Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2020

Interview: Holy Moses
Met Sabina Classen
Door Kristof
Geplaatst in mei 2005

'The New Wave Of Very Old Thrashbands' houdt maar niet op. 'Strength Power Will Passion' is de titel van de nieuwe Holy Moses en dit spontaan en divers album bewijst dat onze Duitse vrienden zeker nog een toekomst voor zich hebben. Zangeres Sabina Classen was op promotour en een kortstondig vluggertje met Metalfan.nl kon niet ontbreken. Sabina was in opperbeste stemming en haar enthousiasme over heavy metal bleek immens te zijn. Uw verslaggever kwam stapelverliefd terug.

Holy Moses

Nieuwe plaat, nieuwe platenmaatschappij, nieuwe producer, nieuwe studio, nieuwe start?

Ja, ik voelde aan dat ik een nieuwe start moest maken. Ik wou naar het echte bandgevoel terugkeren Je moet weten dat ik de vorige twee albums schreef met Andy Classen, maar nu heb ik alle nummers geschreven met gitarist Michael Hankel. Hij is vrij nieuw in de groep, maar heeft zich goed ontwikkeld. Je kunt het vergelijken met een langdurige relatie, na een tijd wordt het saai met je vriendin, dus heb je een nieuwe start nodig. Ik moet ook toegeven dat we hier niet veel over nagedacht hebben, maar gewoon alles spontaan hebben gedaan! Iedereen zei altijd dingen als ‘je moet meer klinken zoals die band’ tegen mij. Maar nu heb ik gelukkig de richting gekozen die ik wil nastreven, het belangrijkste is uiteindelijk wat ik wil, niet wat mensen willen horen. Waarom we een nieuwe producer hebben binnengehaald? Onze vaste producer Andy Classen had geen tijd en zijn studio was volgeboekt. Wat is jouw mening over deze nieuwe plaat?

Ja, het is geen pure old school thrash. Het klinkt meer up-to-date en de nummers zijn duidelijk gevarieerder. Wat is jouw mening over deze nieuwe plaat?

Holy Moses - Strength Power Will PassionHehe. Ik vind dat de kracht die we op het podium uitstralen ook aanwezig is op dit nieuwe album. Ik ben voor de eerste keer volledig tevreden omdat ik mijn ziel blootgelegd heb..We hadden 28 nummers geschreven en ik heb er twaalf geselecteerd die de meeste betrekking hebben op mij. Onze oude fans, en dan bedoel ik heel oude fans, zullen dit allemaal wel begrijpen. Passie en kracht zijn de sleutelwoorden. Sommige oude platen klinken trouwens ook niet zoals ik zou willen.

Denk je niet dat old school thrashfreaks toch ook een beetje teleurgesteld zullen zijn?

Neen, omdat ze wel snappen dat ik deze richting wil opgaan. Toen ik achttien was, was ik het enige meisje op school dat heavy metal fantastisch vond. Black Sabbath en AC/DC waren het toen voor mij. De rest van school luisterde naar George Michael. De essentie van heavy metal is toch doen wat je wilt? Passie? Daarom staat er op de nieuwe hoes ook een pentagram dat symbool staat voor ‘kies je eigen weg’. Tegenwoordig denken jongeren niet meer zoveel na en spelen ze gewoon dagenlang op hun Playstation.

Op welk nummer van de nieuwe plaat ben je meest trots op?

Ja, we hadden dus 28 nummers om uit te kiezen en ik ben dus tevreden over elk nummer dat het album heeft gehaald. ‘Angel Cry’ is erg persoonlijk, maar elk nummer heeft eigenlijk een diepere emotionele mening voor mij. Voor iedereen zal de betekenis anders zijn.Wat de betekenis van ‘Say goodbye’ is? Afscheid nemen van iedereen die je dwingt om dingen te doen die je niet wilt doen.

‘Death Bells 2’. Heeft dat iets te maken met ‘Death Bells’, een nummertje op een heel oude Holy Moses demo?

Ja en neen. Het is een totaal ander nummer maar wel een zelfde betekenis en dito sfeer.

Die oude demo’s wil ik wel graag in mijn collectie hebben.

Ja, ik zou het ook willen maar het heeft allemaal met de rechten van oude platenmaatschappijen te maken. Ik wil er geen geld mee verdienen maar het allemaal gewoon geven aan de fans omdat je er niet meer aan kunt geraken. Of je moet veel geld willen uitgeven op eBay.

Als ik jou zou bezig hoor krijg ik het idee dat ‘Strenght Will Power Passion’ een conceptalbum is?

Is het leven op zich een concept? Het gaat gewoon allemaal over mij en hoe ik naar de wereld kijk.

Armageddon Media is geen verrassende keuze. Je werkt namelijk voor dit label.

Ja, ik en Lars Ratz van Metalium (loopt hier ook rond, lurkend aan een fles rode wijn) brengen allerei cd’s uit zoals de Wacken Open Air producten maar ook cd’s van bands als Suidakra. Dus deze platenmaatschappij brengt niet alleen onze eigen albums uit, maar we willen uitgroeien tot een serieus label.

Veroorzaakt dat niet teveel stress?

Ja, maar ik heb stress nodig. Je krijgt ook ideeën van nieuwe bands en het werkt allemaal inspirerend. Ik heb ook gewerkt voor Warner Brothers en ik heb gewoon zoveel werk nodig om vooruit te kunnen blijven gaan.

Dus je hebt nooit ‘niet muzikale’ werkjes als afwassen of secretariaatswerk moeten doen?

Neen, sinds begin van de jaren ’80 heb ik kunnen leven van muziek. Ik heb in het verleden bijvoorbeeld ook een muziekprogramma gepresenteerd op de Duitse RTL.

Je wilt dus geen huisje met een zooi kinderen?

Neen, het spelen in een band kan je een beetje vergelijken met een familie. Kinderen krijgen is er nooit van gekomen en dat vind ik zeker niet erg.

Jij en Doro zijn het bewijs dat vrouwen en metal samen gaan.

Ja. Hoe dat komt weet ik ook niet. Ik en Doro zijn trouwens zeer goede vriendinnen. Er zitten nu trouwens veel meer vrouwen in de scène dan vijftien jaar terug.

Op thrashmetalconcerten kom ik bijna nooit een vrouw tegen...

Hmmz, Misschien is dat omdat thrash echt een 80’s genre is en toen waren er dus weinig vrouwen in de metalwereld.

Kreator verkocht onlangs 013 bijna uit, een paar jaar terug was dat wel anders... Toen zag ik Kreator, Sodom en Destruction samen met amper 200 thrashfans.

Ja, echte thrash wordt terug populairder. Ik heb met Mille van Kreator en die gasten van Destruction over dit onderwerp gepraat en we hebben allemaal gevoel dat het genre terug leeft. Mille had dit succes op de Kreator tour ook niet verwacht. Alle Duitse thrashbands zijn terug en spelen terug muziek uit hun hart. En dat voel je ook.

Je speelde zelfs in Zuid Korea. Waar zou je graag nog eens spelen?

Ik zou graag in Australië spelen en eens in de Verenigde Staten.

Hebben jullie nog nooit in Amerika gespeeld?!

Neen, dat is er om een vreemde reden nooit van gekomen. Wellicht komt hier deze tour verandering in.

Prefereer je festivals boven clubshows?

Eigenlijk niet. Het podium is wel groter maar dat heeft als gevolg dat het contact met het publiek veel minder is.

Sabina van Holy Moses

Jullie bestaan 25 jaar. Wat was jouw hoogtepunt in deze kwart eeuw?

Het hoogtepunt was een contract krijgen bij een platenmaatschappij. Dat hadden we nooit verwacht, we speelden die demo’s gewoon in voor onszelf. Andere hoogtepunten? Dynamo Open Air 1991, de eerste keer Wacken Open Air, optreden in Zuid-Korea, .. Ik heb genoeg hoogtepunten beleefd met de band en alles is een deel van mijn leven. Maar naar mijn mening is elk optreden een hoogtepunt voor een muzikant. Als mensen gelukkig naar huis keren na een optreden en totaal suf gebeukt zijn, ben ik gelukkig. Beide partijen krijgen dus iets.

Is er een verschil in reacties van publiek in de verschillende landen waar je gespeeld hebt?

Ja, we hebben gespeeld in de Oostbloklanden en daar zag je huizen gebombardeerd en mensen die niets hadden. En toch kookten deze arme mensen voor ons en waren ze heel vriendelijk en trots dat we kwamen. En de vader van een familie kwam met illegale gestookte wodka aanzetten, hehe.Bij ons draait alles rond computers en televisies en iedereen heeft alles. Dat zet je toch aan het denken. Je krijgt tijdens zo’n concerten echt iets heel apart terug.

En die metalfans in Korea? Beetje vriendelijk?

Die waren erg vreemd, ze behandelden me namelijk als Madonna. Ik kon niet gewoon naar een winkel gaan zonder mensen achter me aan te krijgen. Ze vonden alles fascinerend aan mij en de band en ze wilden altijd iets voor mij kopen. Maar je kunt trouwens geen neen zeggen, want dan beledig je die mensen. Op het podium brachten ze iets om mijn haar vast te maken omdat ze dachten dat lang haar niet gemakkelijk was om op te treden.Dus iedereen van de band kreeg iets om zijn haar vast te maken, hehehe.

Ga je veel nieuwe nummers live spelen?

Ja, maar we spelen natuurlijk ook klassieker van ‘Finished With The Dogs’, maar het is moeilijk om een setlist samen te stellen. Je kunt ook op onze website stemmen en die nummers oefenen we dan.

Je luistert naar veel muziek.

Ja, maar nu-metal en metalcore is niet mijn ding. Thrash/death/black is wél mijn ding. Ik heb geen echte favoriete bands maar ik draai nog altijd veel Slayer, Celtic Frost, Death, Venom en dat soort gedoe. Ik vind uiteraard ook Doro nog altijd geweldig.

Bezoek je nog wel eens een concert?

Ja, eigenlijk wel. Ik ben net naar Morbid Angel geweest. Ik was erg blij dat de oude zanger er terug bij is. Hij is wel eens stuk dikker geworden. Maar iedereen is dikker geworden. Hehe. Denk maar aan Gary van Exodus. Ook Anthrax is volledig terug, de volledige oude familie is gewoon terug!

Waarom is Wacken Open Air zo’n speciaal festival?

Ja, Wacken ging verder waar Dynamo stopte. Dynamo is nooit een festival geweest van grote bands. Andre Verhuysen is iemand die jong talent een kans gaf. Nederland was ook de eerste grote stap van Holy Moses.

Laatste vraag. Je ziet er nog zo jong en verdomd knap uit. Hoe oud was je eigenlijk in 1981?

Hehe. Ja, toen was ik pas zeventien.

[ Terug naar de Interviews ]