Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Mindless - Hou Je Vast!
Jaar van release: 2007
Label: Eigen beheer
Mindless - Hou Je Vast!
Ik loop er in metal kringen niet mee te koop, maar stiekem luister ik zo af en toe graag naar Nederlandstalige popmuziek. Met Oerend Hard van Normaal, Frank Boeijen’s Koud In Mijn Hart of Harder Dan Ik Hebben Kan van Bløf mag je me rustig wakker maken. Dankzij Mindless kan ik nu echter zonder schaamtegevoel een Nederlandstalig album in mijn top 10 van 2007 zetten. Deze neder-nu-metal formatie levert namelijk een dijk van een (metal)plaat af.

Het Nijmeegse gezelschap was mij nog onbekend, maar timmert al enkele jaren aan de weg. Oud-collega Bob beloonde het debuutalbum in 2005 reeds met 86 punten en een lovende recensie. Desondanks stopte ik de opvolger van Wat Doe Jij?!? met de nodige argwaan in de cd-speler, want een eigen beheer cd met nu metal van vaderlandse bodem wekte bij mij nou niet bepaald hoge verwachtingen. Na beluistering van Hou Je Vast! ben ik echter helemaal om.

Muzikaal zet Mindless een dampende pot moderne rock/metal neer die qua afwisseling, grooves en pakkende refreinen weinig onder doet voor buitenlandse toppers als System Of A Down. De teksten, die in je moedertaal dubbel zo hard aankomen, maken echter het verschil en geven de band zijn eigen gezicht. De songs verhalen over personen aan de zelfkant van de samenleving en bevatten onalledaagse onderwerpen en verrassende wendingen. Zo blijkt de ‘held’ van het titelnummer aan het einde van het liedje toch gewoon een schlemiel te zijn.

Mindless houdt er namelijk van om je op het verkeerde been zetten. Dat blijkt al uit de keuze voor een Engelse bandnaam terwijl ze in het Nederlands zingen. Het verrassingseffect wordt versterkt door het contrast tussen vrolijke, dansbare muziek en serieuze, diepzinnige teksten. Zo geeft Schizovreemd Nog Niet een uiterst beklemmend beeld van de problemen waar een paranoïde, schizofrene jongen en diens omgeving mee worstelen, terwijl Onder De Huid een confronterende blik werpt op de gedachtengang van een religieuze psychopaat. Het zijn niet bepaald songs die je op radio of TMF tegen zult komen.

De kippenvel-verwekkende ballad Als Ze Nee Zegt en de heerlijke meezingers SRV, Hoe Zou Het Zijn, Hoerenloper en Wraak zijn daarentegen zeker hitgevoelig en verdienen een groot publiek. Draai Hoerenloper tijdens de ochtendspits een paar keer op de populaire vaderlandse radiozenders en half Nederland zingt het refrein gegarandeerd mee. Het zou een schande zijn als deze band niet door (een platenlabel en) de grote media wordt opgepikt.

Hoe dan ook, als je van nu metal houdt of een zwak hebt voor Nederlandstalige muziek, bestel dan snel een exemplaar van Hou Je Vast!. Weliswaar duurt de cd slechts 38 minuten, maar voor een paar euro extra krijg je er een dvd bij. Zelf ga ik het debuut binnenkort maar eens bestellen, want dit album smaakt naar meer!

Tracklist:
1. SRV
2. Hoe Zou Het Zijn
3. Hou Je Vast!
4. Interpretatie
5. Ik Wil Het!
6. Hoerenloper
7. Echte-Liefde.com
8. Wraak
9. Onder De Huid
10. Als Ze Nee Zegt
11. De Verplichting
12. Schizovreemd Nog Niet

Score: 91 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 10 december 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van dEZ op 10-12-2007 om 16:23u
Score: 1 / 100

KUT CD... .. KUTRECENSIE .. PUNT

Reactie van Vincento op 10-12-2007 om 16:48u
Score: 95 / 100

dEZ, zonde van je geld man. (Ik neem aan dat je hem hebt gekocht?) Dat je het echt 1 punt waard vond lijkt me sterk...

Anyway:

De productie is een stuk beter dan op Wat Doe Jij, sterker nog, het klinkt echt vet!

Ik zeg goed bezig!

Reactie van Een Metalfan op 10-12-2007 om 19:47u
Score: 88 / 100

dEZ die is een homofiel! dEZ die is een homofiel! (4x)

Gewoon vette cd. Nu-metal hoeft zo kut niet te zijn.

Reactie van DeathmetalTom op 12-12-2007 om 14:27u
Score: 90 / 100

Helemaal mee eens, goed bezig mannen! Komt r toch noggus goeie shit uit Nijmegen ;-)

Reactie van tessa op 14-12-2007 om 20:23u
Score: 10 / 100

IK vind het een super vette cd, ik luister hem nu al een hele tijd zowat elke dag!!
Ken alles bijna uit mijn kop haha!

Reactie van Jeremy op 15-12-2007 om 09:51u
Score: 70 / 100

HuÂh! Vette shit weer jongens,zie jullie binnenkort wel.