Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
    1 juni:
  • Alien Weaponry
  • Elegy, Picture en Bildtstar
  • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
  • Foxy Venus
  • The Hague Death Fest
Kalender
Vandaag jarig:
  • D'Arcy Wretzky (Smashing Pumpkins) - 56
  • Riley Gale (Power Trip)† - 39
  • Sergei Vlassov (Celestial Crown) - 44

Vandaag overleden:
  • Tom Sedotschenko (Evereve) - 1999
Interview

Superbutt
Door Bob
Geplaatst in april 2004
Superbutt. Met zo'n naam verwacht je eigenlijk niet veel. Toch leverde de band een heel aardig album af in de vorm van The Unbeatable Eleven. Vandaar dat we eens wat vragen gingen stellen aan de band...
Hoe gaat het momenteel?

We komen net terug van een fantastisch weekend in Frankrijk, dus ik ben een beetje moe van de terugreis. Maar wees niet bang, we gaan wat slaap inhalen en met een paar dagen zijn we er weer helemaal klaar voor. Dan doen we Frankrijk aan en vervolgens België. Daarna gaan we naar het zuiden [vanuit Hongarije, Red.] om in Bulgarije te spelen en vervolgens zullen we weer in de Benelux gaan spelen. Meteen daarachteraan staan we op zo'n beetje alle Hongaarse zomerfestivals. Tot Augustus zitten we dus helemaal vol. Dan nemen we een korte pauze om aan ons derde album te gaan werken, maar verwacht dat pas in 2005. In de herfst staan we al weer zo'n beetje te springen om te gaan touren, omdat dat het leukste is wat je maar kunt verzinnen. Tot we daar genoeg van hebben is alles ok!

Hoe groot is de Hongaarse scene? Om eerlijk te zijn ken ik niet zoveel bands uit dat gebied...

Verbaast me niets, er waren tot nu toe niet zoveel bands die buiten Hongarije optraden of hun albums uitbrachten. Dat is drastisch veranderd in de laatste paar jaar en hoewel Oost-Europa pas recent in het gezichtsveld van het grote publiek is gekomen zitten wij daar ook bij. Ik hoop echt dat je meer gaat horen van Hongarije in de toekomst. Over Hongarije gesproken, de scene hier is net zo groot als elk land van vergelijkbare groten, zoals Nederland en België bijvoorbeeld. Ik denk niet dat het zin heeft om namen te noemen die niemand iets zegt dus kun je beter op http://www.bprnr.com kijken, Budapestrocknroll. Het zijn maar een paar bands van de duizenden die Hongarije er telt, maar het is een begin.

Trouwens, er is nog een Hongaarse band die je vast en zeker kent: Ektomorf! Nuclear Blast heeft net hun nieuwe album uitgebracht. Tijdens de laatste tour lazen we in verscheidene tijdschriften dat ze overal geïnterviewd werden. Misschien is die naam dus ook al wel bekend in Nederland? Hopenlijk zijn ze pas de eersten, en niet de enigen die doorbreken in Europa...

Wat voor paddestoelen kweken jullie daar in Hongarije? Er staan echt een paar hele 'weirde' dingen op jullie nieuwe album "The Unbeatable Eleven".

Ik weet het niet, is het echt zo raar? Als jij het zegt dan moet dat wel en dat vinden we gaaf om te horen. Dit is niet met opzet gedaan trouwens, we stellen ons niet in op 'weirde deuntjes schrijven'. Als we iets gaafs schrijven, dan gebruiken we het gewoon. Ik denk dat als je je uiterste best doet om origineel en speciaal te zijn dat je het dan forceert en uiteindelijk alleen jezelf voor lul zet. Alle leden hadden voor Superbutt andere bands dus gelukkig weten we hoe ver we kunnen gaan.

Hebben jullie een centrale boodschap met jullie teksten?

Ik voel me geen Messias. Het zit niet in me om andere mensen te vertellen wat ze moeten eten, wat voor kleding ze moeten dragen of hoe ze moeten denken. Zonder daarmee hardcorebands aan te vallen overigens, het is positief wat ze doen en daar heb ik respect voor. Zelf probeer ik zoveel mogelijk de wereld te beschrijven hoe ik die zie. Soms is dat kwaad, soms bitter en soms ironisch. Er is geen universele waarheid die verkondigd moet worden. Het enige wat ik kan doen is mensen vertellen [door de teksten] hoe ik me voel. En als er iemand is die - in bepaalde situaties - steun, kracht of misschien zelfs maar een stevige lachbui uit m'n teksten put is dat het hoogste wat je kunt halen als artiest.

Het artwork is ook verre van alledaags. Spijkers die door allerhande voorwerpen zijn geslagen, en zelfs door vissen en vleugels van vogels. Wiens idee was dat en zit er een bepaalde boodschap achter?

Het hele idee met de spijkers kwam van een bevriende fotograaf, die de foto's genomen heeft. Het is een voorbeeld van hoe mensen allemaal hun eigen opvattingen hebben. Wij associëren het meer met het voetbal, een album met 11 sterke songs kun je namelijk wel vergelijken met een goed voetbalteam. Die vriend kwam met spijkers. Hij heeft nooit echt de moeite genomen het uit te leggen, maar we vonden de foto's gewoon goed. We wilden ook meteen een echte spijker in het doosje doen om nieuwsgierigheid op te wekken. En zoals je ziet werkt het!

Hoe verkoopt het album?

Ons eerste album werd iets meer dan 1500 keer verkocht en ongeveer net zo vaak in Frankrijk. "Unbeatable Eleven" doet het nu ongeveer net zo goed. Voor Frankrijk en de Benelux verwachten we ongeveer 4000 tot 5000 exemplaren. Gaan we niet rijk van worden dus, maar we zijn tenslotte geen Linkin Park. Zolang we maar kunnen touren en goeie reacties krijgen vinden we alles best. We kregen trouwens ook wat hele goeie recensies, in Mindview was het het album van de maand in het Maartnummer en volgens mij waren Aardschok en wat coole webzines er ook wel lyrisch over.

Past jullie muziek in de huidige stroming Nu-Metalbands?

Geen idee. En het boeit me ook niet.

De afgelopen jaren waren jullie veel te zien op grote festivals. Hebben jullie dat te danken aan jullie platenmaatschappij, Warner?

Nee, zeker niet. Meestal was het geluk. Zoals in 2001 toen onze vrienden van Ignite ons het festival in 'smokkelde', door ons een half uur van hun speeltijd te lenen. Verder was het gewoon hard werken. Warner's labels buiten Hongarije kijken niet naar ons om, want er is toch geen geld aan ons te verdienen. We moeten het allemaal zelf doen.

Warner heeft ons op weg geholpen in Hongarije, maar daarbuiten moeten we het hebben van de independent labels. Tot nu toe hebben we flink kunnen groeien, en ik hoop dat die stijgende lijn nog even doorgaat. Dit bewijst trouwens wel dat je niet perse het geld van grote labels nodig hebt om door te breken. Desondanks zullen we wel niet zo groot worden als Korn en Metallica, maar daar zal ik geen seconde om wakker liggen.

En krijgen we jullie binnenkort nog in Nederland te zien?

Ja, we hebben wat data in onderhandeling voor mei, maar in september komen we in ieder geval zeker. We kijken er echt naar uit, en dat zeg ik niet uit beleefdheid, maar ik meen het echt. Ik zou echt uren verhalen kunnen vertellen over onze ervaringen met Nederland. Voor de precieze data moet je even op onze site kijken, zodra we zekerheid hebben staan ze erop.

Nog laatste woorden?

Die hou je van me tegoed. Ik ben voorlopig niet van plan om dood te gaan ;)

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.