Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Interview: Volturian
Met Federica Lanna
Door Jeffrey
Geplaatst in april 2020

In april zouden Ancient Bards, Kalidia en Sleeping Romance een korte tour door Duitsland en Nederland doen. De tour is een paar weken geleden geannuleerd vanwege bekende redenen. De drie bands komen uit ItaliŽ, waar de situatie zeer kritiek is. Nicoletta Rosellini (Kalidia, Walk In Darkness, Vivaldi Metal Project) en Federica Lanna (Sleeping Romance, Volturian) geven graag uitleg over de situatie en vertellen daarnaast over de meest recente albums van hun bands en hun toekomstplannen. Het interview met Nicoletta is kort geleden verschenen, dus nu is Federica aan het woord.

Je woont in een regio dichtbij Lombardije, dat het hardst getroffen is door SARS-CoV-2. Ook in de provincie Modena, deel van Emilia-Romagna, zijn er vergaande maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Hoe is het met jou en jouw familie en hoe is de situatie in jouw stad?

Ik was in Rimini bij mijn zus thuis toen de lockdown werd bevestigd. Ik had nog maar net de tijd om thuis te komen voordat de lockdown werd ingevoerd. De maatregelen werden steeds strenger naarmate het aantal geÔnfecteerde mensen verder toenam. We maken het naar omstandigheden goed, maar we hebben met een surrealistische situatie te maken: we moeten thuis blijven, we moeten stricte hygiŽneregels opvolgen en een veilige afstand van elkaar houden. We kunnen niet naar buiten, behalve als we voor belangrijke zaken, zoals boodschappen, wel naar buiten moeten. De parken zijn gesloten en de steden zijn verlaten. Ik probeer positief te blijven en mijn tijd in muziek te investeren, ook al zijn we natuurlijk bezorgd door de virusdreiging en voor de toekomst.

De titel van het Volturian-nummer New Life krijgt zo opeens een heel nieuwe betekenis vanwege de recente ontwikkelingen. Hoe is je leven veranderd en hoe hou je jezelf actief? Wat heeft het voor gevolgen voor de zanglessen die je geeft?

Het is zeker een Ďnew lifeí, maar hopelijk duurt die niet tot in den treurigheid. In het begin voelde ik me verloren, maar ik begin inmiddels aan de nieuwe condities te wennen. Omdat het essentieel is om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen, werken we op de best mogelijke manier mee. Ik heb inmiddels een week lang niet gewerkt omdat ik dacht dat het een tijdelijke situatie zou zijn. Als zangdocente volg ik een fysieke benadering met mijn studenten. Ik heb namelijk een slechte relatie met technologie. Toen ik me echter realiseerde hoe slecht de situatie was, heb ik thuis een werkstation ingericht en ben ik met Skype-lessen begonnen. Voor mij is het niet hetzelfde, maar het werkt.

Wat zijn de financiŽle gevolgen voor bands als Volturian en Sleeping Romance? Is er vanuit de overheid een financiŽle compensatie in het vooruitzicht gesteld voor artiesten en zalen?

De situatie heeft een behoorlijke impact op ieders financiŽn, dus ook die van artiesten en muzikanten. Ik verwacht niet dat de Italiaanse overheid een specifiek plan heeft voor artiesten of zalen, maar ik houd het nieuws daaromtrent uiteraard in de gaten. Ik weet dat er vrijstellingen voor belastingen komen en er komt economische hulp voor freelancers. We zullen zien wat de tijd aan maatregelen brengt.

Wat betekent vertrouwen voor jou in deze ongewone tijden?

Volturian - Crimson Ik heb er vertrouwen in dat we door deze moeilijke tijden heen komen. Ik heb vertrouwen in de wetenschap en ik heb vertrouwen in het feit dat wij als mensen slim genoeg zullen zijn om onze gewoonten in deze noodsituatie te veranderen om het gevecht met het virus in ons voordeel te beslechten. Ik heb ook het gevoel dat deze moeilijke tijden ons een kans geven om na te denken en onze relatie met de planeet moeten heroverwegen. Terwijl mensen aan het worstelen zijn, fabrieken sluiten en we helaas ver verwijderd zijn van bepaalde familieleden, wordt de lucht schoner, vervuiling wordt gereduceerd en de natuur komt echt tot leven. Ik hoop echt dat als we onze vrijheid terugkrijgen, dat we dan sterker, slimmer en bewuster dan ooit tevoren zijn.

Dan over de bands waarin je zingt. Met Sleeping Romance heb je in het verleden meerdere akoestische shows verzorgd. Hebben jullie overwogen om een akoestisch album uit te brengen?

We hebben er wel over nagedacht, maar uiteindelijk zijn we nooit tot actie overgegaan. Nu we aan het derde album werken, gaan we dat ook zeker niet op korte termijn doen.

Gitarist Federico Truzzi bevindt zich momenteel in Berlijn en kan niet terugkeren naar zijn thuisland. Hoe beÔnvloedt dat de samenwerking met de rest van de bandleden?

De technologie helpt een handje. Het is natuurlijk wel anders dan we gewend zijn. Ik herinner me nog dat we ten tijde van Alba tien tot vijftien uur per dag zij aan zij aan het werk waren in de studio met ook nog geluidsman Dino Gervasoni erbij. Het was intens en productief om op die manier te werk te gaan. Nu moeten we leren leven met het feit dat we ver van elkaar verwijderd zijn, maar we hebben Skype, Dropbox, Facebook enzovoort om in contact met elkaar te blijven en samen aan het werk te zijn.

Op 30 juli vorig jaar postten jullie dat de eerste studiosessie met Sleeping Romance erop zat. Jullie vroegen toen wat de fans ervan verwachten. Mensen lieten weten dat ze graag een koor op het volgende album horen. Zijn er al meer sessies geweest en zo ja, wanneer verwachten jullie met nieuws naar buiten te komen over het nieuwe album?

Het album staat voor 2021 gepland. We werken aan de pre-producties, maar op dit moment is alles top secret. We werken aan een nieuwe richting, dus die heeft tijd nodig om ontwikkeld te worden, maar we hopen dat iedereen ervan kan genieten.

Als ik een inschatting mag maken, krijgen we een modernere sound te horen. Dat is een mooi bruggetje naar Volturian. Voor het grootste gedeelte klinkt die band heel anders dan Sleeping Romance. We horen meer elektronische elementen en melodeathriffs. Hoe is de samenwerking met Federico Mondelli (Frozen Crown) ontstaan? Hoe werken jullie aan de nummers en hoe groeide het project uit tot een band?

We hebben elkaar enkele jaren geleden ontmoet op Milady Metal Fest in Mantova. We hebben echter lange tijd geen kans gehad om samen te werken ondanks dat er wederzijds wel interesse daarvoor was. In de lente van vorig jaar schreef hij me over een project en hij was zeer geÔnteresseerd om mij daarbij te betrekken. We hebben heel lang aan de telefoon gehangen voordat we elkaar ontmoetten in mijn thuisstad. Wat me het meeste aansprak, waren zijn enthousiasme en zijn vaardigheden. Hij wilde me graag betrekken bij het creatieve proces en hij wilde me beter leren kennen om iets te creŽren dat perfect bij mijn stem zou passen. Tevens vond hij het belangrijk dat het op persoonlijk vlak klikte en dat onze smaken goed overeenkwamen. Hoe beter we elkaar leerden kennen, des te meer kreeg Volturian vorm. Het geluid, het uiterlijk en de ziel van deze band is het product van onze lange gesprekken, de luistersessies, referenties en gemeenschappelijke doelen.

Er is al een visualizer voor New Life, maar je wilde het album graag promoten met een ťchte videoclip. Nu jullie je ver uit elkaar bevinden, kunnen de initiŽle plannen niet doorgaan. Daarom gaan jullie wellicht wat opnamen maken in jullie eigen woningen en deze samenbrengen. Wat kun je vertellen over deze creatieve manier van werken en voor welk nummer wordt die video gemaakt?

Ik kan de titel van het nummer nog niet vrijgeven, want we willen iedereen verrassen omdat niet meer lang duurt voordat de clip uitkomt. Ik beloof dat je echt niet lang meer zult hoeven wachten. We zouden elkaar ontmoeten op 20 maart in Milaan, maar een paar weken eraan voorafgaand waren de quarantainemaatregelen van start gegaan. Dat was in eerste instantie zeer ontmoedigend. Zoals je weet, wonen we ver bij elkaar vandaan en we wilden elkaar heel graag weer ontmoeten en een gave video uitbrengen. We moesten dus echter op zoek naar een oplossing en die was om thuis wat opnamen te maken. Ik weet niet hoe het eindresultaat eruit komt te zien, omdat we nog aan het editen zijn, maar we maken er uiteraard het beste van. Ik hoop dat iedereen onze inspanningen waardeert. We moeten meer dan ooit muziek blijven maken, voor onze ziel en voor de mensen.

Volturian

Zijn er plannen om te gaan optreden met Volturian?

Uiteraard.

Samen met Melissa Bonny (Ad Infinitum, Rage Of Light), Angela Di Vincenzo (Secret Rule) en Alessia Melany Scolletti (Temperance) heb je een cover gemaakt van The Poet And The Pendulum van Nightwish. Was dat eenmalig of kunnen we nog meer van die samenwerking verwachten?

Ik hou van samenwerken met collegaís in de muziekindustrie, zeker als het vrienden of vriendinnen van me zijn. Zeker op deze specifieke samenwerking ben ik heel trots, vooral omdat ik de initiator was, het nummer heb gekozen en ik verantwoordelijk ben voor de productie. Op dit moment focus ik me op het schrijven van nieuw materiaal, al heb ik recentelijk nog een cover van Kate Bush op mijn YouTube-kanaal gezet. Ik verwacht dan ook niet dat ik op korte termijn met deze geweldige meiden iets uitbreng. Mijn meest recente samenwerking is die met de liefste viking ooit: Giada Jade Etro van Frozen Crown. Zij is de special guest in In A Heartbeat, dat op Volturianís debuutalbum Crimson staat.

Welke andere projecten zitten er nog in de pijplijn? Federico heeft wat solo-albums uitgebracht. Ben jij dat ook van plan?

Ik ben al een tijdje geleden aan mijn soloproject beginnen te werken. Ik heb een geweldig team om me heen dat me helpt om mijn ideeŽn te ontwikkelen. Het is een flinke uitdaging, maar het is echt iets wat ik moet doen. Ik heb een vrij helder idee bij de thematiek, hoe het eruit moet komen te zien en bij het geluid en dat terwijl ik er nog mee aan het werk ben om het een definitieve vorm te geven. Het zal 100% mezelf zijn en ik voel me al soort van naakt als ik erover nadenk.

Nederland is bijna je tweede thuis. Wat zijn je favoriete plekken en wat is je favoriete Nederlandse gerecht?

Nederland is zťker mijn tweede thuis. Ik heb er vaak aan gedacht om een huis te huren en er tijdelijk te wonen. Ik kan er dan componeren, mijn zanglessen doen en muziek maken. Het grootste probleem is de taal, want veel verder dan dankjewel kom ik nog niet. Ik hou van Waddinxveen. Altijd als ik daar kom, voel ik me veilig en het is er sereen. Ik hou van de mooie huizen, het kanaal en de natuur. Over het eten: sorry, maar ik heb nog steeds een sterke voorkeur voor Italiaans. Mijn favoriete Nederlandse eten is de Gouda-kaas. Die vind ik echt super. Als ik naar Nederland kom, ben ik er altijd naar op zoek.

Wat zou je nog tegen de fans willen zeggen?

Waarschijnlijk iets dat geruststelt, maar aangezien ik zelf vrij bang ben vanwege wat het er nu in de wereld gebeurt, moedig ik iedereen aan om moedig te zijn, goed voor jezelf te zorgen en ijverig te zijn. Het is belangrijk om je immuunsysteem te versterken, dus neem vitaminen en vergeet niet om positief te blijven denken, want dat helpt heel veel. Ik hoop jullie allemaal te treffen bij een concert. Tot die tijd: Be safe!

[ Terug naar de Interviews ]