! Als het goed gaat met Mindless, gaat het goed met mij. Het enige minpuntje is, is dat we nu eventjes zonder repetitie ruimte zitten. Ze hebben in onze oude ruimte proberen in te breken, en we zijn daar hals over kop weggegaan. Het veilige gevoel is daar nu weg. Dus als iemand nog een schuur over heeft, die we kunnen verbouwen?

We gaan vandaag een spelletje spelen. Ik noem een naam, en jij legt het verband met Mindless uit. Komt 'ie:

Annie MG. Schmidt

Annie rules! We hebben haar tekst gebruikt voor een nummer om mee te doen aan een wedstrijd van de NCRV, De hoofdprijs was een dagje opnemen met het Metropole Orkest. We hebben ook gewonnen, en mochten dus met het Metropole Orkest spelen. Een hele unieke ervaring kan ik je vertellen.

ID&T
Spits

ID&T en Sp!ts organiseerden de Sp!ts breakthrough awards. Hier hebben we aan mee gedaan dit jaar, en zijn tot de laatste 9 gekomen.

Roar E-Zine

Mindless - Wat Doe Jij?!?Roar e-zine was een van de bladen die "Wat doe jij?!?" heeft gerecenseerd. De persoon die de recensie heeft geschreven vond Mindless kennelijk 3 keer niks, en geef ons de bekende veeg uit de pan. Er stond een zin in die niet door de beugel kon, en deze hebben ze op mijn verzoek ook weggehaald. De rest van de recensie is blijven staan, daar heb ik verder geen problemen mee. Iedereen mag vinden wat hij of zij vindt. Hij is zelfs te lezen via onze site.

3FM

3FM organiseert de BuZz awards. Hier zitten we inmiddels in de jaarfinale die ergens eind dit jaar wordt afgewerkt. Dus dat is nog even afwachten.

Van Katoen

Demokabaal was een project van Van Katoen. Zij hadden toendertijd een nieuwe cd, en daar kon je je eigen cd bij doen. We kregen 50 cdr's thuis gestuurd, die moesten we zelf fikken, en hun zouden bij iedere cd een exemplaar doen van zo'n 50 verschillende bands. Dit was bedoeld om de bandjes onder de aandacht te brengen bij andere mensen. Helaas hebben we hier nooit meer wat op terug gehoord... Verder weinig tot niks, behalve dat we Nederlandstalige bands zijn.

Verder had ik ook nog wat normale vragen:

Hoe zijn de reacties op een Nederlandse nu-metal band? Worden jullie niet afgeschilderd als Van Katoen kloon?

Ja, dat worden we wel eens. Maar we zijn het niet. Een van de weinige overeenkomsten is dat we Nederlandstalig zingen. Wij zitten meer in het metal genre, en zij in het rock genre. En daarbij, we bestaan al 7 jaar. 7 jaar geleden had ik nog niet van van Katoen gehoord, jij wel?

Jijzelf schrijft alle teksten. Is het echt zo slecht gesteld met onze maatschappij?

Nee hoor. Alle verhalen zijn en blijven verhalen. Raar gebeurde verhalen wel te verstaan. En het valt toch wel mee? Het zijn gewoon dingen die echt gebeuren, maar waar niemand eigenlijk veel bij stil staat. Maar of het echt zo slecht is in de wereld als ik het soms doe afschilderen, ik weet het niet. Denk het niet.

Op de demo's stonden nummers met minder serieuze teksten ("De Zadelsnuffelaar"). Zijn jullie niet bang dat mensen de verandering naar serieuze teksten niet opgepakt hebben en gaan blaten over een titel als "Keizer Kinderporno"?

Minder serieus?!? Zadelsnuffelen, hoe gek het ook klinkt, is zo echt als het maar zijn kan. Ook het verhaal over het jongetje in de zadelsnuffelaar is fictief, maar het bestaat wel degelijk zadelsnuffelen! Maar ik denk dat ik wel begrijp wat je bedoelt. De nummers zijn wat volwassener geworden, de deuntjes minder blij en happy-metal dan op de demo’s. Dan wordt het snel verstaan als "serieus". Zo serieus neem ik het allemaal niet hoor (vooral mezelf niet).

Snuffel je zelf, of ken je snuffelaars in je directe omgeving?

Hahaha, nou... er is een filmpje ergens in de omloop waar op te zien is hoe ik uitleg wat zadelsnuffelen is. Hopelijk duikt die nooit ergens op!

Waar gaat "C2" over?

C2 is het gevaarlijkste chemische afval wat in Nederland verwerkt mag worden. Er is een deponie in Nederland waar dit gestort mag worden. Sjoerd stelde mij hier van op de hoogte, en hij is er zelfs geweest. Ik heb een verhaal geschreven over wat er zou kunnen gebeuren als daar iemand zou gaan wandelen met zijn hond. Je maakt zo iets indrukwekkends mee, dat neem je mee in je slaap. Uit eindelijk komt de jongeman er achter dat hij het gedroomt heeft van het moment dat het mis gaat. En er zit ook iets in verwerkt van de vriendschap die je kunt hebben met je hond. Hmm, nu is het eigenlijk maar een stom verhaal nu ik het zo lees... Weet je wat, mijn antwoord is: Het gaat eigenlijk helemaal nergens over!

Mindless lijkt me uitstekende festivalmuziek. Kunnen we jullie nog ergens gaan bewonderen deze zomer?

BOEK ONS BOEK ONS BOEK ONS!!! We zijn nog helemaal vrij deze zomer, en vrij om geboekt te worden. Dus: (lees eerste zin van dit antwoord)

Waarom zouden mensen naar Mindless moeten luisteren, of waarom juist niet?

Je gaat er in ieder geval niet dood van als je er naar luistert, en je wordt ook niet gepest op school als je naar Mindless luistert. Dus, waarom niet?

Dankjewel!

Graag gedaan.

[ Terug naar de Interviews ]