Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

No Mercy 2003
Op 21 april 2003 in 013, Tilburg
Een review door Kristof
Het was weer tijd voor het jaarlijkse No Mercy festival. Op paasmaandag deed dit festival de 013 in Tilburg aan. Er speelden zowel bands in de grote en in de kleine zaal. Omdat de bands elkaar overlapten qua tijd besloot ik vooral de bekendere bands in de grote zaal te aanschouwen.

Om 16.00 uur opende het Amerikaanse deathmetalgezelschap Malevolent Creation dit festival in de grote zaal. Deze band, die al jaren meedraait in de scène en onlangs de cd 'The will to kill' uitbracht, zette een leuk performance neer. Niet echt zo heel speciaal maar zeker vermakelijk. Gewoon een half uur goede harde death metal, niets meer en niets minder.

Daarna was het de beurt aan de Duitsers van 'Die Apokalyptischer Reiter'. Om maar direct een oordeel te vellen; ik vond het afschuwelijk slecht. Zowel qua songs als qua performance. Het geheel deed maar belachelijk aan en was ook vrij saai te noemen. Wat deze band doet in deze package snap ik echt niet.

De derde band in de grote zaal was Pro-Pain. Het gehele hardcore-muziek genre doet me op zich niet zoveel maar Pro-Pain heb ik altijd geweldig gevonden. De groove van de muziek en de performance waren gewoon top. De solo's mochten er ook best wezen en de sfeer was vrij goed. Het eerste hoogtepunt van de dag in mijn ogen. Ook de enigste hardcoreband waar je lekker op kunt headbangen. Leuke 40 minuten!

Daarna mocht Nuclear Assault zich gaan bewijzen. Deze band rond John Connelly en Dan Lilker is de laatste tijd terug aan het optreden na vele jaren afwezigheid in de metalscène. Binnenkort verschijnt een nieuw live album (review volgt op Metalfan) en de setlist van dat album trok uiteraard op wat we vandaag te horen kregen. Nummers zoals 'Rises from the ashes', 'New song' en 'Sin' zijn best aardig. Tijdens het cultnummer 'Hang the pope' zong Legion van Marduk ook nog een deuntje mee. Alles bij elkaar gerekend een leuk optreden.

De vijfde band in de grote zaal waren de oude mannen van Death Angel. Vorig jaar maakte ze al een comeback op Dynamo, en ik moet na dit concert ook zeggen dat het een uitstekende live band is. Voor mensen die de band niet kennen raad ik het album 'Act III' ten sterkste aan.En ik ga ze over een dikke maand zien op Rock hard in Duitsland!

Het gehele concert van Death Angel heb ik niet meegemaakt want ik moest in de kleine zaal toch onze Nederlandse trots zien. God dethroned speelde zoals gewoonlijk erg strak. Nummers die gespeeld werden waren onder andere 'Boiling blood', 'The art of immolation' (geweldig!), 'The warcult', 'The tombstone', 'Villa vampiria' en 'Serpent king'. Van mij had dit concert nog een heel stuk langer mogen duren want God Dethroned beschikt over nog veel meer live krakers. God Dethroned is de beste Nederlandse extreme metalband van de laatste vijf jaar in mijn ogen.

Daarna zag ik nog een half uurtje Marduk maar dat deed me werkelijks niets. Op cd zetten ze wel telkens een goede pot blackmetal neer maar live vind ik ze vrij saai. Vooral zanger Legion klinkt elk concert slechter.

Daarna was het tijd voor de heren Chuck Billy, Eric Peterson, 'bastovenaar' Steve DiGiorgio, Steve Smyth en gastdrummer Asgeir Mickelson van Borknagar. Om maar direct mijn gevoelens te uiten; Testament was formidabel, het concert was geweldig, sfeervol en er werden prachtigs nummers gespeeld!". Nummers die de zaal in werden 'ingeschoten' waren onder andere 'D.N.R', 'Trial by fire' 'Low' 'Burnt offerings', 'Into the pit' (geweldig nummer!), '3 days in darkness', 'True believer'en 'Dog faced gods". De ultieme song van Testament is natuurlijk 'Over the wall'. Het podium werd beklommen door vele fans, er werd lustig gestagedived en de hele boel stond op stelten. Geweldig! Ik moet zeggen dat Testament het beste concert weggaf dat ik dit jaar heb gezien. Respect voor de Testament boys en vooral voor Chuck. Wat een frontman en wat een respect heb ik voor deze man die zo ziek is geweest. Hulde!

Het No Mercy festival was dus zeer geslaagd en dat komt vooral door Testament en Death Angel.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Svenson op 22-04-2003 om 21:09u


Het was dit jaar inderdaad echt weer geweldig, alleen moet ik zeggen dat het geluid tijdens God Dethroned een beetje tegenviel, het was als een muur, net als bij Prejudice, iets eerder op de dag. Die Apocalyptischen Reiter vond ik ook geen ruk aan maar wat een drummer zeg, als ze hem die tijd hadden laten spelen zonder band had ik me meer vermaakt! En ja, Testament, mijn GOD wat geweldig was dat! Het was me niet opgevallen dat de drummer die van Borknagar was, maar ook hij speelde uitstekend! Al met al een geweldig dagje!