Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Interview: Majestica
Met Alex Oriz
Door Rene
Geplaatst in juni 2019

De Zweedse powermetalband ReinXeed wist in het verleden nauwelijks potten te breken. Daarom is de band nu terug met de nieuwe naam Majestica. Het enige wat het succes in de weg kan gaan staan is Sabaton. Tommy Johansson is naast bandleider van Majestica ook gitarist bij Sabaton en de bands brengen vrijwel gelijktijdig hun nieuwe albums uit. Het mag wel duidelijk zijn welke band voorrang krijgt van Tommy. Gitarist Alex Oriz vertelt wat dit betekent voor de nabije toekomst van Majestica. Ook komen het nieuwe album Above The Sky en de reden om de bandnaam te veranderen aan bod.

Majestica

Ben je al gewend aan de naamsverandering?

Soms maak ik nog wel eens de vergissing door te zeggen dat ik speel in ReinXeed, haha. We noemden onszelf dan ook jarenlang zo. Langzaam maar zeker raken we vertrouwd met de nieuwe bandnaam.

Wanneer besloten jullie dat het tijd werd om door het leven te gaan als Majestica?

Dat besluit is al vijf jaar geleden genomen. Toen begonnen we aan het nieuwe album. Na een paar dagen in de studio kwam het besef dat we als band opnieuw wilden beginnen. Zo wilden we bijvoorbeeld graag bij een betere platenmaatschappij zitten. Daarnaast was de line-up van de band veranderd.

Vorig jaar zomer traden jullie nog op als ReinXeed op Sabaton Open Air. Waarom gebruikten jullie niet de nieuwe bandnaam?

Toen waren we er nog niet klaar voor. Het was namelijk nog niet bekend dat we hadden getekend bij Nuclear Blast. We wilden wachten met het bekendmaken van de nieuwe naam zodra we dat nieuws naar buiten konden brengen. Toch hebben we even overwogen om van de show op Sabaton Open Air het eerste Majestica-optreden te maken. Maar eigenlijk moet de eerste show echt speciaal en episch zijn, dus daarom zagen we er uiteindelijk vanaf.

Wanneer gaat dat eerste optreden plaatsvinden?

Dat weten we nog niet. Er wordt aan gewerkt om de eerste Majestica-show mogelijk te maken. Maar zoals je weet zal Sabaton rond deze periode ook met een nieuw album komen. Tommy zal voorlopig druk zijn met de grote tournee die volgt op de release. Wij zullen dus even geduld moeten hebben.

ReinXeed is ooit begonnen als soloproject van Tommy. Heeft de naamsverandering er ook mee te maken dat jullie je nu als echte band willen presenteren?

Voor mij was ReinXeed nooit een soloproject. Alle bandleden hebben dezelfde rechten. Maar voordat basgitarist Chris David en ik bij de band kwamen, werd ReinXeed inderdaad gezien als de band van Tommy. Maar we hebben de bandnaam niet veranderd om aan de wereld te tonen dat we toch echt een volwaardige band zijn. Zo had ik het zelfs niet eens bekeken, totdat jij het nu aankaart. Want in zekere zin klopt het wel.

In 2012 kwam je bij ReinXeed en het jaar daarop verscheen het album A New World. Nu pas verschijnt er nieuw plaatwerk in de vorm van Above The Sky. Had je gedacht dat het allemaal zolang zou duren?

Majestica - Above The Sky Als nieuwe gitarist zag ik dat niet aankomen. Maar er is in die periode veel gebeurd. A New World werd uitgebracht, maar eigenlijk waren er problemen tussen ons en de toenmalige platenmaatschappij. Vooral voor Tommy was het erg stressvol. Daarom moest er een rustpauze worden ingelast. Het werd een periode van bezinning. Iedereen heeft zich bezig gehouden met andere bands en projecten, maar ondertussen hielden we contact. In het geheim werkten we aan nieuwe muziek zonder tijdslimiet. Dat moest gebeuren zonder tijdsdruk, zodat we een album konden creëren waar we echt trots op konden zijn. Bovendien hebben we flink gewerkt aan onze vaardigheden op onze instrumenten. Naar mijn mening hebben we nog nooit zo goed gespeeld als op Above The Sky.

Dat ben ik zeker met je eens. Er wordt op hoog niveau gemusiceerd en het album heeft een topproductie.

We wilden op de top van ons kunnen spelen. Ik ben dan ook zeer tevreden met Above The Sky. Het is veruit de beste plaat die ik ooit heb gemaakt.

Welk album uit jouw discografie hield voorheen die nummer 1-positie?

Dat is Seasons Change van mijn andere band Azoria uit 2014. Die band kun je mijn soloproject noemen. Ik was destijds erg content met het eindresultaat. Momenteel ben ik bezig met materiaal voor de opvolger, maar ook daarvoor zal ik de tijd nemen.

Heb jij je nog met andere dingen beziggehouden de afgelopen jaren, naast het maken van muziek voor Majestica en Azoria?

Ik heb mijn eigen muziekstudio, waar ik werk aan productieklussen. Daar ben ik al veel tijd aan kwijt. Daarnaast ben ik de eigenaar van een sportvissersboot. Ik vis graag als sport, maar ik begeleid ook sportvistoernooien. Het is heerlijk om het water op te gaan. Dit zie ik dan ook vooral als hobby.

Het nieuwe album van Majestica is deels opgenomen in jouw studio. Heb je in je eentje de gitaarpartijen gedaan, of was de rest van de band er ook?

We zijn met de hele band in mijn studio geweest. Daar hebben we met z’n drieën zelfs drie weken gewoond. In die periode zijn alle basgitaarpartijen, de koren en gitaarsolo’s opgenomen.

Alle drie hebben jullie getekend voor de productie van Above The Sky. Waarom is een extra producer in jouw ogen niet nodig?

We wilden vooral in alle vrijheid kunnen werken. De plaat moest worden zoals alleen wij dat wilden. Bovendien is Tommy een geweldige songwriter, dus ook op dat vlak is een producer niet nodig.

Hebben jij en Chris ook nog wat in de melk te brokkelen als de songs worden geschreven?

Tommy schrijft de meeste muziek. Wij geven meestal vooral aanwijzingen en commentaar. Maar een aantal nummers is met z’n drieën gecomponeerd. Die zijn in de studio tot stand gekomen. Ik heb nu even geen tracklist voor mijn neus om je te vertellen welke songs dat zijn. Als ik het goed heb, is Mötley True één van de tracks. Dat is het lange, epische nummer van het album.

Episch, maar wel met een maffe tekst waarin jullie vertellen hoe trots jullie wel niet zijn om een metalband te zijn.

We waren opgelucht en blij dat we na al die jaren van afwezigheid weer met z’n drieën in de studio zaten. Het was een natuurlijk gevoel. Daarom ging het als vanzelf om dit uit te drukken in een songtekst. We gaan zelfs zover dat we trots zijn op het feit dat we power metal spelen, ondanks dat het een lastige markt is. Dat triomfantelijke gevoel kan alleen maar worden bezongen in de vorm van een Manowar-achtige song.

Waarom is power metal een lastige markt?

Het genre is lang niet meer zo groot als aan het begin van de jaren negentig. Bands zoals Helloween, Gamma Ray en Stratovarius waren toen erg succesvol. Onze inspiratie komt van die bands. Vandaag de dag zijn er weinig bands die de traditionele vorm van power metal spelen. Maar wij willen dat wel graag doen, hoewel het dan lastiger zal zijn om door te breken. Veel acts die voorheen wel traditionele power metal maakten, hebben hun sound door de jaren heen moderner en progressiever gemaakt, zoals Sonata Arctica. Hun muziek klinkt tegenwoordig totaal niet meer zoals op hun debuut Ecliptica.

Majestica

Je noemt Helloween en Gamma Ray als invloeden van Majestica. Hoe verheugd zijn jullie om hun oude drummer Uli Kusch op Above The Sky te hebben?

Het is een hele eer dat Uli op het album wilde spelen. Volgens mij pakt hij niet meer zoveel drumklussen aan. Via via kwamen we hem op het spoor. Nadat we hem een aantal demo’s hadden gestuurd, zei hij meteen ja. Uli kwam naar onze studio en heeft de drumpartijen in een paar dagen opgenomen. Tommy heeft aanwijzingen gegeven wat er van hem werd verwacht, maar verder kreeg Uli alle ruimte om zijn eigen invulling eraan te geven.

Bestaat er nog een kans dat Uli zich definitief gaat vervoegen bij Majestica?

Eigenlijk vinden wij drieën het wel prettig om er geen vaste drummer bij te hebben. Voor de optredens straks hebben we Daniel Sjögren van Bloodbound weten te strikken. Hoe dat er in de toekomst uit gaat zien, moeten we nog bekijken.

Hoe zien de tourplannen eruit?

Er wordt gesproken over een tournee in de herfst van dit jaar. Dat hangt natuurlijk wel af van het tourschema van Sabaton. Wij moeten in dat opzicht op onze beurt wachten. Maar er gaan zeker optredens komen.

Hoe vervelend is dat voor jou en Alfred om afhankelijk te zijn van Sabaton?

Tommy is daar natuurlijk druk mee, maar gelukkig hebben Alfred en ik ook genoeg andere dingen te doen. Ook wij moeten onze agenda’s aanpassen op Majestica.

Wat ook niet echt in jullie voordeel werkt, is dat Sabaton’s nieuwe album vrijwel tegelijk met die van jullie verschijnt. Weet jij waarom dat zo is gekomen?

Nee, ik heb daar geen zinnig antwoord op. Dat moet je vragen aan onze platenmaatschappij Nuclear Blast. Zowel Sabaton als Majestica zitten bij het label.

Misschien is het een strategische beslissing van Nuclear Blast. Fans van Sabaton worden meteen doorverwezen naar de andere band van hun gitarist.

Misschien, maar ik weet echt niet waarom die beslissing is genomen. Wel is het zo dat juni een goede maand is om nieuw plaatwerk op de markt te brengen. Het festivalseizoen komt dan op gang. Liefhebbers van vrolijke power metal kunnen onder het genot van een biertje en zonnetje genieten van Majestica, haha.

[ Terug naar de Interviews ]